avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Informare plata pensie alimentara si mostenire
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Informare plata pensie alimentara si mostenire

Stimati reprezentanti ai leguitorului, va scriu pentru prima data, motiv pentru care s-au adunat mai multe intrebari. Situatie: relatie de concubinaj, partenerul divortat prin notar, 2 copii minori cu resedinta la mama, custodie comuna. Partenera divortata prin notar, 1 copil minor, cu resedinta la mama. In urma formarii acestei uniuni mixte si extinse, au aparut urmatoarele intrebari:

- Este clar ca pensia alimentara se plateste de catre parintele instrainat pana la varsta de 18 ani sau 26 de ani daca se continua studiile. Ceea ce nu reusesc sa inteleg este: daca un absolvent de liceu termina clasa a 12-a si bacul cu brio, doreste sa continue o facultate, sa zicem ca a terminat la varsta de 19 ani, si in medie durata unei facultati este de 4 ani, de ce trebuie continuata pensia alimentara pana la varsta de 26 de ani? Adica ceea ce intreb eu este, daca minorul isi continua studiile urmand o singura postliceala sau o singura facultate, pana la ce varsta poate solicita plata pensiei alimentare din partea parintelui instrainat? Daca nu isi continua studiile si se angajeaza, plata pensiei alimentare inceteaza de drept la 18 ani sau sunt necesare cereri sau anexe la notar in acest sens? Sper ca ma intelegeti...

- In ce context, conditii sau pentru ce motive se poate ca tatal sa solicite micsorarea cuantumului pensiei alimentare, pentru perioade scurte de timp? Spre exemplu minorul isi petrece mai mult de o sptamana pe luna la tata, in timp ce acesta vireaza banii mamei, desi temporar minorul face parte din familia tatalui, nu este inscris la intretinere ca membru al familiei. (la aceasta intrebare cred ca voi primi pietre... Dar cu toate acestea doresc sa cunosc legea.)

- Nu exista nici o modalitate prin care sa se poata evita procura notariala la fiecare vacanta a minorului in strainatate? O continuare a acestei idei: aceasta procura, acceptul/semnatura unuia dintre parinti, ca minorul sa poata parasi tara alaturi celalalt parinte, este valabila doar intre granitele dintre Romania si tara X, sau trebuie prezentata unde mai poate fi solicitata, chiar daca nu se intelege limba in care a fost scrisa? Aici ma refer la numele (de familie) minorilor din pasapoarte ce nu corespund cu numele adultilor. Intre granitele altor tari putem ridica semne de intrebare? De exemplu intr-un circuit european.

- In cazul achizitionarii unui imobil in stare concubinaj si a decesului unuia dintre parteneri, cel ramas in viata va intra sau nu in concurs cu mostenitorii pe linie dreapta ai celui decedat? (stiu ca s-a mai pus aceasta intrebare, insa as dori sa o dezvolt un pic pentru un raspuns mai amplu.) De fapt ceea ce doresc sa stiu, chiar daca exista o casatorie sau nu, imobilul apare pe numele a 2 persoane, fiecare cu urmasi (mostenitori) proprii. In momentul decesului unuia dintre parteneri, ce se intampla concret? Apar mostenitorii care obliga partenerul in viata sa vanda imobilul si sa imparta sumele cuvenite, au aceasta putere? Adica partenerul in viata mai poate trai linistit in casa pentru care a muncit, facut/platit rate etc., sau in acel moment poate fi dat afara?

-La ce varsta poate decide minorul ca doreste sa isi schimbe resedinta de la un parinte la altul, prin ce procedura si in acel moment cui trebuie sa se adreseze? Ce se intampla cu pensia alimentara?

- Nu exista nici un fel de conditii pentru intreruperea pensiei alimentare. Se face un copil. Se divorteaza. Se recasatoreste si astfel apare un venit suplimentar in familie. De ce ar inceta divorturile, daca este atat de convenabil? O familie standard: tatal lucreaza, mama lucreaza, 2 copii. Nimic in plus. Daca se divorteaza, se reintemeiaza o alta familie: mama lucreaza, tatal lucreaza, 2 copii + un tata care plateste lunar minim 200 de lei. Poate gresesc cu aceasta situatie, insa eu credeam ca pensia alimentara se diminueaza dupa incheierea unei noi casatorii. Va rog sa ma lamuriti.

Va multumesc pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: Dapix , utilizator 12:44, 11 Iulie 2016
Esco888 a scris:

daca minorul isi continua studiile urmand o singura postliceala sau o singura facultate, pana la ce varsta poate solicita plata pensiei alimentare din partea parintelui instrainat? Daca nu isi continua studiile si se angajeaza, plata pensiei alimentare inceteaza de drept la 18 ani sau sunt necesare cereri sau anexe la notar in acest sens? Sper ca ma intelegeti...

Pensia de întreținere se plătește până la finalizarea studiilor, nu până la 26 de ani.
Vârsta de 26 de ani este limita maximă până când adultul aflat în continuarea studiilor are dreptul legal de a beneficia de ajutor material din partea părinților.
Dacă termină studiile la vârsta de 19, la 21 sau la 24 de ani..., odată cu încheierea studiilor nu mai poate beneficia de pensie de întreținere.
Când împlinește 18 ani, majorul elev, trebuie să vă solicite el ajutor material, în baza unei adeverințe în original din partea liceului, apoi dacă continuă o postliceală, sau o facultate, este obligat să vă prezinte adeverință în original din partea unității de învățământ, la fiecare început de nou an școlar/universitar.
Ultima modificare: Luni, 11 Iulie 2016
Dapix, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara syca_m syca_m Buna, sunt in concubinaj cu partenera mea, cu, care am 2 copii minori care poarta numele meu. Daca ne vom despartii vreodata trebuie sa platesc pensie ... (vezi toată discuția)
De la ce varsta poate un copil sa dea in judecata tatal pentru neplata pensiei alimentare? hacman hacman Buna ziua, As dori sa stiu de la ce varsta poate un copil sa dea in judecata tatal pentru neplata pensiei alimentare si incredintare/exercitate autoritate ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara ASIS de SIRIA ASIS de SIRIA Tatal care plateste pensia alimentara desi nu are loc de munca si nici un alt venit poate sa fie dat in judecata pt marirea pensiei alimentare ,platita cu ... (vezi toată discuția)