avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Reducerea programului de lucru in timpul sarcinii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Reducerea programului de lucru in timpul sarcinii

Buna ziua,
Am primit de la doctor o adeverinta in care este recomandata reducerea programului de lucru pentru ca am o sarcina cu risc.
Am dus la angajator aceasta adeverinta impreuna cu o cerere prin care solicitam reducerea cu o patrime a timpului de lucru.
Mi s-a comunicat ca mai trebuie sa fac o cerere in care sa ii instiintez ca sunt insarcinata si ca ei vor informa la ITM si doar dupa ce primesc raspuns de la ITM voi putea trece la program de 6 ore.
Daca raspunsul de la ITM vine in cateva zile, in aceste zile nu pot sa beneficiez de program redus?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:00, 6 Iulie 2016
Nu este adevarat .

OUG 96/2003
art.13
In baza recomandării medicului de familie,
salariata gravidă care nu poate îndeplini durata normală de muncă din motive de sănătate, a sa sau a fătului său, are dreptul la reducerea cu o pătrime a duratei normale de muncă, cu menţinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementărilor legale.

Prin urmare, de la data prezentarii recomandarii medicului de familie se poate modifica durata normala a timpului de munca.


Încălcarea dispoziţiilor art.13 constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei de catre inspectoratele teritoriale de muncă pe a căror rază teritorială se afla sediul sau, după caz, domiciliul angajatorului.

In acest caz, depuneti si o sesizare la ITM.
Ultima modificare: Marți, 5 Iulie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
Va multumesc frumos pentru raspuns. Am trimis si un email la ITM iar raspunsul primit astazi a fost urmatorul:
"Va rog sa cititi si prevederile O.U.G.96/2003, cu modificarile si completarile ulterioare si H.G. 537/2004. Aceste sunt prevederile legale refeitoare la starea dvs. graviditate.
Da, dvs. trebuia sa instiintati in scris, completat cu documente medicale, conducerea companiei privitor la starea de graviditate.
Se intocmeste un Raport de evaluare privind riscurile la care este expusa femeia gravida, la locul de munca. Acesta este intocmit de medicul de medicina muncii cu care colaboreaza compania si care, in functie de siutatie, va stabili ce trebuie asigure compania ,sau daca sa se acorde concediul de risc maternal. Dupa efectuarea demersului precizat anterior, in functie de propunerea medicului de medicina muncii, puteti sa beneficiati de reducerea progamului de munca.
"
Din acest raspuns eu inteleg ca nu pot beneficia de reducurearea programului de lucru
Sunt doua situatii diferite :
- instiintarea angajatorului de starea dvs de graviditate

- reducerea programului de munca .

Art.13 din OUG 96/2003 nu mentioneaza nimic de faptul ca reducerea se face dupa ce ati instiintati angajatorului ac sunteti gravida.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariata insarcinata are obligatia sa declare sarcina la itm si medicina muncii? danielraduclarinet danielraduclarinet Buna ziua, avand in vedere ca este angajata la o firma care sediul il are in alt oras, iar la locul de munca nu exista resurse umane, angajata este obligata ... (vezi toată discuția)
Adeverinta reducere program de munca gravida _ indicare patologie in adeverinta? maria.toma311 maria.toma311 Buna seara, In data de 28.01.2021 am trimis angajatorului instiintare cu privire la starea de graviditate, la care am atasat cererea de reducere a ... (vezi toată discuția)
Decizie 6 ore Mateiutza Mateiutza Buna O salariata gravida ne-a adus de la medicul de ginecolog o recomandare de reducere a programului de lucru la 6 ore Mai trebuie sa anunțam la medicina ... (vezi toată discuția)