avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 998 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vanzare-cumparare cu clauza viagera
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vanzare-cumparare cu clauza viagera

Buna seara tuturor,

In urma cu 8 ani parintii mei mi-au facut acte de vanzare-cumparare cu clauza viagera pentru apartamentul pe care il detineau, eu fiind casatorita.
As dori sa stiu daca, dupa decesul parintilor (al mamei, tatal meu a decedat intre timp) inceteaza efectul juridic al clauzei viagere in mod automat sau trebuie sa fac alte demersuri pentru a intra in posesia dreptului de proprietate al apartamentului.
In cazul unui divort, sotul meu are si el dreptul asupra acestui apartament si in ce cuantum? Ce trebuie sa faca acesta in cazul in care are drept asupra casei, dar doreste sa renunte la acesta?

Va multumesc pentru lamuriri..
Cel mai recent răspuns: mihaelaak , utilizator 16:45, 21 August 2009
Nu, nu trebuie sa faceti nimic.Cu certificatul de deces mergeti la Biroul de carte funciara si radiati privilegiul (uzufruct/abitatie viagera).In acest moment sunteti "nud proprietar" iar dupa decesul mamei veti
avea de drept si posesia.
Imobilul fiind dobandit in timpul casatoriei este bun comun astfel ca in cazul unui divort, apartamentul va fi partajat.Cotele de contributie la dobandirea bunului vor fi stabilite de catre instanta in functie de probele ce vor fi administrate.
Dar in cazul unui divort in timp ce mama mea este in viata, sotul meu are si in acest caz drept asupra apartamentului?

Va multumesc mult pestru ajutor si va doresc o zi buna..
E normal sa aiba, deoarece in contract presupun ca sa trecut un pret, si se considera bun dobandit in timpul casatoriei si se imparte. Dupa divort poate sa va vanda cota parte a lui. In timpul casatoriei nu poate sa va vanda sau sa va doneze deoarece nu este permis de lege.
GAGIU1982 a scris:

E normal sa aiba, deoarece in contract presupun ca sa trecut un pret, si se considera bun dobandit in timpul casatoriei si se imparte. Dupa divort poate sa va vanda cota parte a lui. In timpul casatoriei nu poate sa va vanda sau sa va doneze deoarece nu este permis de lege.

Ups! Aici s-au strecurat şi un adevăr, şi o eroare.

E adevărat că în timpul căsătoriei unul dintre soţi nu ar putea să doneze celuilalt partea sa dintr-un bun comun. Dar nu pentru că donaţia între soţi ar fi prohibită (la fel ca şi vînzarea, aşa cum lasă să se înţeleaga răspunsul domnului GAGIU 1982, ci datorită naturii dreptului de proprietate, bunul fiind deţinut în devălmăşie.
Va multumesc tuturor pentru lamuriri!

As mai dori sa stiu cum se poate rezolva acesta situatie in cazul unui divort prin acord comun. Mentionez ca si eu si sotul meu avem acte de vanzare-cumparare, fiecare pe apartamentul parintilor nostri.
Urmeaza sa divortam (inca n-am introdus actiunea, datorita vacantei judecatorilor), putem ajunge la un acord privind impartirea bunurilor fara a introduce actiunea de partaj? Cum se solutioneaza aceasta din punct de vedere legal, ma refer aici la ce fel de act se intocmeste si de catre cine? Dar in cazul in care nu angajam avocat pentru actiunea de divort, este posibil asa ceva?
Imi cer iertare daca n-am fost clara, dar nu am avut niciodata de-a face cu acest domeniu si probabil ca termenii nu-mi sunt chiar la indemana.

Va multumesc anticipat pentru ajutor, domnilor avocati..

Alte discuții în legătură

Divort.. Diana19 Diana19 Buna seara, Va rog din suflet sa ma ajutati cu un raspuns in urmatoarea problema: parintii mei sunt casatoriti de 30 de ani.Tata doreste sa vanda ... (vezi toată discuția)
Părinții mei divorțează. cui i se cuvin bunurile din căsătorie, dacă unele sunt pe numele tatălui meu? Ioanis23 Ioanis23 Buna ziua. Autoturismul este pe numele tatalui meu. Casa este tot pe numele lui, dar a fost facuta in perioada casatoriei, pe pamantul din partea parintilor ... (vezi toată discuția)
Ce drepturi are al doi lea sot? covadonga covadonga buna ziua.parintii mei sant divortati,santem doi copii majori la parinti,mama nud proprietar,tata uzufruct.in prezent mama traieste in concubinaj cu un domn ... (vezi toată discuția)