avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 692 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj dupa CCC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj dupa CCC

Buna seara,
As dorii sa stiu daca pot beneficia de somaj după terminarea concediului de creștere copil de 2 ani. Am avut contract determinat de 1 an la locul de munca care a expirat in Noiembrie 2015 iar fetita s a născut după 2 saptamâni, automat indemnizația a fost stabilită după expirarea acestui contract de munca adică in Februarie 2016. Am fost la AJOFM in orasul unde locuiesc insa doamna a zis ca nu pot lua decat daca indemnizatia de crestere a copilului ar fi fost stabilita inainte sa expire contractul de munca. Ma gandesc ca ar fi trebuit sa expire contractul de munca in perioada de CCC si nu in concediul de maternitate insa nu inteleg care e diferenta nu tot fara munca sunt dupa ccc? Tot nu am unde sa ma intorc la munca dupa cei doi ani este adevarat ca nu pot beneficia de somaj ? Daca nu exista o alta modalitate sa beneficiez de somaj, de ex sa fiu angajata la o firma o luna apoi sa intru in somaj? Multumesc si aștept răspunsul dumneavoastră cu interes.
Cu stima.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:02, 6 Iulie 2016
1. Era bine daca doamna de la Agentia de Somaj din orasul dvs. va spunea si baza legala a raspunsului ei.

2. - Dupa incetarea de drept a contractului individual de munca (CIM) pe perioada determinata (conf. art.56(1), ,lit. i) din Codul muncii) trebuia sa va inregistrati la Agentia de Somaj in termen de 10 zile, chiar daca erati in concediu de maternitate la acea data, daca indeplineati conditia de 12 luni de stagiu de cotizare la somai in ultimele 24 de luni.
- Dupa incetarea concediului de crestere copil (CCC) ati fi putut sa beneficiati de indemnizatie de somaj.

3. Chiar daca va angajati cu CIM pe perioada determinata de o luna de zile, la incetarea CIM nu veti putea beneficia de indemnizatie de somaj deoarece nu indepliniti conditia de stagiu de cotizare la somaj.
daria7 a scris:

Buna seara,
As dorii sa stiu daca pot beneficia de somaj după terminarea concediului de creștere copil de 2 ani. Am avut contract determinat de 1 an la locul de munca care a expirat in Noiembrie 2015 ....
Cu stima.


In acest caz, actele la somaj le puteti depune in termenul de maximum 12 luni, prevazut de art.38 alin. 3 din Legea nr.76/2002.
Adica, potrivit legii pana in noiembrie 2016.
Am inteles multumesc mult de tot asadar nu am cum nici daca nu au trecut inca cele 12 luni cum spune domnul in utlimul mesaj ? Doamna de la somaj mi a mai zis ceva care ma derutat deoarece cum am inteles si eu nu trebuie sa treaca 12 luni de incetarea cim insa ea mi a zis mai incercati o data cand copilul este aproape de 2 ani ...este posibil ca cei 2 ani sa nu fie pusi in calcul si sa pot depune actele dupa cei 2 ani de ccc? imi cer scuze daca am intrebat ceva fara sens
Pentru un raspuns cat mai exact , intrebati la ANOFM - Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, email : anofm@anofm.ro

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de maternitate Stoicaniuliana Stoicaniuliana Buna ziua. Am lucrat pe o perioada de 4 ani la o firma pana pe data de 3 mai 2016, iar pe data de 15 mai am inceput activitatea la o alta firma pe o perioadă ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa ccc CristinaMoisescu CristinaMoisescu Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema! Fiind profesor suplinitor, contractul de munca, pe perioada determinata mi-a incetat la 31 ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pentru crestere copilului Elena_Aurelia Elena_Aurelia Buna ziua,am o intrebare despre indemnizatia pt cresterea copilului,pe data de 10 aprilie 2016 va avea loc nasterea copilului meu si pe data de 9 aprilie 2016 ... (vezi toată discuția)