Buna ziua. Fostul angajator nu vrea sa-mi elibereze un document/certificat de pregatire profesionala ce am avut-o in cadrul companiei, respectiv am fost instruit sa pun in functiune, sa intretin si sa repar diverse tipuri de aparate medicale (electronice si mecanice). La unele chiar am fost trimis la specializare in strainatate sau au venit reprezentantii lor in tara noastra. Aceasta companie detine exclusivitate in Romania pentru aparatele pe care le vinde/repara. Imi este necesara in cadrul companiei la care lucrez si este ceruta de autoritatile in domeniu pentru a certifica pregatirea mea profesionala. Este obligat sa-mi dea? Exista vreo lege in acest fel?
Va multumesc
Potrivit legislatiei in materie, controlul asupra modului de organizare a activităţii de formare profesională desfăşurate de furnizorii de formare profesională se efectuează de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice şi de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice.
In acest caz, depuneti o sesizare la unul sau la ambele ministere.
am uitat sa precizez 2 lucruri: refuzul cererii a fost in urma unei discutii telefonice cu directorul de service iar a doua, ca incerc sa pastrez o relatie buna, avand in vedere ca firma la care lucrez acum cumpara piese de schimb de la ei si nu as vrea sa se produca vreo neplacere. Ma gandeam sa trimit un email catre administratorul fostului angajator in care sa-i cer documentul, dar sa trec si o lege sau ceva legal prin care sunt obligati sa-mi elibereze certificatul.
Asa am facut si cand am fost trecut in somaj dar au uitat, nu stiu daca intentionat sau nu, sa-mi dea cel putin 1 salariu compensator, lucru pe care l-au facut ulterior dupa ce le-am scris si articolul de lege in care era stipulat acest lucru.
OG 129/200
art.21
....
(3) Angajatorii pot organiza programe de formare profesională pentru salariaţii proprii, în baza cărora eliberează certificate de absolvire recunoscute numai în cadrul unităţilor respective.
(4) Certificatele prevăzute la alin. (3) au recunoaştere naţională numai dacă angajatorii sunt autorizaţi ca furnizori de formare profesională.