avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 371 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune dupa decesul tatalui
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune dupa decesul tatalui

Buna ziua!

Tata a murit in urma cu 3 luni. Mama traieste. Tinand cont ca majoritatea lucrurilor (apartament, utilitati) sunt pe numele tatalui, ma intrebam:

1) Cat de important este sa facem succesiunea: Adica, daca nu o facem, o sa ne scoata cineva din casa? O sa fie problema cu verificarea instalatiei de gaz? Este obligatoriu sa facem succesiunea?

2) Am inteles ca daca nu o facem in decurs de 1 an de la data decesului, va fi mai scump dupa aceea. Cam cat dureaza toata procedura? (Sau atfel spus care ar fi data maxima la care ar trebui sa demarez totul?/ Cat timp avem la dispozitie sa strangem banii pentru cheltuielile aferente?)

3) Care ar fi calea cea mai ieftina? Dar cea mai simpla?

4) De unde trebuie sa incep?

5) Tata nu a avut frati, insa tatal lui (bunicul meu) mai traieste. Este foarte batran si locuieste departe, la tara (Aproape imposibil de deplasat - Nu a putut sa vina nici la inmormantare). Va trebui sa il implicam si pe bunicul in aceasta actiune?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri si pentru timpul acordat.
Ultima modificare: Marți, 19 Iulie 2016
andravenache, utilizator
Cel mai recent răspuns: andravenache , utilizator 11:05, 23 Octombrie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu va scoate nimeni din casa. Nu vor fi probleme cu verificarea instalatiei de gaz. Nu este obligatorie dar este necesara. Daca nu o faceti intr-un an veti plati impozit catre stat 1% din valoarea masei succesorale. Perioada variaza functie de obtinerea actelor necesare finalizarii succesiunii. Veti avea nevoie de 2 martori care au cunoscut familia si care sa nu va fie rude. Calea cea mai ieftina si simpla este prin notariat, in cazul in care exista neintelegeri intre succesori atunci succesiunea se va face prin instanta de judecata, calea cea scumpa si complicata.
Incepeti prin a strange toate actele de proprietate ale tatalui si actele de stare civila ale mostenitorilor. Impreuna cu certificatul de deces, certificat de atestare fiscala pentru proprietati, certificat fiscal pentru persoana fizica de la ANAF (il veti solicita dupa deschiderea succesiunii).
Bunicul nu are niciun drept intrucat exista succesori.
Daca apartamentul a fost dobandit in timpul casatoriei se va dezbate doar cota de 1/2 a tatalui decedat, din aceasta cota ii va reveni sotiei supravietuitoare o cota de 1/4 iar copiilor 3/4.
Dvs. in calitate de descendent privilegiat va revine trei sferturi din mostenire[Art.975(1)NCC] mamei dvs. in calitate de sot supravietuitor ii revine un sfert din mostenire[Art.972(1)a)NCC].Bunicul dvs.in calitate de ascendent privielgiat este inlaturat de la mostenire de dvs.in calitate de descendent.[Art.976(3)NCC)
cyan a scris:nnNu va scoate nimeni din casa. Nu vor fi probleme cu verificarea instalatiei de gaz. Nu este obligatorie dar este necesara. Daca nu o faceti intr-un an veti plati impozit catre stat 1% din valoarea masei succesorale. Perioada variaza functie de obtinerea actelor necesare finalizarii succesiunii. Veti avea nevoie de 2 martori care au cunoscut familia si care sa nu va fie rude. Calea cea mai ieftina si simpla este prin notariat, in cazul in care exista neintelegeri intre succesori atunci succesiunea se va face prin instanta de judecata, calea cea scumpa si complicata. nIncepeti prin a strange toate actele de proprietate ale tatalui si actele de stare civila ale mostenitorilor. Impreuna cu certificatul de deces, certificat de atestare fiscala pentru proprietati, certificat fiscal pentru persoana fizica de la ANAF (il veti solicita dupa deschiderea succesiunii).nBunicul nu are niciun drept intrucat exista succesori.nDaca apartamentul a fost dobandit in timpul casatoriei se va dezbate doar cota de 1/2 a tatalui decedat, din aceasta cota ii va reveni sotiei supravietuitoare o cota de 1/4 iar copiilor 3/4.n[/quotn

Multumesc frumos :D
Ultima modificare: Marți, 19 Iulie 2016
andravenache, utilizator
Este fix invers...copii impart 6/16 si sotia are 10/16

DAN POPESCU a scris:

Dvs. in calitate de descendent privilegiat va revine trei sferturi din mostenire[Art.975(1)NCC] mamei dvs. in calitate de sot supravietuitor ii revine un sfert din mostenire[Art.972(1)a)NCC].Bunicul dvs.in calitate de ascendent privielgiat este inlaturat de la mostenire de dvs.in calitate de descendent.[Art.976(3)NCC)

Intrebarea a fost pusa in urma cu mai mult de 2 ani.
Intre timp am rezolvat problema, asa ca va pot spune ca "cyan" a avut dreptate:
- sotul supravietuitor (in cazul acesta mama) mosteneste 1/4
- iar copii impart 3/4 (Iar cei 3/4 se impart la numarul de copii, in mod egal)

Perioada este cea pe care multi nu o cunosc bine:
- Impozitul catre stat se plateste daca au trecut mai mult de 2 ani
- Inainte de a trece 1 an, insa, poti sa accepti mostenirea (fara sa faci actele propriu-zis). Nu pot sa va dau detalii, pentru ca noi nu am facut asta. Am aflat ulterior despre acest lucru. Din cate am inteles este un fel de declaratie de acceptare. Aceasta este de folos, de exemplu, in cazul in care cineva se gandeste sa faca succesiunea, ne-declarand toti posibilii mostenitori (pe care notarul nu are de unde sa ii stie, dar ... in cazul in care exista o declaratie de acceptare a mostenirii, mostenitorul respectiv va fi cunoscut de orice notar. - Ceva de genul asta ...)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune teren si casa Radu Doina Radu Doina Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu cateva lamuriri in situatia de mai jos : - anul 2005 bunica si bunicul detin o casa cu gradina si 5 ha de teren ... (vezi toată discuția)
Succesiune ormenisan alina ormenisan alina Bunica mei au decedat in 2009 si 1990. Au detinut o casa si terenuri in judetul Mures. Au avut 3 copii (tatal meu a decedat in 2005) iar unul a locuit cu ... (vezi toată discuția)
Succesiune loriel loriel Bunicul din partea mamei a decedat in 1998, insa bunica si parintii mei nu au facut succesiune. In 2007 a decedat si mama mea si inca nu am facut succesiune ... (vezi toată discuția)