avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj, pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj, pensie alimentara

Buan ziua,
Speta este urmatoarea: prietenul meu a divortat anul trecut de sotia sa, prin intelegere la notariat. 3 doi minori au ramas in grija mamei, tatal platind pensie alimentara. Pana la acest moment nu s-au finalizat actele de partaj, in sensul ca imobilul (casa de locuit P+ 1E + mansarda) in Bucuresti in care locuiau pana la momentul divortului este inca proprietate comuna. Casa a fost construita din fonduri comune ale fostilor soti.
Propunerea venita din partea fostei sotii, in vederea finalizarii partajului, este: renunta la pensia alimentara pentru cei doi minori, ii mai da 20-30.000 de eur si prietenul meu se muta din casa.

Intrebarea este: in ce masura renuntarea la plata pensiei alimentare este valabila? Este posibil ca peste o perioada de timp, in situatia in care baietii vor merge la studii peste varsta de 18 ani, vor solicita plata pensiei alimentare? Intrebarea se refera strict la plata pensiei alimentare, nu la alte ajutoare (inclusiv banesti) care pot fi date de catre tata celor doi baieti in viitor.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Adrian ALBU , Avocat 23:47, 19 Iulie 2016
Nu se poate renunță la pensia de intretinere.
Unde fac partajul la notar sau la instanta?
peste varsta de 18 ani, copiii pot cere singuri pensie de la tata, daca vor mai fi in drept. Daca nu ajung la intelegere, numai ei au calitate procesuala in instanta.
Asa ca o eventuala intelegere priveste perioada cat copiii sunt minori.
O intelegere in privinta pensiei exact asa cum ati expus problema nu e legala, insa se poate rezolva asa cum doriti. Doamna da o declaratie ca a primit pensia in avans pe perioada x, iar domnul da decl;aratie cu ocazia partajului ca a primis respectiva suma cu titlul de sulta , ramanand ca restul sumei sa o primeasca ca data x sau in rate sau cum se inteleg.
se doreste rezolvarea situatiei la notar.
Plata pensiei de întreținere este dreptul copilului, astfel că nu se poate renunța sau tranzacționa aceste drept.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntare la pensia de intretinere Monroe Monroe Buna seara, Am doi copii minori si vreau sa divortez. Sotul spune ca renunta la partea lui de apartament daca ii dau o declaratie la notariat, ca nu-i cer ... (vezi toată discuția)
Informare plata pensie alimentara si mostenire Esco888 Esco888 Stimati reprezentanti ai leguitorului, va scriu pentru prima data, motiv pentru care s-au adunat mai multe intrebari. Situatie: relatie de concubinaj, ... (vezi toată discuția)
Renuntare la pensia alimentara a minorului ce il am in intretinere este posibila? luminita_gab luminita_gab buna ziua! vreau , va rog daca se poate sa ma lamuriti intr-o problema majora atat pt mine cat si pt fiul meu minor in varsta de 7 ani! in urma hotararii de ... (vezi toată discuția)