Buna ziua !!
Se poate pune poprire pe contul in care intra indemnizatia de somaj?
Am un ajutor de somaj de 600 RON. Banii nu i-am scos din cont de 4 luni. Pot sa am surpriza sa mi se puna sechestru pe ei, in conditiile in care datorez fostului sot o suma de bani si pana sa am somaj, am avut poprire pe salariu ?
Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:
Art. 43.
(1) Indemnizaţia de şomaj se plãteşte lunar în cuantumul prevãzut la art. 39 alin. (2), respectiv la art. 40 alin. (1).
...
Art. 46. - Drepturile bãneşti prevãzute la art. 43 fac obiectul executãrii silite pentru debite provenite din plata necuvenitã a acestora, precum şi pentru cazurile prevãzute de Codul de procedurã civilã ori de alte dispoziţii legale speciale.
Art. 729 C.proc.civ. - Limitele urmăririi veniturilor băneşti
----
(4) Ajutoarele pentru incapacitate temporară de muncă, compensaţia acordată salariaţilor în caz de desfacere a contractului individual de muncă pe baza oricăror dispoziţii legale, precum şi sumele cuvenite şomerilor, potrivit legii, nu pot fi urmărite decât pentru sume datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere şi despăgubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vătămări corporale, dacă legea nu dispune altfel.
...
Suma datorata fostului sot este cu titlu de obligatie de intretinere?
Poprirea se poate pune numai pentru :
- sume incasate necuvenit cu tilu de indemnizatie de somaj
sau
- sume datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere şi despăgubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vătămări corporale, dacă legea nu dispune altfel.
Pentru alte situatii , nu se poate urmari silit indemnizatia de somaj.
Imi cer scuze, acum am recitit raspunsul dvs. Nu, suma datorata fostului sot, nu este cu titlu de intretinere. In urma divortului, prin intelegere amiabila la notar, m-am angajat sa-i dau in momentul divortului, o suma de bani si pana la o data anume, o alta suma. Nu am reusit sa fac rost de suma respectiva, drept pt. care mi s-a pus poprire pe salariu. In data de 15.02.2016, prin desfiintarea postului, am intrat in somaj. Acea indemnizatie de somaj, mi-a fost virata intr-un cont deschis special pt aceasta, cont in care nu s-au mai virat alte sume. Eu din acei bani nu am scos decat o mica parte . Imi e teama sa nu mi se puna poprire, pe acea suma. Si eu stiam la fel, ca nu se poate pune poprire pe ajutorul de somaj si pe sumele virate ca salarii compensatorii. In urma unui proces cu unitatea care m-a concediat, am obtinut in instanta si salarii compensatorii, care urmeaza a fi virate intr-un cont, cat de curand. Sper sa nu am surpriza sa mi se puna poprire pe contul respectiv !!!!