avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Judecarea in lipsa
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Judecarea in lipsa

1.Conform carui articol din Codul Civil , pot solicita instantei judecarea in lipsa, si daca solicit acest lucru in cererea de chemare in judecata, cand primesc citatia , mai trebuie sa trimit o cerere pentru judecarea in lipsa ?
2.Se poate judeca dosarul, daca reclamantul lipseste si se prezinta doar partea parata ?
Ultima modificare: Luni, 4 Iulie 2016
paullilie, utilizator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 22:30, 5 Iulie 2016
Dacă se prezintă doar una din părți, se poate judeca cauza în lipsa celeilalte părți.
Dacă ați cerut sau urmează să cereți judecarea în lipsă în cuprinsul cererii de chemare în judecată, se va judeca în lipsa dumneavoastră.
Trebuie să invocați art. 411 (1) 2. teza a II din NCPC.
Ultima modificare: Luni, 4 Iulie 2016
Dapix, utilizator
Se poate judeca procesul in lipsa ambelor parti?
Da, cu condiția ca părțile să ceară în scris judecarea în lipsa lor.
Este suficient ca una din parti(reclamantul sau paratul) sa ceara judecarea in lipsa [Art.411(1) pct.2 teza a II a NCPC]
Daca cereti judecarea in lipsa in actiune este suficient si se va judeca in lipsa.

Este insa bine sa stiti ca o judecata in lipsa poate duce la solutii neprevazute.
Adica va asteptati sa castigati procesul si il veti pierde.

Doar daca este un proces bazat doar pe acte este recomandabil sa se judece in lipsa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Judecarea cauzei în lipsã potrivit ncpc credite credite Dupa noul cod de procedura civila se mai poate solicita judecarea in lipsa? Care este temeiul legal? In vechiul cod se facea conform art.242, acum? (vezi toată discuția)
Dacă am depus cerere de judecare in lipsa, mai pot sa ma prezint in instanta sau sa angajez un avocat? goplanet goplanet Daca am depus cerere de judecare in lipsa ma nmai pot prezenta la unul sau doua termene de judecata, sau nu mai este uata in onsiderare prezenta mea in aitate ... (vezi toată discuția)
Prezenta la judecatorie olteanugeo olteanugeo Buna ziua, Am depus in decembrie 2015 o contestatie la executare. Am primit acum cateva zile o citatie in care sunt chemat sa ma prezint la judecata pe data ... (vezi toată discuția)