avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 655 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Art. 225 Cod PENAL
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Art. 225 Cod PENAL

CUM se pedepse, judecă violarea unei spații private, în care NU se depune activități de o persoană juridică sau fizică, NUîşi desfăşoară activitatea profesională. Spațiu încris legal ca PROPRIETATE PRIVATĂ înregistrată cu plata impozitului la zi. Spațiul sa cumpărat de Societate în vederea desvoltării activităților. În spațiul respectiv, sau făcut instalații de apă, canal, curent fără acordul nostru, intrând în spațiu fără acordul nostru.
Cel mai recent răspuns: Iosif1939 , utilizator 12:48, 8 August 2016
,,în spațiul respectiv, sau făcut instalații de apă, canal, curent fără acordul nostru, intrând în spațiu fără acordul nostru. ''

este important a se determina cum au intrat în spațiul respectiv? prin violenţă, ameninţare? dacă da, ar putea fi încadrată la tulburarea de posesie- art. 256 Cod penal.
Ați avertizat că spațiul vă aparține?

în situația prev. de art. 225 - Violarea sediului profesional din Cod penal

(1) Pătrunderea fără drept, în orice mod, în oricare dintre sediile unde o persoană juridică sau fizică îşi desfăşoară activitatea profesională ori refuzul de a le părăsi la cererea persoanei îndreptăţite se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(2) În cazul în care fapta este săvârşită de o persoană înarmată, în timpul nopţii ori prin folosire de calităţi mincinoase, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda.
(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.


Important a se stabli dacă fapta e săvârșită de trei sau mai multe persoane împreună, sub forma coautoratului ori a complicității concomitente, se va reține circumstanța agravantă legală prevăzută de art. 77 a) -Noul Cod penal.

Prin ''sediu'' înțelegeți acea clădire sau loc unde își are administrația și unde își desfășoară activitatea o persoană, o organizație ori o instituție.
Cerința esențială este ca pătrunderea să fie fără drept ori refuzul de părăsire să fie fără drept. Refuzul de părăsire trebuie să fie explicit și precedat de o cerere expresă din partea persoanei care folosește spațiul în sensul părăsirii acestuia. În caz contrar, eroarea de fapt va profita
făptuitorului.
Cu privire la vinovăție, poate îmbrăca forma intenției directe sau indirecte:
- în cazul săvârșirii infracțiunii prin modalitatea pătrunderii fără drept, făptuitorul realizează
că pătrunde fără drept și fără consimțământul persoanei fizice sau juridice, titulară a sediului,
urmărind (intenție directă) ori acceptând (intenție indirectă) încălcarea inviolabilității sediului
profesional;
- în cazul săvârșirii infracțiunii prin modalitatea refuzului de a părăsi sediul profesional, la
cererea persoanei vătămate, autorul urmărește sau acceptă încălcarea inviolabilității sediului
profesional.

Pentru a avea un răspuns adecvat stării de fapt, recomand consulatarea unui avocat.
Ultima modificare: Luni, 25 Iulie 2016
Daniela Gratiela, Alte profesii
MULȚUMESC !!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accesul interzis magazin Gaby29 Gaby29 Buna seara. Daca mi sa incheiat contractul de munca mai am voie sa intru in spatele magazinului unde este spatiul interzis persoanelor straine ? Mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Violare de domiciliu ? kem kem Unde poate fi incadrata fapta de a patrunde fara drept in incinta sediului unei societati comerciale, respectiv refuzul de a parasi incinta ? (vezi toată discuția)
Violarea proprietatii private melcsy melcsy fapta unde se incadreaza, daca nu este domiciliul victimei, ci un spatiu com in constructie (vezi toată discuția)