avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 640 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Stabilire stagiu cotizare pentru indemnizatie crestere ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Stabilire stagiu cotizare pentru indemnizatie crestere copil

Bună ziua,
Referitor la stagiul de cotizare pentru indemnizatie crestere copil, am următoarele intrebari:
1. Este nevoie ca cele 12 luni minime de cotizare sa fie neîntrerupte? Eu voi avea ca si cotizate în cei 2 ani anteriori nașterii, 9 luni ca angajat și 9 luni ca șomer, cu pauza de 1 luna intre cele doua perioade.
2. Pentru dosarul care se depune este nevoie de adeverințe de venituri tipizate? Bănuiesc ca voi avea nevoie de adeverință de la fostul loc de munca și adeverință de la Agenția de Șomaj. Este vreo problema dacă le obțin cu câteva luni înaintea nașterii? Întreb pentru ca voi termina șomajul începând cu luna august, iar nașterea va avea loc probabil în decembrie.
3. O alta întrebare este legata de concediul de creștere: am citit in lege ca dacă tatăl este eligibil, trebuie sa efectueze minim 30 zile de concediu din cei 2 ani. Ce se întâmplă dacă el nu este eligibil? Mai exact, nu are loc de munca.
Va mulțumesc pentru răspunsuri și pentru timpul dvs.
O zi buna.
Cel mai recent răspuns: miha_r , utilizator 18:06, 25 Iunie 2016
1. Daca veti naste in luna decembrie , atunci perioada eligibila pentru CCC va fi ianuarie 2015 - decembrie 2016.

In acest caz, vor fi in vigoare urmatoarele prevederi din OUG 111/2010:
art.2
(1) Persoanele care, in ultimii doi ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara.

(2) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) se stabileste in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, si nu poate fi mai mica de 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata.
......

(5) Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
a) au beneficiat de indemnizaţie de şomaj, stabilită conform legii, sau au realizat perioade de stagiu de cotizare în sistemul public de pensii, în condiţiile prevăzute de actele normative cu caracter special care reglementează concedierile colective;
...

In speta, veti beneficia de somaj intrucat in calcul celor 12 luni va intra si perioa in care ati beneficiat de somaj.

2. Pentru dosar se depun adeverinte tipizate ,pe care le puteti obtine si inainte de data nasterii copiluluiin conditiile in acre acestea pot fi completate..

3. Tatal copilului nu este obligat sa intre in CCC cel putin o luna de zile.

Daca tatal copilului indeplineste conditiile de acordare a indemnizatiei pentru CCC, indiferent daca solicita sau nu acordarea acesteia, atunci durata CCC pentru mama se reduce cu o luna.

Daca tatal copilului nu indeplineste conditiile de acordare a indemnizatiei pentru CCC, atunci durata CCC pentru mama nu se mai reduce cu o luna.
Vă mulțumesc foarte mult, cele bune!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Întoarcerea la serviciu după concediul de creștere copil. când trebuie să înceapă mama munca pentru a beneficia de stimulentul de inserție? AncutaGLAV AncutaGLAV Bebe nascut pe 18 Februarie 2016. Pentru a beneficia de stimulentul de insertie, cand trebuie sa inceapa mama munca? Si cum se considera luna in care ... (vezi toată discuția)
Pot primi indemnizatie de crestere a copilului? ADRIANAnutu ADRIANAnutu O PERSOANA CARE NU A COTIZAT 12 LUNI DAR E INCADRATA INTR UN GRAD DE HANDICAP SI PRIMESTE SI INDEMNIZATIE SOCIALA PT INCAPACITATE DE MUNCA POATE PRIMII ... (vezi toată discuția)
Indeplinesc conditiile pentru a beneficia de concediu pentru cresterea copilului? c23mina c23mina am si eu o problema de lamurit.daca am lucrat pana in luna august si dupa aceea am intrat in somaj si in timpul somajului am ramas insarcinata si dupa ... (vezi toată discuția)