avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 639 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Conditii intrare in CCC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Conditii intrare in CCC

Buna ziua,
Sotia este insarcinata si va naste in septembrie anul acesta .
Avand in vedere ca regulile acordarii CCC sau schimbat,puteti sa imi spuneti daca in situatia mea particulara,ca tata pot beneficia de CCC.
Concret: Am realizat venituri impozabile din ianuarie 2015 pana la 1 iulie 2016. De la 1 iulie,imi voi da demisia de la locul de munca. Sotia va naste in septembrie.
Trebuie ca eu sa fiu angajat la data nasterii copilului,sau mi se vor lua in calcul ultimele 12 luni de venituri nete realizate din ultimi 2 ani ?#-o

Multumesc anticipat pentru raspuns !
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:02, 17 August 2016
1. Puteti beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) chiar daca la data solicitarii nu mai sunteti angajat.

2. Se vor avea in vedere ultimele 12 luni inainte de incetarea raporturilor de munca.
in cazul in care nu mai inregistrezi venituri cu 9 luni inaintea nasterii copilului,cuantumul indemnizatiei va fi altul ? adica daca nu inregistrezi venituri inaintea nasterii copilului,va fi aplicat alt procent ? sau daca ai venituri inregistrate in ultimii 2 ani, iar ele sunt minim 12 luni ,din aceia se va calcula acei 85 % ? am citit undeva acest pasaj,si ma bulversat putin :
"Cu alte cuvinte, daca in ultimii 2 ani solicitantii CCC au realizat venituri timp de 12 luni si apoi nu mai realizeaza deloc venituri, vor putea beneficia de CCC si indemnizatia aferenta. Atentie la faptul ca discutam despre un cuantum al indemnizatiei diferit daca salariatul nu a realizat deloc venituri in ultimele 12 luni."

Eu voi inregistra decat 3 luni in ultimele 12 luni anterioare nasterii,si ma gandesc daca nu cumva iti va scadea din indemnizatie. Dar in ultimi 2 ani am 15 luni anterioare in care inregistrez venituri.

Multumesc anticipat pentru lamurire !
1. Incepand cu luna nasterii copilului se au in vedere 12 luni succesive in care ati avut venituri profesionale (din desfasurarea unei activitati) impozabile, fara a se depasi cele 24 de luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).

2. - Daca nasterea are loc in septembrie 2016 cele 24 de luni din care se aleg 12 luni sunt octombrie 2014 - septembrie 2016.
- In aceste 24 de luni trebuie sa aveti 12 luni in care ati avut venituri din salarii.
- Cele 12 luni nu trebuie sa fie neaparat consecutive, se aleg 12 luni succesive, incepand de la luna nasterii si mergand inapoi pana se implinesc cele 12 luni eligibile.

3. Daca in cele 24 de luni aveti 15 luni in care ati avut venituri din salarii veti putea beneficia de indemnizatie pentru CCC.
Încă o întrebare mai am :
Daca concediul prenatal se depaseste, ce se poate face ? Adica in loc de 84 de zile o sa ai 95 de exemplu.
Se poate lua concediu medical, sau concediu fara plata pentru zilele cat se depaseste ?
Stiu ca 42 de zile trebuiesc pastrate pentru postnatal.
Sau se poate sa iti iei 95 prenatal si restul de 31 sa le iei ca postnatal, dar restul pana la 42 nu vei fi platit ?
Multumesc anticipat ptr răspuns !
1. Concediul de maternitate se plateste numai in limita a 126 de zile.

2. Daca intamplator nu mai raman 42 de zile de postnatal se folosec numai cele 31 de zle (de exemplu) iar restul, pana la 42 de zile, se poate intra in concediu medical, concediu de odihna, concediu fara plata.

Ultima modificare: Miercuri, 17 August 2016
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Durata maxima a concediului postnatal si concediul de ingrijire copil dalias dalias Am urmarit discutiile din forum si majoritatea se refera la cele 42 de zile minime ale concediului postnatal. 1. Exista si vreo limita maxima? Poate fi de ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate dupa somaj xlayoana xlayoana Buna ziua! Sunt insarcinata in 6 luni si beneficiez de indemnizatie de somaj de 5 luni . Aceasta se va intrerupe pe 13 iunie , tot atunci e preconizata si ... (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie pt ccc2 + realizare venituri concediu medical/prenatal ??? english_teacher english_teacher Buna ziua, Sunt in CCC pana pe data de 24 martie 2016 adica pana la implinirea varstei copilului de 1an si 11 luni.Sunt insarcinata din nou urmand sa nasc ... (vezi toată discuția)