avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 592 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale donatie intre soc. comerciale
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

donatie intre soc. comerciale

Buna ziua!
Am si eu o intrebare, poate ma puteti ajuta. Se pot face donatii (de echipamente) intre doua societati comerciale? Mentionez faptul ca donatorul este o soc. comerciala din Romania, iar beneficiarul este o soc. comerciala din USA.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: alexgrigoriu , utilizator 15:36, 19 August 2009
Multumesc pt. ajutor!
Atat firma din Romania, cat si firma din USA sunt producatoare de soft. Firma din Romania a cumparat mai multe calculatoare pe care le-a inclus in valoarea serviciilor facturate catre USA. Deoarece contractul dintre cele doua firme a fost reziliat, firma din Romania trebuie sa trimita firmei din USA aceste calculatoare. Deoarece ele au fost facturate in valoarea serv. prestate, nu le mai putem factura (vinde) inca o data. Singura solutie mi s-a parut a fi donatia.
pakos a scris:
Parerea mea este ca nu puteti face liberalitati, datorita scopului infiintarii societatii comerciale (obtinerea de profit).

Scopul lucrativ al unei SC nu inseamna ca trebuie urmarit profitul prin orice operatiune si nici macar ca trebuie sa existe profit. Donatiile nu sunt in sine incompatibile cu ideea de societate comerciala (si de altfel si legea insolventei le mentioneaza la acte anulabile), cata vreme sunt in linie cu capacitatea societatii.
adisaguaro a scris:

Multumesc pt. ajutor!
Atat firma din Romania, cat si firma din USA sunt producatoare de soft. Firma din Romania a cumparat mai multe calculatoare pe care le-a inclus in valoarea serviciilor facturate catre USA. Deoarece contractul dintre cele doua firme a fost reziliat, firma din Romania trebuie sa trimita firmei din USA aceste calculatoare. Deoarece ele au fost facturate in valoarea serv. prestate, nu le mai putem factura (vinde) inca o data. Singura solutie mi s-a parut a fi donatia.

Pentru mine acele echipamente apar ca fiind deja vandute si nelivrate, ma indoiesc ca puteti dona ceea ce ati vandut deja. Cred ca totul depinde de contractul pe care il aveati cu cei din SUA si de actele pe care le-ati intocmit cand "le-ati inclus in valoarea serviciilor facturate".
Daca nu pot face donatie catre o alta pers. juridica, atunci cum pot acorda niste echipamente cu titlul gratuit?
De ex. in CF art.128 alin.(4) lit.b scrie: "Sunt asimilate livrarilor de bunuri(...) preluarea de catre o persoana impozabila a bunurilor mobile achizitionate sau produse de catre aceasta pentru a fi puse la dispozitie altor persoane in mod gratuit daca taxa aferenta bunurilor a fost dedusa"
"Pentru a fi puse la dispozitie" inseamna pentru a fi date spre folosinta cu titlu gratuit, adica comodat - nu pentru a le instraina cu titlu gratuit, ceea ce inseamna donatie!
Oricum donatia trebuie facuta prin act autentic si trebuie acceptata in aceeasi forma, iar in cazul unui control ati avea numai probleme! Cred ca va va fi imposibil sa convingeti inspectorii fiscali ca a fost o donatie. Cel mai simplu mi se pare sa stornati partial facturile initiale (cu contravaloarea calculatoarelor) si apoi sa emiteti facturi noi de instrainare a respectivelor bunuri. Aceste facturi ar fi deja achitate prin plata initiala si toate s-ar inchide frumos in contabilitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatia facuta de un srl monica borz monica borz Ma intereseaza daca o societate poate dona un anumit bun unei alte societati sau persoane fizice, exceptand partidele politice si ONG-urile. (vezi toată discuția)
Donatie teren sabrinaz sabrinaz Se poate dona un teren de catre o firma catre o persoana fizica? (vezi toată discuția)
Vanzare imobil intre doua societati comerciale dual dual Buna ziua, As dori sa transfer un imobil intre doua societati comerciale (cu acordul tuturor partilor implicate) si cea mai simpla solutie mi se pare ... (vezi toată discuția)