buna ziua. as dori un sfat in urmatoarea problema. am vandut un imobil, casa de vacanta de 15 ani vechime, plus teren aferent. cumparatorul a venit a vazut casa, de mai multe ori, am negociat pretul, am incheiat tranzactia. acum, cumparatorul a inceput renovarile si a sesizat "nereguli" in ceea ce priveste peretii, cum ca in contract s-ar fi stipulat casa de caramida, dar casa este caramida si boltari(=caramida din beton conform defiinitiei date de constructori), ca sub dusumea s-a gasit mucegai. acum mi se cere sa returnez jumatate din valoarea casei, pe motiv ca nu este asa cum s-a discutat in NEGOCIERE, nu in contract. ce temei legal ar avea cumparatorul sa imi ceara banii? multumesc.
multumes pentru raspuns.
as dori sa va dau cateva detalii si sa intreb ceva nelamuriri.
1. nici eu nu aveam de unde sa stiu ca sub dusumea este mucegai.
2. casa a fost cumparata de mai bine de o luna. exista vreun termen in care cumparatorul poate ataca contractul? 30 zile? 60 zile?
3. cumparatorul a avut timp aproximativ o luna inainte sa cumpere, sa aduca experti sa ii evalueze imobilul. nu a facut o.
4.toate viciile pe care el le invoca, nu erau cunoscute de mine la data cumpararii. vezi mucegai sub dusumea.
multumesc
datorati garantie chiar daca nu cunosteati viciu, daca-i adus la cunostinta intr-un termen rezonabil (aici curge de la data descoperirii ), dar reducerea se va face corespunzator cu defectiunile. Acum, nu stiu daca un boltar afecteaza calitatea constructiei in rau sa in bine (daca in acte se descriau materialele de constructii, nu raspundeti). Oricum, reducerea la jumatate este absurda, mai ales, din cate inteleg, casa se doreste a fi renovata, deci mucegaiul iese din schema, ramane sa negociati pe chesitunea materialelor. art 1707 si urm c civil-