avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... calcul pensie-ani lucrati, concediu medical, somaj, ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

calcul pensie-ani lucrati, concediu medical, somaj, concediu crestere copil

Buna ziua!
Va rog sa imi spuneti cum se face calculul pt iesirea la pensie tinind cont de faptul ca sunt femeie, nascuta la data de 20.09.1967, angajata din 11.1987 si pina in prezent. Am avut concediu legal de 2 ani pt cresterea copilului, 11 luni de somaj, iar in urma unui accident de masina am avut un concediu medical de 6 luni.
In decursul anilor am mai avut ocazional concedii medicale (3, 5, 14, 21 zile in functie de operatiile suferite sau datorate imbolnavirii copilului). Acestea se scad ca perioada la calculul stagiului de cotizare ?
Cind am dreptul sa ies la pensie (de virsta, anticipata total sau partial ) ?
Studiile superioare insumeaza 7 ani, dar am lucrat in toata aceasta perioada.
Va multumesc anticipat !
Cu multa consideratie !
Cel mai recent răspuns: copilarosul , utilizator 08:58, 11 Iulie 2016
1. Pentru o femeie nascuta in septembrie 1967 varsta standard de pensionare este de 63 de ani, stagiul complet de cotizare este de 35 de ani iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

2. - Perioadele de somaj indemnizat si de concedii medicale sunt stagii de cotizare la pensie deoarece pe aceste perioade a fost platita contributia pentru pensie.
- Perioada de concediu crestere copil (CCC) este perioada asimilata stagiului de cotizare la pensie adica i se ia ca stagiu de cotizare dar, deoarece nu a platit contributia la pensie, nu are punctaj pentru pensie.
- Anii de facultate la zi nu se adauga la stagiul de cotizare deoarece pe acea perioada a avut venutri din salarii si a platit contributia la pensie.

3. Puteti solicita pensie pentru limita de varsta la 63 de ani, in septembrie 2030.

4. Puteti solicita:
- pensie anticipata (fara diminuare), la 58 de ani, in septembrie 2025, daca atunci veti avea un stagiu de cotizare de 43 de ani;
- pensie anticipata, la 58 de ani, in septembrie 2025, daca atunci veti avea un stagiu de cotizare de 35 de ani.

5. Deocamdata aveti un stagiu de cotizare de aproximativ 27 de ani.
Va multumesc foarte mult !
Toate cele bune !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua! .sunt nascută pe 29 mai 1967 ,muncesc de 1983 , ... Mariana.marinescu0 Mariana.marinescu0 Bună ziua! .sunt nascută pe 29 mai 1967 ,muncesc de 1983 , am lucrat un an jumate în Anglia cu contract de munca , la serv ,am avut fără plata în ... (vezi toată discuția)
Pensie buiavasi buiavasi buna ziua! as dori sa imi precizati cand poate iesi la pensie pt limita de varsta o femeie nascuta in mai 1967, cu un stagiu de cotizare de 31 ani? dar pensie ... (vezi toată discuția)
Cand as putea iesi la pensie in urmatoarele conditii : ContSters310776 ContSters310776 Buna ziua . Va rog sa ma ajutati cu un raspuns pertinent in cele ce urmeaza : Sunt nascuta in luna octombrie 1967 .Din anul 1986 luna aprilie si pana in ... (vezi toată discuția)