avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 828 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... act vde partaj - enumerare bunuri obligatoriu
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

act vde partaj - enumerare bunuri obligatoriu

In cadrul unui act de partaj apreciati ca este absolut necesara enumerarea clara a bunurilor comune.

Ipoteza este ca unul din soti ia toate bunurile iar celuilalt ii revine o exclusiv o sulta.
Mai este nevoie de enumearea bunurilor ?

actul de partaj re[prezinta titlu de creanta ptr sulta

multumesc
Cel mai recent răspuns: dandanaua , utilizator 18:16, 19 August 2009
Eu zic ca da este necesara enumerarea amanuntita a acestor bunuri.
In fond partajul .. presupune transferul cotei -oricare este ea- de la unul din coproprietari la celalalt.
In acest context transferul dreptului de proprietate are loc ca urmare a platii unei sume de bani. IAr atunci cand are loc un transfer al bunului este necesar sa fie indicat in mod expres bunul/bunurile pentru care se datoreaza sulta. Cu atat mai mult daca este vorba de bunuri imobile se impune acest lucru.
Aceasta solutie ar fi necesara si pentru a evita discutii ulterioare in cuprinsul carora sa se invoce imprejurarea ca ar fi fost facut un partaj doar partial si ca ar mai fost bunuri comune in masa de partaj.
Eu unul as consemna in cuprinsul partajului si precizarea ca bunusile supuse partajului reprezinta toate bunusile comune.
Da nu numai ca este necesar, ci chiar obligatoriu sa se faca identificarea si evaluarea bunurilor supuse partajului sccesoral.
Putem evita partajul cu o conventie de urmatorul tip:


X ma oblig sa achit lui y suma de pana la
y ma oblig ca la data la care voi fi primoit toata suma indicata mai sus sa nu mai am nici o pretentie de nici o naura prezenta sau viitoare asupra imobilului ....................

Este o forma de tranzactie;

Se face sub semnatura privata deoarece nu se refera direct si expres la transmiterea dr. de proprietate ci la orice pretentie

Cum o apreciati ?
Da. Eu am avut un astfel de caz.Sotii au introdus partajul, iar la unul dintre termene, s-au prezentat cu o tranzactie si au solicitat insantei sa ia act de tanzactie.In tranzactie exact asa se specifica: cum ca x se obliga sa ii achite lui y suma de pana la data de...etc.Instanta a luat act de tranzactie, a consfiintit invoiala partilor si asa s-a terminat patajul. Si da, privitor la suma datorata, hot.jud.este titlu de creanta, te duci linistit cu ea la executare slita, daca celalalt iti face probleme.
Atentie. tranzactia se face "la instanta" ca sa fie valabila, nu pe acasa, la mica intelegere, cu martori sau mai stiu eu ce.
Ultima modificare: Miercuri, 19 August 2009
dandanaua, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj coachizitie andreicosminus andreicosminus X si Y, in calitate de concubini, pe data de 01.06.2008 contracteaza un imprumut in banca in valoare de 20000 lei, pe 20 de ani, insa pe contractul de imprumut ... (vezi toată discuția)
Partaj un om simplu un om simplu Buna, In urma divortului am hotarat ca eu sa o despagubesc pe fosta mea sotie cu o suma de bani pentu o casa dar problema este ca eu va trebui sa fac un ... (vezi toată discuția)
Contract de mediere faranumeeu faranumeeu Buna, Contractul de mediere este sau nu un act juridic in instanta? (vezi toată discuția)