avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 755 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Vârstă pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Vârstă pensionare

Sunt profesoară din anul 1985 și aș dori să mă pensionez, menționez că sunt născută în anul 1960. Mă pot pensiona mai repede cu 3 ani? Ce lege mi se aplică?

Mulțumesc anticipat!

Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:34, 25 Iulie 2016
Nu s-a promulgat o asfel de lege(3 ani mai devreme).
Precizati luna nasterii.
Vă mulțumesc pentru răspuns! Sunt născută în luna februarie.
1. Pentru o femeie nascuta in februarie 1960 varsta standard de pensionare este de 61 de ani si 8 luni, stagiul complet de cotizare este de 31 de ani si 8 luni iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

2. - Puteti solicita pensie pentru limita de varsta, la 61 de ani si 8 luni, in octombrie 2021.
- Daca se aproba modificarile la legea pensiilor veti putea solicita pensie pentru limita de varsta la 58 de ani si 8 luni, in octombrie 2018.

3. Puteti solicita pensie anticipata partiala, la varsta de 56 de ani si 8 luni, in octombrie 2016.
Vă mulțumesc. Ați putea să-mi spuneți și cum ași calculat, ce text de lege mi se aplică?
1. Varsta standard de pensionare, stagiul complet de cotizare si stagiul minim de cotizare sunt prevazute in Anexa 5 la Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (lege pe care o puteti gasi pe Internet) si sunt in functie de luna si anul nasterii.

2. Conform legii de mai sus:

Art. 62
(1) Pensia anticipata se cuvine, cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel putin 8 ani mai mare decat stagiul complet de cotizare prevazut de prezenta lege.
...

Art. 65
(1) Pensia anticipata partiala se cuvine, cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum si celor care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 8 ani.
...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensia anticipata partiala ddena ddena Buna ziua, va rog frumos sa imi spuneti daca exista si daca se aplica PENSIA ANTICIPATA PARTIALA, pentru varsta de minim 55 de ani si minim 30 de ani ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata roxana69 roxana69 O persoana care are varsta de 55 de ani si stagiul complet de cotizare de 35 de ani poate cere pensionarea anticipata? Cum este afectat cuantumul pensiei de ... (vezi toată discuția)
Data iesirii in pensie colega3 colega3 femeie, nascuta in 30 iunie 1959 cand pot iesi in pensie, care este stagiul complet de cotizare? (vezi toată discuția)