Eu zic ca da este necesara enumerarea amanuntita a acestor bunuri.
In fond partajul .. presupune transferul cotei -oricare este ea- de la unul din coproprietari la celalalt.
In acest context transferul dreptului de proprietate are loc ca urmare a platii unei sume de bani. IAr atunci cand are loc un transfer al bunului este necesar sa fie indicat in mod expres bunul/bunurile pentru care se datoreaza sulta. Cu atat mai mult daca este vorba de bunuri imobile se impune acest lucru.
Aceasta solutie ar fi necesara si pentru a evita discutii ulterioare in cuprinsul carora sa se invoce imprejurarea ca ar fi fost facut un partaj doar partial si ca ar mai fost bunuri comune in masa de partaj.
Eu unul as consemna in cuprinsul partajului si precizarea ca bunusile supuse partajului reprezinta toate bunusile comune.
Putem evita partajul cu o conventie de urmatorul tip:
X ma oblig sa achit lui y suma de pana la
y ma oblig ca la data la care voi fi primoit toata suma indicata mai sus sa nu mai am nici o pretentie de nici o naura prezenta sau viitoare asupra imobilului ....................
Este o forma de tranzactie;
Se face sub semnatura privata deoarece nu se refera direct si expres la transmiterea dr. de proprietate ci la orice pretentie
Da. Eu am avut un astfel de caz.Sotii au introdus partajul, iar la unul dintre termene, s-au prezentat cu o tranzactie si au solicitat insantei sa ia act de tanzactie.In tranzactie exact asa se specifica: cum ca x se obliga sa ii achite lui y suma de pana la data de...etc.Instanta a luat act de tranzactie, a consfiintit invoiala partilor si asa s-a terminat patajul. Si da, privitor la suma datorata, hot.jud.este titlu de creanta, te duci linistit cu ea la executare slita, daca celalalt iti face probleme.
Atentie. tranzactia se face "la instanta" ca sa fie valabila, nu pe acasa, la mica intelegere, cu martori sau mai stiu eu ce.
Partaj
un om simplu
Buna,
In urma divortului am hotarat ca eu sa o despagubesc pe fosta mea sotie cu o suma de bani pentu o casa dar problema este ca eu va trebui sa fac un ... (vezi toată discuția)