avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1099 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident de circulatie cu moped
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident de circulatie cu moped

Buna ziua

Am fost implicat intr-un accident cu mopedul pe un pod, prevazut cu pista de biciclete pe margine.( intre carosabil si trotuar). Mentionez ca era coloana de masini oprita la semafor, fapt pt. care am decis sa avansez pe pista de bicilete, moment in care am fost lovit de o portiera de la o masina , care s-a deschis pe partea pasagerului din dreapta, in momentul trecerii prin dreptul acesteia.Am fost lovit si aruncat pe trotuar. Au rezultat fracuri la ambele picioare, ghips 2-3 saptamani,etc
Intrebarea mea este:
1 Daca cu mopedul aveam dreptul sa circul pe pista de biciclete ( din Codul Rutier actualizat pe 2016 am gasit ca pista de biciclete este folosita de biciclete si mopeduri)
Acum dosarul se afla la procurorul de caz
2 Ce proceduri mai urmeaza de acum incolo
Soferita in cauza m-a contactat sa " ne intelegem".
Ce am de facut de acum incolo ?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: marius_tita , utilizator 20:59, 6 Iulie 2016
Conform art 26 din norme din 17 mai 2010 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule si

conform art 1(3) care prevede ca,

Condiţiile contractuale pentru asigurarea obligatorie RCA sunt reglementate de prevederile Legii nr. 136/1995, cu modificările şi completările ulterioare, şi de prezentele norme.

daca auto d-nei care v-a prejudiciat are RCA aveti cateva drepturi enumerate mai jos

Art. 26

(1)Asigurătorul RCA are obligaţia de a despăgubi partea prejudiciată pentru prejudiciile suferite în urma accidentului produs prin intermediul vehiculului asigurat, potrivit pretenţiilor formulate în cererea de despăgubire, dovedite prin orice mijloc de probă. Fără a se depăşi limitele de despăgubire prevăzute în contractul de asigurare RCA, în condiţiile în care evenimentul asigurat s-a produs în perioada de valabilitate a poliţei de asigurare RCA, se acordă despăgubiri, în formă bănească, pentru:
a)vătămări corporale sau deces, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial;
b)pagube materiale;
c)pagube consecinţă a lipsei de folosinţă a vehiculului avariat;
d)cheltuieli de judecată efectuate de către persoana prejudiciată.

(2)Indiferent de locul în care s-a produs accidentul de vehicul, pe drumuri publice, pe drumuri care nu sunt deschise circulaţiei publice, în incinte şi în orice alte locuri, atât în timpul deplasării, cât şi în timpul staţionării vehiculului asigurat, asigurătorul RCA acordă despăgubiri până la limita de despăgubire prevăzută în poliţa de asigurare RCA pentru:

5.prejudiciile provocate terţilor, consecinţă a deschiderii uşilor vehiculului în timpul mersului sau atunci când vehiculul este oprit ori staţionează, de către pasagerii acestuia, fără asigurarea că nu se pune în pericol siguranţa deplasării celorlalţi participanţi la trafic.

Eu cred ca ar trebui sa beneficiati de prevederile legii si sa nu va intelegeti avand in vedere mai multe perspective
1.nu veti primi decat daune materiale adica va acopera cheltuielile facute cu spitalizarea si medicamentele si eventual va plateste daunele facute mopedului
2,doar in instanta puteti primi daune morale si eventual alte cheltuieli facute
3.daca veti primi niste bani va va cere sa semnati ca nu mai aveti nici o pretentie ori situatia dvs medicala se poate deteriora in timp sau e posibil sa aveti nevoie de recuperare si pentru asta va trebuie alti bani
Multumesc, am uitat sa spun ca daune la moped cat si la automobilul soferitei, nu exista. Mopedul meu are daune minore, respectiv cate un semnalizator dreapta fata, spate indoite din suporti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident rutier in strainatate maryan27 maryan27 Buna ziua. Lucrez in Germania de cateva luni. In urma cu cateva zile am suferit un accident rutier. Mai exact, am fost lovit de o masina in timp ce coboram din ... (vezi toată discuția)
Cât este amenda pt alcoolemie 0.83 in aer pur expirat, cu accident? Mari96 Mari96 O persoana cu alcoolemia 0.83 a făcut accident ( a lovit o alta masina datorită nepastrarii distanței, în mașină lovită se afla un copil. La fața ... (vezi toată discuția)
Prejudiciatul are itp expirat, poate sa faca reparatiile pe rca vinovatului herion herion Buna ziua, Acu cateva zile am fost lovit destul de rau. Domnisoara vinovata are RCA. Din pacate am descoperit ca am uitat sa-mi fac ITP-ul. Firma de ... (vezi toată discuția)