Buna ziua,
Sunt contabil la primarie si ma confrunt cu o situatie neplacuta : In urma unui control fiscal s-a constat ca pentru perioada septembrie 2007 - iunie 2008, nu am retinut si virat contributia de asigurari sociale datorata de asigurati pentru veniturile realizate din "plata cu ora", precum si impozitul aferent tichetelor cadou pentru cheltuieli sociale primite de salariati. In urma procesului verbal intocmit de inspectorii fiscali s-a emis Decizie de impunere pentru sumele respective si am fost nevoiti sa platim aceste sume din bugetul local, pentru a evita majorarea penalitatilor de intarziere care curg de la data inregistrarii Deciziei. Problema mea este ca aceste contributii, precum si impozitul, trebuie sa le recuperez de la salariatii respectivi si vreau sa fac acest lucru cat mai legal posibil pentru a evita nemultumirile din partea colegilor. In Codul Muncii, art 272, al.(1), spune :"Salariatul care a incasat de la angajator o suma nedatorata este obligat sa o restituie.", dar am fost contactata de reprezentantul sindical al colegilor, care mi-a adus la cunostinta ca nu pot face aceste retineri decat in urma unei Hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, conform, spune el, art.164, alin(2), din acelasi Cod al Muncii. Insa la art 164 se face referire la "retinerile cu titlu de daune...". Va rog din suflet daca stie cineva sa ma invete cum sa fac sa fie legal si sa pot recupera aceste sume de la salariati. Ma gandesc cu groaza ca va veni Curtea de Conturi si va trebuie sa dau explicatii de ce nu am recuperat. Va multumesc pentru rabdarea de a-mi citi mesajul si pentru eventualele raspunsuri.
Dupa pararea mea sumele respective pot fi retinute, pentru ca au fost plati nedatorate, si nu pare sa fie vorba de faptul ca salariatii respectivi au cauzat o paguba si au fost actionate in justitie.
Puneti Primarul sa emita o decizie prin care sa se faca cunoscuta obligativitatea de returnare a sumelor incasate dar necuvenite, la care sa se faca o anexa cu numele salariatului si cuantuumul fiecarei sume in parte.
Sa se faca specificarea unui anumit termen de plata, iar cei ce nu vor returna se va face o actiune in instanta, pentru ca mai apoi sa se recupereze suma.
Atentie fiind vorba de contributii fiscale trebuiesc incasate suma intreaga, altfel este contraventie.