avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 499 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... 10 zile de concediu fara plata dar cu obligatia ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

10 zile de concediu fara plata dar cu obligatia prezentei la serviciu !

Este cineva bun sa confirme enormitatea din titlu ?! Sotia lucreaza la U.P.U. (Unitate de Primire Urgenta) si "inteleptii" Spitalului de Urgenta au deliberat: obligativitatea ca fiecare cadru medical sa-si aleaga perioada de 10 zile de concediu fara plata si prezenta in acelasi timp la serviciu ! :fight: Adica esti in concediu neplatit si obligat sa vii la serviciu si nicidecum sa fii liber de a-ti alege singur programul de-acasa.

Poate am eu o fire prea democratica dar asta chiar imi miroase a abuz pe seama unor fraieri care n-au curajul sa replice, dar la fel de adevarat este ca nu mai au cum asigura garzile in conditiile obligativitatii acestor concedii impuse, cu statul pe-acasa.

Daca este abuz, rog frumos de a mi se preciza ce Lege, Hotarare sau Dispozitie se incalca si ce articol face referire in mod special la aceasta speta.

Va multumesc,
Bogdan
Ultima modificare: Miercuri, 19 August 2009
Poppy, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:50, 19 August 2009
1. Intai, cereti-le celor care au dispus asta in ce baza legala o fac!
2. Nu exista nici o lege care sa amendeze ceva care nu exista!!!
stimate domn,

s-ar putea sa aveti o fire prea democratica....... dar zau ca ce ne spuneti este un abuz.
ca dovada ca pana si minunatul nostru guvern a cam dat inapoi cand au vazut ca nu-i sustine baza legala sa afac asa ceva. este nevoie de o alta reglementare care sa legifereze prostia cu 10 zile fara plata. dar si acea regelemntare trebuie discutata cu sindicatele ptr ca priveste raporturile de munca

ce pot sa va spun?
numai salariatul, cu manutza proprie si personala, poate sa scrie cererea de fara plata, sa precizeze durata acesteia, intervalul si, dupa aporbarea ei, sa stea frumusel acasa (ca doar de-aia a solicitat concediu fara plata)

Conditii de solicitare sau acordare a concerdiului fara plata:
art. 148 (1) Codul muncii: Pentru rezolvarea unor situatii personale salariatii au dreptul la concediu fara plata
art 150 (1) Codul muncii: cconcedeiile fara plata pentru formare profesionala se acorda la solicitarea salariatului, pe perioada formarii profesionale pe care salariatul o urmeaza din initiativa sa.

art. 43 (5) din CCM unic la nivel national: in cazul in care din motive obiective este necesara reducerea sau intreruperea temporara a activitatii, pentru maxim 15 zile pe an, cu obligativitatea reluarii ei, unitatea, cu acordul sindicatelor, poare acorda concediu fara plata
.
asa ca lozinca "suntem in concediu fara plata dar venim la munca" este clar o mare gogritza.
tudorvaleriu a scris:

1. Intai, cereti-le celor care au dispus asta in ce baza legala o fac!
2. Nu exista nici o lege care sa amendeze ceva care nu exista!!!

Intr-un Spital Judetean este ca intr-o unitate militara, executi fara sa cracnesti. Dar daca vii TU cu Legea in fata si nu EI se poate schimba abordarea. Devin mai precauti si pot bate in retragere. Personal deja vad filmul: comenteaza fiecare in tacere, vine la serviciu si spune "asta e" ! Nimeni nu o sa-i ceara socoteala managerului de spital, sau dac-o face o sa vina vremea cand n-o sa-i fie prea confortabil.

De aceea revin cu rugamintea: unde se specifica modalitatea derularii unui concediu fara plata ?
clio06 a scris:

stimate domn,

s-ar putea sa aveti o fire prea democratica....... dar zau ca ce ne spuneti este un abuz.
ca dovada ca pana si minunatul nostru guvern a cam dat inapoi cand au vazut ca nu-i sustine baza legala sa afac asa ceva. este nevoie de o alta reglementare care sa legifereze prostia cu 10 zile fara plata. dar si acea regelemntare trebuie discutata cu sindicatele ptr ca priveste raporturile de munca

ce pot sa va spun?
numai salariatul, cu manutza proprie si personala, poate sa scrie cererea de fara plata, sa precizeze durata acesteia, intervalul si, dupa aporbarea ei, sa stea frumusel acasa (ca doar de-aia a solicitat concediu fara plata)

Conditii de solicitare sau acordare a concerdiului fara plata:
art. 148 (1) Codul muncii: Pentru rezolvarea unor situatii personale salariatii au dreptul la concediu fara plata
art 150 (1) Codul muncii: cconcedeiile fara plata pentru formare profesionala se acorda la solicitarea salariatului, pe perioada formarii profesionale pe care salariatul o urmeaza din initiativa sa.

art. 43 (5) din CCM unic la nivel national: in cazul in care din motive obiective este necesara reducerea sau intreruperea temporara a activitatii, pentru maxim 15 zile pe an, cu obligativitatea reluarii ei, unitatea, cu acordul sindicatelor, poare acorda concediu fara plata
.
asa ca lozinca "suntem in concediu fara plata dar venim la munca" este clar o mare gogritza.

Va multumesc ! Sper sa fie suficient art. 43 (5) din CCM in pledoaria ce va urma in fata prea-invinsei mele sotii.
domnule poppy

te rog citeste-ne pe colegul meu si pe mine
cred ca ai raspunsurile acolo

Alte discuții în legătură

Ce parerea aveti: art. 43 (5)din ccm unic la nivel national 2007-2010 smeagull smeagull Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un sfat: as vrea sa stiu mai multe despre cum se aplica art. mentionat (apropos de criza economica:(). In principiu, ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata fara sa ma anunte Emmanuel_ro Emmanuel_ro Buna ziua , ma numesc Emmanuel F , si in ultimile luni ma confrunt cu probleme la serviciu... lucrez la o companie de transport pe comunitate 3 luni sunt ... (vezi toată discuția)
Cfp cu acordul sindicatului dali_c dali_c Buna ziua, In cazul angajatorul trimite salariatii in cfp cu acordul sindicatului conform art.43 din ccm la nivel de unitate valabil, acestia trebuie sa mai ... (vezi toată discuția)