avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 425 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Acordare corecta a unui spor de vechime
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Acordare corecta a unui spor de vechime

Am un salariat care a fost angajat anterior venirii mele la firma si care a fost incadrat cu sporul de vechime corect - 10%. In anul 2009 urma sa beneficieze de 15 %, iar in 2014 - 20%.
Dintr-o eroare, sporul de vechime de 15% i s-a acordat in 2011, urmand ca in cursul acestui an sa primeasca 20%, conform datei de incadrare inscrisa in baza de date.
In cursul acestui an am verificat dosarele primite in gestionare si am sesizat gresala.
Intrebarea mea ar fi ... ce se poate face in acest caz si in baza caror prevederile legale ?
As vrea sa indrept eroarea umana pentru ca actualul meu coleg sa beneficieze de drepturile legale de care are dreptul.
Va multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: ContSters391349 , utilizator 12:00, 22 Iulie 2016
As aborda in acest caz o solutie practica,fiind vorba de o "eroare de calcul" ,pt ca oricum vechimea ii este recunoscuta .Mai exact,,as calcula in brut diferenta dintre suma primita efectiv reprezentand spor vechime si suma ce i s-ar fi cuvenit de drept,pentru perioada 2009,2010 pt ca spuneti ca eroarea s-a corectat dar abia in 2011 Suma astfel rezultata in urma calculului,as cumula-o pe statul de plata pe coloana de diferente +-,de data aceasta in plus, in brut ,si automat va intra ca baza de calcul pt contributii sociale si impozitare . Deci as trata problema ca pe eroare de calcul si as face indreptarea cuvenita,in sensul in care angajatul sa beneficieze material de acest spor ,nu numai pe hartie
Ultima modificare: Joi, 21 Iulie 2016
ContSters391349, utilizator
In speta, puteti sesiza conducerea societatii care va putea decide rectificarea greselii efectuate.
Am sesizat conducere si pentru ca niciodata nu s-a mai intamplat mi s-a cerut sa fac o nota in care sa prezint cadrul legal si implicit ... rezolvarea situatiei. Ideea e ca sunt in pana de cuvinte ... Am citat art.253 din Codul Muncii dar se pare ca nu e de-ajuns ...
Cadru legal nu exista decat pentru actiunea in instanta, insa pentru astfel de erori nu exista un text de lege .

Insa as merge pe Ordinul 3055/2009 pentru aprobarea Reglementărilor contabile conforme cu directivele europene
Corectarea erorilor contabile

63. -
(1) Erorile constatate în contabilitate se pot referi fie la exerciţiul financiar curent, fie la exerciţiile financiare precedente.
(2) Corectarea erorilor se efectuează la data constatării lor.
(3) Erorile din perioadele anterioare sunt omisiuni şi declaraţii eronate cuprinse în situaţiile financiare ale entităţii pentru una sau mai multe perioade anterioare rezultând din greşeala de a utiliza sau de a nu utiliza informaţii credibile care:
a) erau disponibile la momentul la care situaţiile financiare pentru acele perioade au fost aprobate spre a fi emise;
b) ar fi putut fi obţinute în mod rezonabil şi luate în considerare la întocmirea şi prezentarea acelor situaţii financiare anuale.
Astfel de erori includ efectele greşelilor matematice, greşelilor de aplicare a politicilor contabile, ignorării sau interpretării greşite a evenimentelor şi fraudelor.

Nu are de ce sa invoce acest act normativ, se face "din tantar armasar" nu este vorba despre o eroare majora,semnificativa care sa conduca la o influentare pe minus a rezultatului financiar adica nu conduce la o pierdere ,ci pur si simplu efectul imediat este doar o crestere nesemnificativa a fondului de salarii bugetat prin bvc ... Poate invoca prevederea din CCM,ROF/ROI/RI prinvind acordarea sporului de vechime in unitatea respectiva este suficient ,nu este sect bugetar,acolo intr-adevar era mai problematic!

Alte discuții în legătură

Avansarea personalului incadrat pe functii de executie in gradatia corespunzatoare transei de vechime dumi32 dumi32 am urmatoarea situatie, un angajat implineste 3 ani de cand este angajat la aceasta institutie,inainte se acorda procentul conform vechimii cum ar fi 5%, acvum ... (vezi toată discuția)
Sporul de vechime giorgio74 giorgio74 buna seara,am lucrat peste 16 ani , in grupa a-1-a respective a-2-a,din 2006 lucrez in invatamint (personal auxiliar),si nu primesc spor de vechime ,care este ... (vezi toată discuția)
Problemă spor de vechime iulia32 iulia32 Bună ziua, Am următoarea problemă: Lucrez într-o instituție bugetară și am vechimea în muncă de 19 ani și 10 luni, iar sporul de 20 %. Din ... (vezi toată discuția)