Am o nelamurire legata de obligativitatea semnarii procesului verbal de receptie a casei de catre un diriginte de santier.
Practic inspectorul de la Primarie refuza sa-mi elibereze procesul verbal de receptie finala a casei, fara ca acesta sa fie semnat anterior de catre un diriginte de santier, dupa ce am platit toate taxele aferente pt un astfel de PV si am facut inclusiv plan de topometrie care sa confirme faptul ca dimensiunile camerelor construite sunt conforme cu planul de arhitectura.
Am construit in 2008 o mansarda, am fost amendata in acelasi an de disciplina in constructii pentru aceasta greseala, iar in 2013 am inceput procedura de intrare in legalitate obtinand in acest sens autorizatia de constructie in 2014 si am prelungit termenul acesteia in 2015.
Acum efectiv inspectorul de la primarie isi bate joc de mine, in sensul ca pune o serie de piedici numai ca sa nu-mi elibereze PV de receptie si un certificat de atestare a constructiei, de aceea va intreb daca EXISTA O LEGE? care sa ma oblige sa semneze un diriginte de santier PV de receptie, intrucat nu gasesc nici un astfel de diriginte, care sa-si asume raspunderea pentru constructia realizata de altcineva.
Este evident ca, daca am construit fara autorizatie de constructie si am luat amenda in acest sens, am facut constructia cu o echipa fara diriginte de santier, deoarece acestia sunt angajati numai la firmele mari de constructii, care au tarife foarte mari in comparatie cu firmele mici de constructii, iar firmele mari de constructii nu se apuca de o lucrare fara autorizatie de constructie.
Da, legea 177/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 10/1995 privind calitatea in constructii.
Citiți acest articol: www.avocatnet.ro/content/art...
Corect pentru cei care construiesc case, mansarde incepand cu anul 2015, anul emiterii acestei legi, insa eu am construit in 2008 cand nu era valabila aceasta lege, deci practic nu eram obligata sa aduc un astfel de diriginte.
Ma rog, intre timp am gasit un diriginte de santier, care dupa o verificare a constructiei, autorizatiei si dupa plata unui onorariu considerabil a binevoit sa semneze la Primarie si dupa trei luni jumate am obtinut, in final, procesul verbal si certificatul de atestare.
Recomandare, inainte sa mai faceti o constructie noua interesati-va de toate costurile ascunse si neascunse ce le percep institutiile statului, deoarece puteti afla cu surprindere ca mai bine cumperi o constructie deja existenta si aprobata, decat sa faci tu o constructie noua si sa pierzi efectiv bani si "EXTREM DE MULT TIMP" la institutiile statului pentru aprobari.
daca erati in locul inspectorului de la Primarie ati fi semnat PV pentru o lucrare de constructie facuta "pe cont propriu" si fara un diriginte de santier care sa supervizeze lucrarile si sa dea indicatii echipei atunci cand nu se respecta proiectul? aici nu este vorba de topometrie la geometria si dimensiunile mansardei si ale componentelor acestora, ci despre rezistenta in constructii!!! una este sa ridici un gard in spatele casei intre tine si vecin si alta este sa ridici o constructie. daca la gard nu prea se pune problema de necesitatea unui diriginte de santier deoarece nu prea poate pune nimanui viata in pericol din cauza faptului ca terenul din stanga si dreapta gardului este liber si utilizat foarte rar, in cazul unei constructii tip locuinta are nevoie urgenta de proiect tehnic si de diriginte de santier autorizat de ISC care ia asupra sa toata vina in cazul in care locuinta va pune viata in pericol, iar inspectorul de la Primarie va poate elibera PV-ul de receptie finala intrucat nu este tampit la cap sa isi taie singur creanga de sub picioare si sa ajunga la puscarie pentru semnatura in fals privind inscrisul din PV-ul eliberat doar "pe ochi frumosi", in cazul in care masarda se darama, in cel mai rau caz cu sau peste dumeavoastra ori cu sau peste cineva din anturajul dumneavoastra si va punea integritatea corporala si chiar viata in pericol
Domnule utilizator tavinho, nu stiu daca dvs sunteti inspector la o Primarie sau nu, insa nu inteleg de ce le tineti partea acestor "lucratori ai statului".
