Lucrez in cadrul unei firme de 13-14 luni. Initial lucrurile au decurs bine in ciudata comentariilor patronului legate de modul in care imi faceam datoria. Omul avea dreptate! Trebuia sa-mi dau interesul... Firma inainte de toate. Fiind si la primul job si neavand suficienta experienta am semnat un contract prin care ma angajam sa platesc 3 salarii in cazul vroiam sa plec inaintea implinirii a 3 ani in firma. Numai ca lucrurile au evoluat intr-un mod negativ adica intr-un mod normal pt firma asta.
Comentariile patronului au devenit un obicei in ciudata eforturilor mele sustinute de a-mi face cat mai bine munca. Cand nu avea ce sa-mi reproseze inventa ajungand pana la a nu-mi plati salariul pe 2 luni. Probabil asta era si scopul.
In momentul de fata ma pune sa semnez tot felul de declaratii din care sa reiese ca as fi incompetenta (Specific ca nu am semnat statele de plata in aceste ultime luni).
Ma astept in orice clipa sa intruneasca o comisie disciplinara. Imi doresc sa plec si ma intreb care ar putea fi consecintele, dar nu vreau sa plec cu capul in pamant.
Sa-mi dau demisia sau as avea sanse sa inving in situatia data?
Daca plecati la initiativa dv. prin demisie sunteti legata de clauza cu privire la cele trei salarii, daca vi se desface contractul de munca din initiativa angajatorului nu ,iar banii neincasati ii puteti recupera de la angajator in trei ani
1. Clauza cu cele trei salarii este legala numai daca ati beneficiat de un curs de formare profesionala mai mare de 60 de zile. Altfel contractul este nul, nu aveti nimic de platit.
2. Daca doriti sa plecati, daca aveti un alt loc de munca, puteti sa plecati cat mai repede (fie prin demisie, fie prin acordul partilor).
3. Nu semnati nici o hartie care va dezavantajeaza. Vrea sa va aiba la mana pentru o concediere disciplinara.
4. Mai spuneti-ne ce se intampla si va spunem ce sa faceti!
Azi a trimis juristul firmei sa ma puna sa semnez ca am luat la cunostiinta faptul ca-mi ia 10% din salariu dat fiind faptul ca nu am ascultat directivele superiorilor. Am scris pe acea hartie 10%*0=?
Mai mult, mi s-a luat tot ceea ce era considerat obiectul muncii mele asa ca stau. Nu mai am nimic de facut. Chiar imi sugereaza, imi transmite sa plec pt ca mi-am terminat treaba, ca el nu mi-a zis niciodata sa stau la program.
1. Ar fi bine sa faceti o sesizare la ITM care va verifica cele spuse de dvs. si veti primi si un raspuns, in scris.
2. In acelasi timp sa faceti o scrisoare catre angajator si s-o puneti la posta cu confirmare de primire (sa aveti si dvs. o copie dupa ea). In aceasta scrisoare sa spuneti ca ati a venit juristul si v-a luat obiectul muncii si v-a pus sa semnati acea hartie, dupa care v-a spus sa nu mai veniti in unitate.
3. Acea penalizare de 10% se poate aplica numai dupa ce se respecta procedura de cercetare disciplinara prealabila si se emite o decizie de sanctionare. Juristul trebui sa stie asta.
4. Angajatorul v-a spus sa nu mai veniti intuind ca veti face asta si veti lipsi nemotivat si va putea sa va concedieze pentru absente nemotivate. Si pentru asta este nevoit sa respecte procedura din Codul muncii.
5. Lasati-l pe angajator sa aiba initiativa incetarii contractului individual de munca! Cu asa jurist va gresi si veti anula decizia in instanta de judecata.
6. Reveniti cand aveti vesti!
Demisie
irinuk
Am hotarat sa renunt la actualul loc de munca dat fiind faptul ca ma mut din Bucuresti intr-o alta localitate unde ma asteapta un alt loc de munca. Am inaintat ... (vezi toată discuția)