avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Se sanctioneaza stationarea in fata unui garaj ?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Se sanctioneaza stationarea in fata unui garaj ?

Buna seara, as avea rugamintea daca ma poate ajuta cineva ca am cautat de m-am zapacit - atat in OUG 195/2002, cat si in Regulamentul de aplicare - si nu am gasit: se prevede undeva vre-o sanctiune pentru conducatorul unui autovehicul care stationeaza in fata unui garaj ? Concret, zilele trecute cineva si-a proptit un JEEP de-a curmezisul, in fata garajului meu, astfel incat nici usile nu le puteam deschide darmite sa mai scot si masina. Am dat tel. la Politia locala sa vina sa dispuna ridicarea masinii respective dar mi s-a raspuns ca s-a suspendat aceasta procedura deoarece este acuma un proiect legislativ...vrajeala deoarece atata vreme cat nu e abrogat textul de lege care ii indreptatesc sa dispuna asa ceva, trebuie respectat. In sfarsit, am plecat si mi-am vazut de alte treburi si cand am revenit masina nu mai era acolo. Dar pe drum mi-am gandit ca puteam da telefon la Politia rutiera sa vina sa constate si sa-i aplice o sanctiune. Fapta e consumata oricum dar acum mi-a venit ideea sa caut, si caut, si caut si nu gasesc...oare e posibil sa nu se prevada in lege ca se sanctioneaza stationarea in fata unui garaj ? Bineanteles ca acolo nu exista niciun semn de oprire sau stationare interzisa deoarece e un rand de garaje. Multumesc daca ma poate ajuta cineva.
Cel mai recent răspuns: Pilu , utilizator 09:28, 5 Iulie 2016
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Temeiul juridic este art. 143 lit. a) si d) al HG 1391/2006 privind Regulamentul de aplicare al OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice.
Art. 143.
Se interzice stationarea voluntara a vehiculelor:
a) in toate cazurile in care este interzisa oprirea voluntara;
b) in zona de actiune a indicatorului cu semnificatia "Stationarea interzisa" si a marcajului cu semnificatia de interzicere a stationarii;c) pe drumurile publice cu o latime mai mica de 6 m;
d) in dreptul cailor de acces care deservesc proprietatile alaturate drumurilor publice;

Se interzice nu numai oprirea, dar si stationarea autovehiculelor:
- pe trotuar, daca nu se asigura 1m pentru circualatia pietonilor
- in dreptul cailor de acces care deservesc proprietatile alaturate drumurilor publice (cazul de fata)
Sanctiunea este ridicarea autovehiculului,potrivit art. 63 al OUG 195/2002.
Procedura este stabilita prin regulamentul
Referitor la garaje, depinde dupa cum au sau nu autorizatie
Disp OUG nr 195/2002:
Art. 64. - (1) Poliţia rutieră poate dispune ridicarea şi depozitarea în locuri special amenajate a vehiculelor staţionate neregulamentar pe partea carosabilă şi care constituie un obstacol pentru circulaţia publică. Ridicarea şi depozitarea vehiculelor se realizează de către administraţiile publice locale sau de către administratorul drumului public, după caz.

Autoritatea politiei dispune ridicarea vehiculelor stationate in locuri nepermise, desi ridicarea efectiva revine exclusiv organelor administratiei publice locale=serviciul specializat din primarie.
Ar trebui sa notificati proprietarul vehiculului,eventual aveti dreptul sa il actiionati in instanta pentru daune

Multumesc frumos ynocentta, apreciez =D> :) :luck:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Distanta dintre masina si garaj Bontidean daniel Bontidean daniel Buna, imi puteti spune daca este o distanta intre o masina si intrarea in su din garaj? Am parcat pe un drum unde nu este interzisa parcarea si am fost ... (vezi toată discuția)
Parcarea in dreptul unui garaj/curti pe timpul noptii gaga gaga Stau la curte si de fiecare data cand vin seara acasa nu pot sa imi bag masina in curte pentru ca este parcata o alta masina in dreptul portii. Ce pot sa fac? ... (vezi toată discuția)
Ridicare auto- plangere contraventionala Dulcina Dulcina Am patit-o! Mi-au ridicat autovehicolul din sect 1, str Postelnicul, perpendiculara pe Bd Ion Mihalache. Masina era parcata perpendicular pe trotuar. Ceea ce ... (vezi toată discuția)