avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 496 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cine este proprietarul tevii de gaz
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cine este proprietarul tevii de gaz

Buna ziua,

stau la bloc si am avut o problema la teva de gaz de la mine din apartament. Am sunat la Distrigaz si au inchis gazul pe toata scara, in conditiile in care blocul are un singur contor la intrearea in bloc. Cine trebuie sa plateasca reparatia? Eu sau Asociatia? Care este articolul de lege care stipuleaza cine este proprietarul?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 11:34, 8 Iulie 2016
In conditiile aratate de dvs. - proprietarul tevii de gaz sunteti dvs., toti proprietarii.
Asadar, daca aveti o problema, in sensul ca instalatia de furnizare a gazelor naturale are depasit termenul de functionare, practic nu se mai garanteaza etansietatea, furnizorul anuta asociatia de proprietari sa faca revizia, sa inlocuiasca instalatia, etc.
Asociatia la randul ei, informeaza proprietarii despre acest lucru, se strange fondul de reparatii si se trece la inlocuirea instalatiei. Sigur, operatiunea de schimbare se face cu o firma autorizata aleasa de catrecom. ex. din mai multe oferte pe care administratorul le cauta.
Daca vreti sa cautati legi, articole, etc.- va sfatuiesc sa cititi putin L230/2007 si mai ales normele de aplicare (HG nr. 1588/2007) de unde o sa intelegeti ca instalatia de furnizare a gazelor naturale face parte din proprietatea comuna a tuturot proprietarilor din bloc/scara , iar contributia la repararea/inlocuirea acesteia se face proportional cu cota-parte indiviza de proprietate (suprafata utia a apartamentului).
Chiar daca zona de teava avariata ma deserveste pe mine exclusiv? Fiind teava care merge spre racordul meu de la aragaz. Multumesc
Bucata de teava din casa de la dvs. (pe orizontala) va apartine, asadar chemati un instalator autorizat si schimbati teava sau racordul respectiv pe propria cheltuiala. Chemai asociatia si dati drumul la gaze.
ANRE zice asa:
h) instalaţie individuală de utilizare - parte a instalaţiei de utilizare care deserveşte, de regulă, un client final, situată în aval de sistemul/mijlocul de măsurare fiscală;

Nu este cazul meu, ca nu am mijloc de masurare fiscala.

Nu am gasit nicaieri stipulat explicit ca teava de gaz din interiorul locuintei este a proprietarului locuintei.
Daca vreti sa continuam discutia la nesfarsit, doar pentru ca dvs. nu aveti ...sistemul/mijlocul de măsurare fiscală;, va spun de pe acum ca ce am avut de spus, am spus.
Faza cu sistemul/mijlocul de măsurare fiscală este o bazaconie pe care nu am mai italnito pana acum...

Daca ati fi la noi in asociatie, as solicita unei firme autorizate sa execute reparatia pe teava care va apartine (proprietatea comuna reprezinta toate tevile verticale) si v-as repartiza toata cheltuiala dvs.
Daca nu va convine, contestati mai intai la asociatie, eventual in instanta. Poate asa o sa va lamuriti, vreti-nu vreti!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Debransare gaze. IANCUDAN IANCUDAN Buna ziua. Locuiesc intr-un bloc racordat la reteaua de gaze. Prin apartamentul meu trece coloana de gaze la care sunt racordate 9 din 11 apartamente. Doua ... (vezi toată discuția)
Coloana gaz interiorul blocului-este legal? Deea2290 Deea2290 Bună seara, s-a demarat o lucrare pentru instalarea unei țevi de gaz (pentru centrale probabil) prin interiorul scării de bloc. De la parter la ultimul ... (vezi toată discuția)
Instalare centrala termica si pastrarea tevii existente comune ( plus teava noua de gaz pentru centrala). keen_boy keen_boy Buna seara, Va scriu pentru ca poate v-ati lovit de situatia aceasta pana acum. Locuiesc intr-un bloc la etajul 5. Coloana comuna de gaz pentru aragaz ... (vezi toată discuția)