avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 972 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drepturi legatar universal
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drepturi legatar universal

Buna ziua!
Daca testatorul (fara rezervatari) decedeaza, este suficient ca legatarul universal sa prezinte testamentul celorlalte rude pentru a le opri sa faca inmormantarea testatorului si a se folosi de bunurile acestuia?
Intervine politia daca testamentul nu este titlu de proprietate?
Care este solutia legatarului universal in aceasta situatie?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 11:34, 24 Septembrie 2016
Conf.art.1.055 NCC"Legatul universal este dispozitia testamentara care confera uneia sau mai multor persoane vocatie la intreaga mostenire."De oprit inmormantarea nu vad cum s-o opriti, mortul trebuie inmormantat.! In baza legatului universal trebuie sa mergeti la notar ptr.certificatul de mostenitor,nu cred ca va interveni politia fiind o cauza civila.Solutia legala este certificatul de mostenitor si sa notificati ceilalati mostenitori legali(dar nu rezervatari) dupa ce aveti certificatul de mostnitor ca nu au voie sa ia nimic din bunurile mostentirii sub sanctiunea legii penale.
Multumesc frumos!
Mostenitori rezervatari, sunt doar parintii si copiii decedatului?
Articolul 1.087 din Codul civil precizeaza:
Moştenitorii rezervatari
Sunt moştenitori rezervatari soţul supravieţuitor, descendenţii şi ascendenţii privilegiaţi ai defunctului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament universal ContSters226194 ContSters226194 Cine sunt considerati mostenitori rezervatari? Fratii si copiii fratilor defunctului sunt mostenitori rezervatari? Ce inseamna legatar universal? Daca din ... (vezi toată discuția)
Mostenire liviuiordan liviuiordan Buna ziua. As dori sa stiu daca pot mostenii prin testament o casa, eu nefiind niciun fel de ruda cu proprietarul. Mentionez ca nu are copii, doar frati. (vezi toată discuția)
Testament perrla perrla Am citit astazi pe forum cateva spete si raspunsurile date acestora, insa nu prea am vazut consens in elaborarea acestora.#-o#-o As dori sa ma luminati in ... (vezi toată discuția)