Tatal a intocmit un act testamentar in 2002 prin care imi lasa mie mostenirea casei. In schimb mi-a cerut sa platesc o sulta sorei mele ceea ce am facut.
Am pierdut copia notarizata cu actul testamentar. Mai rau tatal este de rea credinta. In 2007 am intrebat biroul notarial daca testamentul a fost revocat si raspunsul a fost ca trebuie sa prezint certificatul de deces. Tatal este in viata.
Va rog precizati cum pot obtine o copie a testamentului si mai important cum pot afla daca testamentul a fost revocat cita vreme tatal este in viata. Tatal ascunde acest lucru de mine.
In fapt au trecut 14 ani de la momentul platii. Munceam in strainatate si nu am avut timp atunci sa consult un avocat. Plata am facut-o in contul tatalui, acesta sustinind ca sora si cumnatul nu indraznesc sa imi ceara bani. Suma a fost de $3500. In schimb s-au facut un testament al mamei care a decedat in 2002 si la succesiune in 2006 atit sora cit si tatal au renuntat la cota lor si un testament al tatalui despre care nu pot afla daca a fost revocat pina la decesul lui. Ma gindesc ca daca tatal ar fi de buna credinta ar putea da o declaratie autentificata notarial in care sa recunoasca ca a intermediat tranzactia si ca a dat banii ceruti de cumnat si sora in schimbul cotei sorei la decesul parintilor. As incerca daca as sti ca este o dovada ce poate fi considerata. Va rog precizati daca este cazul.
Cit despre plata nedatorata nu am datorat nimic tatalui si sorei doar legatura de singe. Ca sa intelegeti rapacitatea acestora am cumparat tatalui frigider si televizor, sorei calculator, imprimanta, ceas, masina de spalat pentru ca am locuit 5 zile la sora si au intermediat ca martori in procesul meu de divort eu fiind reprezentat prin avocat mandatar fiind in strainatae. Nu mai povestesc ca tatal cerea sume exagerate drept onorarii de avocat cu toate ca anterior am platit operatia si implantul de sold am trimis bani si pachete etc.
Cit despre avocat cel prezent nu mi-a oferit o sugestie, este un orasel de provincie in care nu locuiesc si va trebui sa gasesc un alt avocat sperind in noroc. Am gasit raspunsuri mult mai bune pe acest forum.
nu se poate da o asemenea declaratie la notariat,pactul asupra unei mosteniri nedeschise este interzis. Mai mult suma acea este o suma modica poate fi interpretata ca un ajutor material pe care l-ati dat tatalui in viata.
totusi din cate inteleg, dupa mama dvs sunteti singurul mostenitor, tatal si sora renuntand la succesiune.
Depinde si din ce va fi alcatuita masa succesorala la decesul tatalui dvs. daca are bunuri imobile, suma de 3.500 dolari oricum ar fi ea considerata de instanta , este o suma modica....
trecand atata timp, 14 ani, e greu sa mai faceti ceva.
In 2002 nu era o suma modica relativ la pretul unei jumatati de casa si teren dar am inteles comentariile.
Tatal are bunuri imobile doua case vechi si teren in indiviziune cu mine. Acum 5 ani a vindut sorei 6 ha fara a-mi comunica (am pierdut procesul) si poate vinde sorei partea lui din indiviziune fara a-mi comunica. Daca aceasta se va intimpla am stat 14 + X ani in indiviziune platind impozite si fiind tot timpul inselat de tata care in vorbe pretinde ca nu vor fi pretentii din partea sorei la succesiune. Chiar daca nu va vinde partea lui sorei poate a revocat deja testamentul, la succesiune aceasta va fi contestata de sora mai mult ca sigur. Pina am aflat in 2015 ca a vindut sorei pamintul sustinea ca amindoi vom fi mostenitori. Cind in 2006 am cerut sa intocmeasca similar un act de vinzare cumparare cu clauza viagera a proprietatii a cerul o suma lunara exagerata drept indemnizatie din partea mea care daca as fi fost de acord sa o platesc in cei 10 ani care au trecut de atunci ar fi depasit de 15 ori valoarea cotei lui din proprietate. Ca sa nu mai spun ca acum fiind de 3 ani fara lucru, cu sanatatea subreda si cu o anumita virsta nici nu as fi avut de unde sa platesc.
Personal nu vad o iesire buna din aceasta situatie.