Sunt profesoară din anul 1985 și aș dori să mă pensionez, menționez că sunt născută în anul 1960. Mă pot pensiona mai repede cu 3 ani? Ce lege mi se aplică?
1. Pentru o femeie nascuta in februarie 1960 varsta standard de pensionare este de 61 de ani si 8 luni, stagiul complet de cotizare este de 31 de ani si 8 luni iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.
2. - Puteti solicita pensie pentru limita de varsta, la 61 de ani si 8 luni, in octombrie 2021.
- Daca se aproba modificarile la legea pensiilor veti putea solicita pensie pentru limita de varsta la 58 de ani si 8 luni, in octombrie 2018.
3. Puteti solicita pensie anticipata partiala, la varsta de 56 de ani si 8 luni, in octombrie 2016.
1. Varsta standard de pensionare, stagiul complet de cotizare si stagiul minim de cotizare sunt prevazute in Anexa 5 la Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (lege pe care o puteti gasi pe Internet) si sunt in functie de luna si anul nasterii.
2. Conform legii de mai sus:
Art. 62
(1) Pensia anticipata se cuvine, cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel putin 8 ani mai mare decat stagiul complet de cotizare prevazut de prezenta lege.
...
Art. 65
(1) Pensia anticipata partiala se cuvine, cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum si celor care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 8 ani.
...