Este, destul de evident, ca daca am ajuns in faza de solicitare a unui PV de receptie, anterior am avut aprobata o autorizatie de constructie, unde sunt incluse si plansele de rezistenta semnate de un specialist in domeniu, plansele unui arhitect si toate avizele necesare (credeti-ma nu sunt putine si nici ieftine).
Cand am ajuns la faza de PV de receptie mi s-a solicitat 1% din valoarea constructiei la valoarea impozabila din 2016 nu valoarea din 2008 (un alt furt al statului, de parca am construit pe banii lor si nu platesc impozit anual, dar asta ii legea, ce sa faci) si culmea sa aduc un diriginte de santier care sa semneze, desi legal nu era obligatoriu intrucat legea a intrat in vigoare in 2015, iar eu am construit in 2008 si dupa cum stiti, sper, legile nu sunt retroactive.
Pentru a evita un proces cu Primaria, am preferat sa platesc un onorariu considerabil unui diriginte de santier pentru a putea obtine un PV de receptie, dar credeti-ma nu doresc nimanui sa faca atatea drumuri pe la Primarie, cum am facut eu incepand din 2008 si cate piedici am avut eu din partea angajatilor acestei institutii.
Eu am dat un semnal de alarma celor care citesc aceasta discutie, ca sa nu ajunga in aceasi situatie ca mine si sa ia in considerare foarte bine toate riscurile obtinerii unei documentatii in vederea construirii unei locuinte, pentru ca in Romania angajatii institutiilor sunt mai degraba ocupati cu bautul cafelelor si rasfoitul hartiilor, decat sa vina in sprijinul cetateanului si sa-l ajute sa-si obtina, legal, documentatiile necesare (nu toti ca sa nu ajung la puscarie, dar in marea lor majoritate 99,9%, nu ma credeti uitati-va pe rolul instantelor cate actiuni de contecios administrativ sunt si va convingeti).
Stimate utilizator smecherul, daca dvs considerati ca dirigintii de santier is asa de specialisti in domeniu si bla bla, este opinia dvs, insa va spun ca am avut ocazia sa colaborez cu diriginti de santier si va pot confirma ca, nu sunt asa de extraordinari precum ii descrieti dvs si nici nu se implica in efectuarea constructiilor in detaliu(ce contine betonul etc), is mai mult pentru semnatura, ca asa cere legea.
Considerati ca numai dirigintii de santier cunosc caracteristicile betonului sau de ex inginerii statiei de betoane care produc betonul respectiv si raspund legal pentru calitatea acestuia sunt cretini.
Si vi se pare normal ca un diriginte de santier sa-si asume o constructie la care nu a participat, doar pentru un moft al inspectorului primariei, desi legal in 2008 nu erau obligatoriu sa participe un diriginte de santier la constructia casei mele, legea cu aceasta obligatie fiind aprobata in doar in 2015 si evident nu poate fi retroactiva.
Si de ce atatea mofturi din partea unui inpector al Primariei la acordarea unui PV de receptie cand aceasi Primarie a aprobat in 2014 documentatia autorizatiei de constructie in care erau si plansele de rezistenta, iar aceste planse s-au facut dupa constructia mansardei din 2008, intrucat autorizatia era pentru intrare in legalitate, deci atunci casa era perfecta din punct de vedere al rezistentei, iar la doi ani trebuia asumata de un diriginte, ca altfel se darama (aberant).
Ma rog, nu mai dau atatea explicatii tuturor, mesajul meu era pentru cei ce vor sa inteleaga si sa ia in calcul toate riscurile ce le implica o constructie noua, in comparatie cu una existenta, deoarece in Romania poate fi mai ieftin si mai rapid sa cumperi o casa deja construita cu toate aprobarile obtinute, decat sa construiesti una si sa pierzi timpul pe la usile angajatilor unei institutii, care iti pun abuziv clauze in certificatul de urbanism si pun tot felul de piedici ani de zile.
Este exact ca si la masini, unde este mai usor si ieftin sa iei o masina harbuita in gropile din Romania, dar inscrisa in Romania, decat sa inscrii acelasi tip de masina condusa pe sosele din Germania, Belgia (mult mai putin uzata), ceea ce te poate costa o multime de bani si desigur, multe drumuri pe la institutiile statului.
Intabulare mansarda
mio28
Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti ce acte ar fi necesare pentru intabulare mansarda, construita la casa,anul acesta; de asemenea mentionez, ca parintii sunt ... (vezi toată discuția)