Buan ziua,
Speta este urmatoarea: prietenul meu a divortat anul trecut de sotia sa, prin intelegere la notariat. 3 doi minori au ramas in grija mamei, tatal platind pensie alimentara. Pana la acest moment nu s-au finalizat actele de partaj, in sensul ca imobilul (casa de locuit P+ 1E + mansarda) in Bucuresti in care locuiau pana la momentul divortului este inca proprietate comuna. Casa a fost construita din fonduri comune ale fostilor soti.
Propunerea venita din partea fostei sotii, in vederea finalizarii partajului, este: renunta la pensia alimentara pentru cei doi minori, ii mai da 20-30.000 de eur si prietenul meu se muta din casa.
Intrebarea este: in ce masura renuntarea la plata pensiei alimentare este valabila? Este posibil ca peste o perioada de timp, in situatia in care baietii vor merge la studii peste varsta de 18 ani, vor solicita plata pensiei alimentare? Intrebarea se refera strict la plata pensiei alimentare, nu la alte ajutoare (inclusiv banesti) care pot fi date de catre tata celor doi baieti in viitor.
peste varsta de 18 ani, copiii pot cere singuri pensie de la tata, daca vor mai fi in drept. Daca nu ajung la intelegere, numai ei au calitate procesuala in instanta.
Asa ca o eventuala intelegere priveste perioada cat copiii sunt minori.
O intelegere in privinta pensiei exact asa cum ati expus problema nu e legala, insa se poate rezolva asa cum doriti. Doamna da o declaratie ca a primit pensia in avans pe perioada x, iar domnul da decl;aratie cu ocazia partajului ca a primis respectiva suma cu titlul de sulta , ramanand ca restul sumei sa o primeasca ca data x sau in rate sau cum se inteleg.