avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... ce ne facem cu vecinii inconstienti de pagubele care ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

ce ne facem cu vecinii inconstienti de pagubele care le provoaca?

Buna seara. Am si eu o problema cat se poate de grava cu vecinul de deasupra mea. Acum 3 zile am adus un instalator sa-mi schimbe tevile de caldura, cum era normal ne-am dus la vecinul de la etajul 2(EU STAU LA ET 1), sa vada daca poate face legaturile intre tevi. Cand am intrat in apartament instalatorului i s-a facut "rau" de ceea ce a vazut , tevile erau lipite in 5-6 locuri fiecare. Bineinteles ca inst ne-a spus ca nu poate face acele legaturi deoarece risca sa se fisureze tevile. Am incercat sa vb cu vecinul sa-si schimbe tevile, dar spune ca nu are bani si nu-l intereseaza. Am omis sa va spun ca acum 2 ani m-a inundat de am fost nevoita sa arunc pana si covoarele. Nu i-am facut nici o reclamatie atunci, desii cei de la asociatie stiu problema. Acum mi-am renovat apartamentul si nu as vrea sa mai trec inca o data printr-un dezastru. Va rog din suflet daca stiti vreo modalitate de a-l "obliga" SA-SI REPARE TEVILE. Prin asociatie, sa-i fac reclamatie undeva? ajutati-ma va rog
P.S. inca nu am vb cu nimeni de la asociatie, pt ca sunt in concediu.
cea mai simpla cale,este sa va asigurati casa dvs
Situatia nu este singulara ,.Dezinteresul aproape general ca si situatia financiara precara fac ca astfel de situatii sa fie din ce in ce mai frecvente si mai grav ca nu se gasesc masuri concrete de lupta impotriva vinovatilor.Anul trecut dupa ce s-a dat drumul la caldura ,trei apartamente au fost total inundate inclusiv casa scarii ,cu prejudicii substantiale .Asociatia nu s-a implicat ,asa ca proprietarii celor 3 apartamente am facut procese verbale de constatare a pagubelor cauzate,depuse si inregistrate la asociatie.Teoretic singura solutie eventual operabila,care poate asigura intr-o anume masura garantia recuperarii prejudiciului il constituie asigurarea locuintei.Si in aceasta situatie,clauzele trebuie sa fie concret precizate.Chiar daca asiguratorul initial consimte si isi asuma responsabilitatea pentru anumite situatii,ulterior,garantat invoca anumite clauze in favoarea sa pentru a scadea sau chiar a nu acorda asigurarea la valoarea reala a pagubei.ex daca este afectat sau distrus un mobilier,asiguratorul nu diferentiaza valoarea intre o mobila de 1 an si alta de 75 de ani.Incercati alternativa,respectiv in cazul dvs este de acceptat solutia a suporta dvs schimbarea instalatiei care va garanteaza siguranta si va reduce riscul consecintelor ,cred ca este cel mai ieftin .
doamna/domnisoara alexandra ... nu ati specificat despre ce fel de tevi este vorba ca ar fi fost cu probleme ... cele verticale sau cele orizontale. daca este vorba despre cele verticale (inclusiv teul de legatura), acestea intra in atributiile asociatiei, daca e vorba despre cele orizontale, in atributiile proprietarului
Ptr felix.Conform precizari;"SA SCHIMBE tevile de caldura,ne-am dus la vecinul dela etajul 2 ,EU STAU LA ET 1"rezulta ca userul s-a referit concret la inlocuire instalatia alimentare generala verticala ..Practica demonstreaza si legea nu impiedica ca atunci cand exista interesul proprietarului pentru a-si asigura siguranta bunurilor,acesta ,suportand personal c/v ,cu acordul prealabil al vecinilor in imposibilitate ,poate intreprinde inlocuire tronson alimentare utilitati,chiar daca teoretic ,este parte comuna si reprezinta obligatia asociatiei de proprietari.
@Iordache Alexandra
1. E posibil sa mai aveti surprize neplacute cu vecinul si facand un calcul economic vedeti daca plata unei asigurari este mai mica decat eventualele pagube pe care vi le-ar produce in viitor, faceti-va asigurare pe locuinta si pe bunuri.
2. Luand in considerare faptul ca teava verticala de caldura este proprietate comuna si ca Dv. doriti sa interveniti pe proprietatea comuna din proprie initiativa si fara pretentii fata de asociatie, scrieti o cerere catre comitetul executiv, adresata presedintelui in care sa mentionati urmatoarele:
- inlocuirea tevii de caldura la cele 2 apartamente (al Dv. si cel de deasupra);
- plata pentru executarea lucrarii o faceti in faza initiala Dv., urmand ca partea aferenta apartamentului de deasupra sa fie suportata de asociatie, ulterior si pe baza de documente fiscale;
- pentru lucrare va sunt emise 2 facturi si chitante, astfel incat asociatia sa-si primeasca propria factura si chitanta pentru a-si scadea banii din contabilitate, bani pe care ulterior vi-i da Dv. ca persoana care a platit lucrarea.
- factura care revine asociatiei sa fie pe numele asociatiei si chitanta pe numele Dv., specificandu-se "pentru asociatia de proprietari....". Ulterior va recuperati banii, predand asociatiei factura si chitanta astfel completata. Pentru administrator chitanta reprezinta un act prin care poate scoate banii din contabilitate.
3. Daca asociatia nu este de acord cu aceasta lucrare, procedati cu lucrarea asa cum am scris la punctul 2 (cu 2 facturi si 2 chitante) si puteti actiona in instanta asociatia. Sa aveti si raspunsul lor scris de refuz.
4. Lasati-o balta si rugati-va sa nu aveti probleme.

Alte discuții în legătură

Teava (coloana) de caldura fisurata intre etaje gabi_69 gabi_69 Buna ziua. Mi s-a spart teava (coloana) de caldura care asigura incalzirea la baie intre etajul meu si cel de la etajul inferior (nici nu as fi sesizat daca ... (vezi toată discuția)
Coloane incalzire colmatate, refuz acces pentru schimbarea lor ursulina ursulina Bună seara! Poate să mă îndrume cineva în legătură cu refuzul unui locatar de a permite accesul în apartament pentru schimbarea coloanelor de ... (vezi toată discuția)
Va veni iarna si nu voi avea caldura in apartament desi o platesc danene danene ce as putea face? de 3 ani platesc caldura intr-un apartament de doua camere si caloriferele mele sunt amortite. stau la etajul 8 din 8 si teava de retur ... (vezi toată discuția)