Buna seara,va supun atentiei dvs.o problema care cred ca se intilneste destul de frecvent in Romania.
M-am angajat la o firma pe postul de paznic cu un contract de munca de 6 luni cu drept de prelungire.La angajare mi s-a spus ca salariu v-a fi de 900 leipentru 168,deci contract cu norma intreaga.Dupa un timp de 2 saptamini programul sa schimbat in ture de 24 ore cu 48 liber(anterior era de ture 8 ore pe trei schimburi.
In luna martie a fost in audienta la sefa resurse umane si am spus ca eu lucrez intr-o luna 240 de ore si primesc salariu pe 168 ore,deci 72 ore neplatite.peste norma de 168 de ore.Deasemeni i-am spus ca in cele 24 de ore 8 ore sint de noapte si trebuies platie cu un plus comform legii.Mi-a spus ca va merge la patron si va discuta situatia ridicata de mine .Prin luna mai ma chemat si mi-a spus ca nu se pot platii orele lucrate in plus,nici cele de noapte si nici simbete si duminicile care le efectuam in decursul unei luni calendaristice..In luna iunie dupa ce a venit patronul din concediu m-am dus si am avut o discutie cu el.Raspunsul dinsului a fost transant:ori accept contractul asa cum a fost facut ori la revedere.Contractul meu expira pe 17.08.2016
Mentionez ca pina la expirarea contractului voi efectua 432 de ore in plus,respectiv 54 de zile munca efectuata si neplatita.
Va rog respectos sa ma indrumati ce am de facut .
Va multumesc si daca mai trebuiesc detalii,revin cu ele
1. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
j) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
m) incalcarea de catre angajator a obligatiei prevazute la art. 27 si 119, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
...
2. Nu este obligatorie acordarea acelui spor de noapte, intrucat Codul Muncii reglementeaza doua situatii de care pot beneficia salariatii de noapte, si anume: a) fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;
b) fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.
3. Munca prestata intre orele 22,00-6,00 este considerata munca de noapte.
Sporul este acordat la salariul de baza daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.
Multumesc pentru raspuns si precizez ca orele de noapte fac parte din cele 24 de ore cit reprezinta tura,respectiv ora 07.00azi pina miine 07.00 asa este tura,deci peste 3 ore
Asta spuneti dvs , insa legea prevede doua situatii de care pot beneficia salariatii de noapte, si anume: a) fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;
b) fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.
Astfel, numai daca nu se reduce programul de munca veti beneficia de acest spos.
Contract de munca!
Daniel1900
Buna ziua! Lucrez ca si Agent Securitate! Am contract pe perioada nedeterminata,dar in contract scrie ca orarul ii de 8 ore pe zi de luni pana vineri-inegal! ... (vezi toată discuția)
Program de lucru
Daniel1900
Buna seara! Lucrez ca agent securitate! Acum sefi vor sa sa schimbe programu din 12 cu 24 -12-48.....! In 24-48! Deja eu zic ca asta este ilegal! Adica ar fi ... (vezi toată discuția)