avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 319 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... ma poate da afara angajatorul daca sunt gravida?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

ma poate da afara angajatorul daca sunt gravida?

buna ziua, am si eu o mare nelamurire ,am lucrat 6 luni la o firma de pe data de 3/11/2015 pana pe data de 23/3/2016 am stat acasa 13 zile... pe data de 05/04/2016am lucrat2 luni de zile pana pe data de 5 /6/2016si am intrerupt activitaatea inca 12 zile si ma am angajat de o luna de zile pe data de 17/06/2016 intre timp am aflat ca am ramas gravida ma poate concedia daca am doar 0 luna de zile de cand sunt angajata ?unde pot afla daca iau indemniatie pt copil sau.va rog sa imi raspundeti .multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:51, 18 Iulie 2016
1. Despre concediere , vi s-a dat raspuns aici
www.avocatnet.ro/content/for...

2. Care este data prezumata a nasterii ?

3. Conditiile de a beneficia de indemnizatia pentru CCC sunt :
OUG 111/2010
art.2
(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară.
...

art.12
(1) Drepturile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă se acordă în situaţia în care solicitantul îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
a) este cetăţean român, cetăţean străin sau apatrid;
b) are, conform legii, domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul României;
c) locuieşte în România împreună cu copilul/copiii pentru care solicită drepturile şi se ocupă de creşterea şi îngrijirea acestuia/acestora.
...
(5) Prevederile alin. (1) se corelează în mod corespunzător în cazul persoanelor îndreptăţite cărora li se aplică prevederile Regulamentului (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială şi ale Regulamentului (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială.
pe data de 2 aprilie ar trebui sa nasc .adica pe data de 5/6 2016 pana pe data de 2 aprilie 2017.as face un an si o luna dupa nastere.

Ultima modificare: Luni, 18 Iulie 2016
deea2, utilizator
In acest caz, perioada eligibila pentru CCC este mai 2015 - aprilie 2017.

In aceasta perioada trebuie sa aveti realizate timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit sau sa va fi aflat intr-un din situtaiile asimilate prevazute de alin.5 al art.5 din OUG 111/2010.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prenatal Madalin196 Madalin196 Buna ziua...am si eu o intrebare,sotia mea sa angajat pe 10 august 2016 la 2 saptamani a ramas gravida,acum are 5 luni de sarcina si 5 luni de cand e angajata ... (vezi toată discuția)
Conditii de acordare a indemnizatiei de ingrijire a copilului Marenush09 Marenush09 Buna, Am și eu o întrebare. Care sunt condițiile necesare pentru a beneficia de indemnizația de îngrijire a copilului în sitiația de mai jos Mama ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de indemnizatie daca am lucrat in strainatate? madalinamonica91 madalinamonica91 Buna ziua. Am lucrat în Italia ca si îngrijitoare de bătrâni (badanta) pe o perioadă de 2 ani și 3 luni,mai exact de pe data de 23 aprilie ... (vezi toată discuția)