avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1421 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Buna seara!
Va rog sa-mi dati un raspuns la urmatoarea speta: in septembrie 2015, fratele meu a decedat. El nu a fost casatorit si nu a avut copii.
Parintii nostrii sunt in viata, dar sunt divortati de foarte multi ani.
Mama mea a obtinut prin testament, de la o matusa, o garsoniera, pe care i-a cedat-o fratelui meu, prin act de vanzare-cumparare (eu nu am stiut de acest lucru decat dupa multi ani).
Acum trebuie sa facem succesiunea dupa fratele meu, iar intrebarea este ce drepturi am eu si ce drepturi au parintii?
In cazul in care unul din mostenitori renunta la partea sa, cum se redistribuie masa succesorala intre ceilalti mostenitori?
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Marian Bucur , Avocat 21:47, 25 Iulie 2016
1/2 -jumatate- parintii, 1/2 dvs. In caz de renuntare, va profita cei a caror cota era diminuata daca ar fi acceptat mostenirea- art 1121 si art 978 cod civil
Multumesc pentru raspuns. Va mai rog sa-mi spuneti daca exista o cale legala, prin care eu sa renunt la partea mea de mostenire, doar in favoarea mamei mele.
Sunt pareri potrvit carora nu se poate renunta la mostenire in favoarea unui mostenitor, ci va profita mostenitorilor pe care i-ati inlatura sau le-ati diminua cota. Opinia mea. si cred ca-i minoritara, ca s-ar putea, prin interpetarea unor texte din codul civil, ca s-ar putea. Dar pentru a fi sigura, puteti vinde drepturile la mostenire. Sau puteti accepta mostenirea, apoi sa faceti act de donatie, act de vanzare a bunurilor s.a..
completare- am gasit in doctrina ca renuntarea in favoarea unui mostenitor va fi considerata acceptare a mostenirii, apoi ca o liberalitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere mostenire ganirolf ganirolf Buna ziua, Va rog sa ma sfatuiti ce pot face in aceasta situatie: Suntem 3 frati cu părinții decedați . Noi frații nu am dezbătut moștenirea după ... (vezi toată discuția)
Succesiune- renuntare la teren/consecinte? Corina6 Corina6 Suntem 3 frati si cu mama care mostenim dupa tatal meu . Fratele meu vrea ca noi trei sa renuntam la cele 2 terenuri in curs de mostenire pentru el si el sa ... (vezi toată discuția)
Succesiune apartament 3 camere luci0000 luci0000 Buna ziua.Am si eu o nelamurire si anume: socrii mei au decedat, a ramas un apartament dupa ei.Sotia mea mai are 2 frati si o sora plecati din tara.Doi dintre ... (vezi toată discuția)