avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 428 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Acordare corecta a unui spor de vechime
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Acordare corecta a unui spor de vechime

Am un salariat care a fost angajat anterior venirii mele la firma si care a fost incadrat cu sporul de vechime corect - 10%. In anul 2009 urma sa beneficieze de 15 %, iar in 2014 - 20%.
Dintr-o eroare, sporul de vechime de 15% i s-a acordat in 2011, urmand ca in cursul acestui an sa primeasca 20%, conform datei de incadrare inscrisa in baza de date.
In cursul acestui an am verificat dosarele primite in gestionare si am sesizat gresala.
Intrebarea mea ar fi ... ce se poate face in acest caz si in baza caror prevederile legale ?
As vrea sa indrept eroarea umana pentru ca actualul meu coleg sa beneficieze de drepturile legale de care are dreptul.
Va multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: ContSters391349 , utilizator 12:00, 22 Iulie 2016
Ar mai fi o varianta : salariatul in cauza sa depuna o cerere in scris la angajator in care sa solicite recalcularea sporului de vechime, intrucat acordarea acestuia s-a efectuat gresit.

In cerere ar putea invoca art.253 alin.1 C.mun.

Art. 253 C.mun.
(1) Angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.
.....
EleB a scris:

Cu scuzele de rigoare am uitat sa precizez că lucrez în sistemul bugetar ...


Acest aspect schimba in totalitate datele problemei,pt ca incepand din 2009,cand s-a schimbat legea salarizarii din sist bugetar nu se mai acorda spor de vechime in procente ci se acorda cele 5 gradatii ,cuantumul reiesit din calcul este introdus in salariul de incadrare.
In 2009 a aparut Legea cadru 330(noiembrie) astfel ca incepand cu 1ianuarie 2010 trebuia sa se faca reincadrarea personalului cf acestui act normativ.
Art. 16(LG330)
(1) Transele de vechime in munca, in functie de care se acorda cele 5 gradatii, sunt urmatoarele:
de la 3 la 5 ani;
de la 5 la 10 ani;
de la 10 la 15 ani;
de la 15 la 20 ani;
peste 20 ani.

(3) Reincadrarea personalului se face corespunzator transelor de vechime in munca si pe functiile corespunzatoare categoriei, gradului si treptei profesionale avute in luna decembrie 2009.


.
Transele de vechime in munca se realizeaza in prezent in conformitate cu prevederile art. 11 alin. (3) al (5) din Legea 284/2010, cu modificarile si completarile ulterioare.Cele 5 gradatii sunt acordate astfel:

- gradaţia 1 - de la 3 la 5 ani - 3 clase succesive de salarizare suplimentare faţă de nivelul minim al fiecărei funcţii;

- gradaţia 2 - de la 5 la 10 ani - două clase succesive de salarizare suplimentare faţă de cele deţinute pentru gradaţia 1;

- gradaţia 3 - de la 10 la 15 ani - două clase succesive de salarizare suplimentare faţă de cele deţinute pentru gradaţia 2;

- gradaţia 4 - de la 15 la 20 de ani - o clasă succesivă de salarizare suplimentară faţă de cele deţinute pentru gradaţia 3;

- gradaţia 5 - peste 20 de ani - o clasă succesivă de salarizare suplimentară faţă de cele deţinute pentru gradaţia 4.
Diferenţa dintre două clase de salarizare succesive este de 2,5% din salariul de bază, solda/salariul de funcţie, indemnizaţia lunară de încadrare.

Mai intai verificati daca s-a facut corect reincadrarea la data de 1 ianuarie 2010 in ceea ce priveste acordarea corecta a gradatiei in cf cu vechimera ce o avea angajatul in decembrie 2009. Daca "greseala "provine" de acolo,atunci recalculati salariul de baza incepand cu 1 ianuarie 2010 tinand cont de vechimea efectiva !
Dupa ce ati corectat puteti intocmi un referat prin care aduceti la cunostinta conducerii unitatii(manager) problema depistata la angajatul respectiv,indicati suma reiesita din calcul,(atasati calculul)temeiul legal respectiv Legea cadru 330/2009,Legea 284/2010

NU PROPUNETI DVS SOLUTII !in aceasta etapa .
Referatul va fi inregistrat prin registratura unitatii(va faceti copie si luati nr de inregistrare) si din mapa va ajunge pe masa decidentului care va trebui sa puna o rezolutie !! Cel mai probabil va fi discutat in sedinta unui c.a. ,comitet director, sedinta cons local(in fc de unitatea in care desf activ) si va ajunge la RU ,atunci veti proceda in consecinta .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Avansarea personalului incadrat pe functii de executie in gradatia corespunzatoare transei de vechime dumi32 dumi32 am urmatoarea situatie, un angajat implineste 3 ani de cand este angajat la aceasta institutie,inainte se acorda procentul conform vechimii cum ar fi 5%, acvum ... (vezi toată discuția)
Sporul de vechime giorgio74 giorgio74 buna seara,am lucrat peste 16 ani , in grupa a-1-a respective a-2-a,din 2006 lucrez in invatamint (personal auxiliar),si nu primesc spor de vechime ,care este ... (vezi toată discuția)
Problemă spor de vechime iulia32 iulia32 Bună ziua, Am următoarea problemă: Lucrez într-o instituție bugetară și am vechimea în muncă de 19 ani și 10 luni, iar sporul de 20 %. Din ... (vezi toată discuția)