avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1018 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Modificare proprietar prin adaugare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Modificare proprietar prin adaugare

Inainte de casatorie, cu doua saptamani, sotul meu a cumparat o casa prin programul prima casa. Dupa ce ne-am casatorit am platit amandoi rate la casa.
Acum am terminat sa o platim si am dori amandoi sa o trecem pe numele amandorura.
Fiind bun inaintea casatoriei casa este trecuta momentan numai pe numele sotului.
Eu stiu doar de doua optiuni;
- donare, dar se poate retrage
- vanzare cumparare. In acest caz eu ar trebui sa ii cumpar jumatate din casa si fiind o suma mai mare de 10000 de euro ar trebui sa fac dovada plati notarului, bani care sincer nu ii am.

Mai stiti si alte optiuni sau puteti sa imi confirmati ca ce stiu e corect?
Va multumesc foarte mult!
Ultima modificare: Vineri, 29 Iulie 2016
keops_mic, utilizator
Cel mai recent răspuns: GermanAlex , utilizator 21:24, 30 Iulie 2016
keops_mic a scris:

Exista vre-o solutie ca eu , sotia, sa fiu inclusa in acel act de proprietate, tinand cont ca am platit si eu jumatate din casa?

Tocmai asta s-a scris mai sus, solutii exista mai multe, de la conventia matrimoniala in baza art.367 a) Cc si pana la o actiune gratioasa in instanta, toate cu suportul unui jurist.
Trandafir, s scris:

Jumatate

dacă sunt căsătoriți sunt regimul comunității legale și i-ar vinde jumătate, jumătate rămâne bun propriu și jumătate, nu devine bun comun?
Teoretic da, aveti dreptate, practic insa, cum am tot spus mai sus ca nu stim care-i situatia (ma rog, acum stim caci a facut userul precizarea intre timp, a posteriori, insa cronologic, la momentul discutiei noastre anterioare, noi, nu stiam situatia).
Daca insa ne apucam sa despicam firul in mai multe, exista si ipoteza in care un sot cumpara un bun (sau o cota din bun), cu bani din surse/venituri proprii, ca fiind bun propriu indiferent de regimul dintre ei, sens in care este necesara doar o declaratie notariala a celuilalt sot cum ca "da domnule, recunosc ca sotul meu cumpara din banii sai sau ai familiei sale si nu am pretentie la bunul respectiv, care va fi bun propriu, etc, etc". Adica, solutie exista, solutie legala zic. Dar, ma repet cu ce am zis mai devreme, ipoteze multiple vs. analiza in concret a situatiei = necesar jurist. Nu?
Ultima modificare: Vineri, 29 Iulie 2016
trandafir2, moderator
Discutati la notar si cred ca se poate ca el sa declare ca ambi ati platit pentru casa si deci aveti un drept asupra a 1/2 din casa - sau mai bine zis va datoreaza o sulta in valoare de xxxlei (sau 1/2 din casa) in caz de divort.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cota parte apartament sotie cumparat inainte de casatorie JohnRomero JohnRomero Buna ziua, Sotia mea a cumparat un apartament cu credit ipotecar. Anul acesta ne-am casatorit si m-am gandit sa acopar jumatate din creditul total prin ... (vezi toată discuția)
Daca o proprietate e deja cumparata, am dreptul sa fiu trecuta in acte dupa casatorie? Dalmatian Dalmatian Prietenul meu vrea sa isi ia o casa iar noi inca nu suntem casatoriti. Eu imi doresc sa facem pasul impreuna, insa nu se poate asta. As vrea sa stiu, daca isi ... (vezi toată discuția)
Cum procedez ca un bun propriu sa devină bun comun? Nicolae83 Nicolae83 Acu trei luni am cumpărat un apartament prin programul prima casa fiind necăsătorit si doresc ca viitoarea mea soție sa beneficieze si ea de drepturi ... (vezi toată discuția)