avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 834 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Majorare pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Majorare pensie alimentara

Buna ziua,

Am nevoie de un sfat juridic.

Am divortat, copilul a ramas in crestere si educare la mine.
S-a stabilit o pensie de comun acord de 475 de lei (inferioara cotei de 1/4 din sal cat ar fi trebuit)
In anul 2014 tatal copilului s-a recasatorit si a mai facut un copil.
Inca de la nasterea celui de al 2 lea copil a diminuat fara a avea o hotarare judecat ca sa stabileasca cuantumul, pensia de la 475 la 300 de lei
Ulterior a deschis asa cum era firesc sa faca de la inceput proces de diminuare a pensiei la 1/6 din venitul net.
Instanta a hotarat suma de 438 lei deci superioara celei de 300.
Binenteles ca nu a achitat diferenta retroactiv.
In anul 2015 si-a facut test de paternitate si a aflat ca cel de al 2 lea copil nu este al lui.
Pentru a nu pierde indemnizatia de crestere copil (se afla in crestere copil desi copilul era la bunicii materni) a deschis proces de tagada paternitate numai dupa terminarea concediului si reintoacerea la munca respectiv la inceputul anului 2016.
Instanta a consemnat ca nu este tatal copilului si a hotarat radierea de la rubrica tata a lui.

Intrebarea este:
Vreau sa fac cerere de majorare pensie alimentara.
Pot face aceasta cerere de la data la care instanta a consemnat prin hotarare ca nu este copilul lui respectiv feb 2016?
Sau decizia de majorare va fi de la data la care depun cererea?
Am intrebat un consilier juridic si acesta mi-a spus ca pot cere majorare inclusiv de la data efectuarii testului de paternitate care evidentiaza ca nu este tatal copilului deoarece dreptul copilului este suveran acesta avand acest drept de la data consemnarii cu testul de paternitate ca este unicul copil, faptul ca tatal lui nu i-a virat majorat fiind de rea intentie. (cand a diminuat pensia nu a avut nevoie de instanta).
Multumesc,
Buna ziua,
Cererea se considera formulata la momentul depunerii la judecatorie.
Puteti solicita prin cerere ca majorarea sa se acorde pentru maximum 3 ani in urma.
Data de la cre nu mai este considerat legal tatal celui de al doilea copil, daca se inscrie in acesti trei ani, este data de la care se poate solicita majorarea pensiei.
Puteți încerca să solicitați pensie de dinainte de a depune cererea dar pensia se acorda de la data depunerii acțiunii și pentru viitor.
Dar nu este luata in calcul ca dreptul minorului este primordial?
Eu abia acum am aflat ca de fapt tatal minorului nu are si un al doilea copil.
Nu inteleg de ce aceasta ascundere de adevar si privare de dreptul copilului este privita ca un avantaj pentru tata si nu ca o culpa a acestuia pentru faptul ca nu i-a acordat copilului dreptul lui.

Inca de la nasterea celui de al 2 lea copil a diminuat fara a avea o hotarare judecat ca sa stabileasca cuantumul, pensia de la 475 la 300 de lei
Ulterior a deschis asa cum era firesc sa faca de la inceput proces de diminuare a pensiei la 1/6 din venitul net.
Instanta a hotarat suma de 438 lei deci superioara celei de 300.

Trebuia sa il fi executat silit. Diferenta de 175 de lei de la prima hotarare pana la a doua si apoi diferenta care s-a adunat de la data obtinerii celei de-a doua hotarari si cat platea ( inca sunteti in termen si pt asta ).
Acuma puteti cere retroactiv sa plateasca de la data la care a aflat ca nu mai e tatal acelui copil.

Art. 532

Data de la care se datorează pensia de întreţinere

(1) Pensia de întreţinere se datorează de la data cererii de chemare în judecată.
(2) Cu toate acestea, pensia poate fi acordată şi pentru o perioadă anterioară, dacă introducerea cererii de chemare în judecată a fost întârziată din culpa debitorului.

Ramane de vazut cum va aprecia instanta.
Ultima modificare: Luni, 18 Iulie 2016
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recunoasterea paternitatii ancamargareta ancamargareta Mama minora (16 ani) doreste sa dea in judecata tatal major (20 ani) pt recunoasterea paternitatii. Mama minora si copilul se afla in intrtinerea parintilor ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! 1 in cat timp pot deschide proces pentru stabilirea ... Mihaela Abrudan Mihaela Abrudan Buna ziua! 1 In cat timp pot deschide proces pentru stabilirea paternitatii unui copil? 2 In cazul in care testul iese pozitiv si cel actionat in instanta e ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara Claudeprofa Claudeprofa Avem o situatie: parintii sunt despartiti, nu divortati. Copilul minor sta la mama. Tatal nu participa cu bani la cresterea copilului. Daca se va incepe o ... (vezi toată discuția)