avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... datorii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

datorii

Buna dimineata!
la achizitionarea unui imobil,in contractul de vanzare cumparare scrie ca nu sunt datorii catre ascociatia de proprietari,electica,etc....
-acum primesc de la firma de repartitoare ca fostl proprietar mai are de plata niste restante dar acestea provin de la caldura pe perioada care eu nu eram inca proprietar.
trebuie sa achit eu aceste costuri?
Cel mai recent răspuns: Traian Danceanu , Consilier juridic 08:02, 15 Iulie 2016
Un apartament nu are activ și pasiv. Activul și pasivul sunt atributele patrimoniului. Patrimoniu au doar persoanele (fizice sau juridice).
cum pot plati niste datorii care nu sunt pe numele meu?
nu detineam imobilul la aceea vreme!
Mediator_Bacau a scris:
Un apartament nu are activ și pasiv.

Notiunile de activ si pasiv au multe interpretari si sensuri. Cel folosit aici este acela de drepturi si obligatii, ceea ce este corect.
Sa va dau un exemplu de interpretare.
Cand cumperi un apartament, o masina..., ai cumparat un pasiv sau un activ in functie de cum sunt acestea folosit. Daca apartamentul se inchiriaza sau masina va face taximetrie, ambele vor aduce venituri si vor fi considerate active. Daca apartamentul sau masina sunt pentru familie sau se folosesc ca sediu firma sau masina directorului, ambele vor genera cheltuieli si sunt considerate pasive.

In cazul de fata insa nu discutam de active si pasive in acest sens ci de drepturi si obligatii, drepturi si obligatii care se nasc. de regula, la achizitionare. Dar sa nu uitam ca printre obligatii intra, de exemplu, si intretinerea imobilului, iar daca este necesar proaspatul proprietar va trebui sa contriubuie la zugravirea casei scarii ce se face acum chiar daca aceasta a fost degradata in 10-15 ani anterior datei cumpararii apartamentului.

qubeec44 a scris:
am explicat situatia firmei de recuperare dar inca nu am primit nici-un raspuns

Asteptati raspunsul sau insitati sa vi se raspunda. Raspunsul firmei poate contine rezolvarea problemei, poate sa va lamureasca atat pe dumneavoastra cat si pe noi.
Am auzit, de exemplu, ca unele asociatii au stabilit cu furnizorul de agent termic sa se plateasca mai putin decat consumul real in sezonul rece si sa se plateasca o parte din acest consum si in sezonul cald.
Dar, repet, explicatia furnizorului (sau a presedintelui asociatiei) ar fi de folos pentru a ne exprima mai aplicat.
Ultima modificare: Joi, 7 Iulie 2016
Adriantot, moderator
Adriantot a scris:

Notiunile de activ si pasiv au multe interpretari si sensuri. Cel folosit aici este acela de drepturi si obligatii, ceea ce este corect.

Un apartament nu are activ și pasiv.
Un apartament nu are drepturi și obligații.

Proprietarul apartamentului are activ, pasiv, drepturi și obligații.

Dacă ați achiziționat apartamentul cu respectarea art. 20, alineatul 2 din Legea 230/2007 nu aveți obligații de plata a cotei cheltuielilor comune anterioare datei dobândirii dreptului de proprietate asupra imobilului.

Dacă achiziționarea s-a realizat în temeiuri art. 20, alineatul 3 din Legea 230/2007 (cu preluarea debitului vânzătorului) atunci aveți obligația de plata a acestui debit.

Creditorul nu va putea uza de forță coercitiva a statului prin executare silita împotriva dumneavoastră pentru acest debit. Creditorul trebuie sa se îndrepte împotriva fostului proprietar.

Pentru a va putea obliga la plata acestui debit va trebui să vă acționeze în instanță. Dacă va acționează dv. veți invoca excepția lipsei calitatii procesuale pasive motivat de faptul ca ați dobândit dreptul de proprietate ulterior datei la care s-a creat respectivul debit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stergere datorii intretinere offline_asdf offline_asdf Buna ziua Am cumparat in 2014 la licitatie un imobil. Fostul proprietar avea datorii la asociatie. A semnat pe pv-ul de predare/primire ca isi asuma ca va ... (vezi toată discuția)
Datorie la intretinerea blocului sharzod sharzod Am cumparat prin licitatie publica un apartament. Am finalizat toate actele inclusiv cadastru si intabulare.In acte se specifica clar ca imobilul ... (vezi toată discuția)
Refuz inscriere in asociatia de proprietari victorm86 victorm86 Am achizitionat o locuinta insa administratorul imobilului refuza sa emita documentele de plata pe numele meu, emitand aceste documente in continuare pe numele ... (vezi toată discuția)