Buna seara avocatnet.ro vreau sa va adresez o intrebare, dupa cum scrie si in titlul subiectului sunt un minor de 17 ani iar din mai am inceput sa ma angajez ca si chelner/barman la un pub din oras.. am inceput pe data de 23 mai iar cu angajatorul aka domnu patron ne-am inteles ca voi primi 600 de lei in mana pe perioada cat inca eram la scoala (program de la 17-23) 6 zile pe saptamana... iar in contractul legal aveam trecute doar 4 ore lucratore cand lucram defapt 8.. ok vine vacanta de vara am inceput sa lucrez de la ora 09 dimineata pana la ora 04 dupamiaza..iar mi-sau promis 1050 de lei, stiu e enorm de mult de lucru... judecand ca erai chelner la o terasa de 90 de persoane.. dar compensam ca lucram o zi si o zi pauza.. in data de 18 iulie am decis ca e momentul sa plecam eu si 2 colegi din cauza intarzierilor de salar si discutinor cat mai neprietenoase care le avea patronul cu noi.. Ne-am scris toti demisia in aceea zi si am mai stat doar atunci la munca.. iar azi in data de 24 suntem chemati sa primim bani pe luna aceasta dar problema e ca am auzit de la un fost coleg ca voi primi cam200 de lei (calcule care se fac includ si minusurile de pe stoc care le faci din cauza unor greseli ) problema e cum primesc doar atat... angajatorul nu a refacut un nou contract pentru ca un minor poate lucra doar 6 ore pe zi si-a spus ca nu mai are rost.. banuiesc ca a facut calculele pe baza contractului de 4 ore de munca si salariul de 600 de lei.. dar chestia asta nu ii de bine pentru mine..intrbarea e pot sesiza ceva la itm? am zeci de martori care stiu ca lucrez atat (clienti de-ai teresei, prieteni, familie) totul e surprins pe camera dar stiu ca asta nu prea ajuta.. Cer ajutorul vostru daca pot rezolva ceva in legatura cu problema mea.. stiu ca intrebarea e pusa pe repezeala dar doar acum mi-am amintit de acest forum.. sper ca voi primi niste raspusuri care sa ma ajute in a rezolva problema.. Multumesc!
Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....
Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.
ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).
- unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).
Angajatori
mihaigaby
O prietena cu un handicap nu stiu gradul de handicap da poate presta 4 ore. Sa angajat vorba fie la 600 lei pe luna si lucra in jur de 8 ore pe zi munca. Dupa ... (vezi toată discuția)