avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 792 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Auto vandut si neînregistrat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Auto vandut si neînregistrat

Buna ziua,

Am si eu o problema. La sfarsitul lui 2014, am vândut un autoturism. Acum, în 2016, am primit o amendă contravenţională de la CNADNR pentru rovinietă. Am contestat-o, procesul nu a avut loc încă.

Autoturismul a fost radiat fiscal de la primăria municipiului în care domiciliez. Acum, doresc să rezolv problema pentru a evita eventualele neplăceri cauzate pe viitor.

M-am interesat la serviciul de înmatriculări, unde au spus că mă pot ajuta, doar dacă le prezint copie după buletinul meu, actul de vânzare-cumpărare şi copie după buletinul cumpărătorului. Am luat legătura cu o rudă a celui care a cumpărat maşina de la mine (nu aveam telefonul individului respectiv) şi i-am solicitat o copie după actul de identitate al cumpărătorului sau datele acestuia de contact. Mi-a transmis contractul pe care el l-a făcut mai departe, cu o a treia persoană, din care reiese că a înstrăinat autoturismul în aceeaşi zi în care l-a cumpărat de la mine. I-am mai cerut o copie a buletinului, nu a dorit să mi-o dea.

Acum, eu sunt oarecum cu mâinile legate. Aş avea nevoie doar de o copie după buletinul lui, pentru a o putea prezenta la înmatriculări, să modifice în baza de date. Doar că nu pot intra în posesia ei. Nici în instanţă, mă gândesc că mare lucru nu am cum să rezolv. Dacă îi fac eu cumpărătorului de la mine întâmpinare, în ideea ca instanţa să-l oblige să înmatriculeze maşina, el nu mai are maşina, că a vândut-o. Eu relaţii contractuale cu cel de-al treilea cumpărător nu am avut, aşa că mi-e cam greu să-i cer lui ceva.

Aş avea nevoie de o idee. Cum aş putea rezolva problema? M-aş putea adresa poliţiei, nu ştiu, îmi poate pune cineva la dispoziţie o copie a buletinului unei persoane fără acordul persoanei respective? Dacă îl chem în instanţă pentru un prejudiciu (în cazul în care nu se rezolvă favorabil contestaţia), îl pot obliga să-mi dea şi o copie a buletinului? Mi se pare absurdă treaba. Am nume, adresă, serie şi număr a cărţii de identitate pe contractul de vânzare-cumpărare. Mă gândesc că se poate verifica identitatea unei persoane. Însă nu prea văd în ce bază legală aş putea să o aflu.

Mulţumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 23:42, 24 Februarie 2017
@Rrs, asa este, ati priceput foarte bine situatia in care va aflati. Nu pot sa adaug prea multe in completare. Zace pe la minister, blocata de un an si ceva, o propunere normativa prin care s-a incercat schimbarea legislatiei, in sensul ca vanzatorul sa fie obligat sa anunte serviciul inmatriculari in 5 zile de la vanzare (in plus, fata de obligatia de a instiinta in 30 de zile financiarul local pentru scoatere din evidentele fiscale), tocmai pentru a se opera vanzarea in registrele publice prin care s-ar asigura publicitatea vanzarii, respectiv in registrul national al vehiculelor (un fel de "carte funciara" a vehiculelor). Chestiunea cu inscrierea pe spatele talonului "Instrainat catre ..." tocmai aceasta publicitate o vizeaza, este adevarat intr-o maniera primitiva, dar care inca este folosita si in prezent, desi se doreste o schimbare caci ar cam fi timpul, astazi legislatia este lacunara. Sunt multe de comentat pe tema asta, dar...
(2) În termen de 60 de zile de la data înscrierii/transcrierii transmiterii dreptului de proprietate a unui vehicul, titularul certificatului de înmatriculare este obligat să-şi îndeplinească obligaţiile de natură fiscală/financiară prevăzute de lege cu privire la deținerea și înmatricularea vehiculelor.

este un extras din propunerea de modificare a codului rutier 2016

Cred ca va dati seama ce harababura se va crea in momentul cand titularul certificatului de proprietate care dupa ce a vandut masina (vorbim de situatia cand masina nu se inmatriculeaza dupa ce se face vanzarea)va fi somat de fisc sa plateasca taxe pe ceva ce nu-i mai apartine.

Se pare ca prostia nu se poate opri nici la nivelul guvernului si nici a parlamentului.(sau anumite interese)

Eu nu inteleg ce are a face dreptul de proprietate cu certificatul de inmatriculare.
Ultima modificare: Duminică, 14 August 2016
stoicavasile, utilizator
Rrs a scris:


Bine, şi dacă menţionam "înstrăinat către...". Dacă nu-l oprea în trafic, era fix zero.



La CNADR folosea textul "instrainat catre ... ",acum daca recunoaste povestea cu cumnatul si faptul ca nu a reinoit RCA ,precum si ca revandut se face vinovat.
Cel de al doilea cumparator se face vinovat de furt de identitate din moment ce a incheiat o asigurare folosind un act pe numele altcuiva .
Ati facut o cerere scrisa(confirmare de primire) catre cel vinovat de amenda CNADR pt restituirea contravalorii ?
Ati cerut contravaloarea RCA pe lunile ramase de la data incheieri contactului de vanzare pana la sfarsitul valabilitatii politei ?
Nu am făcut cerere către cel vinovat. Am datele lui, o fată din AG, n-am un număr de telefon. Probabil că îi voi trimite o scrisoare. Nu e corect să-i cer banii cât timp eu sunt în proces cu CNADNR pentru contestarea contravenţiei. Dacă instanţa decide să plătesc, plătesc şi cer apoi contravaloarea sumei.

Nu am cerut banii pe RCA. Habar nu mai am cât mai aveam din asigurare. Ştiam de-atunci că îi pot cere, însă, cel mai probabil, am considerat că nu e cazul, fiind o perioadă scurtă.

stoicavasileEu nu inteleg ce are a face dreptul de proprietate cu certificatul de inmatriculare.

Are că CNADNR-ul nu recunoaşte ca drept de proprietate un contract de vânzare-cumpărare, ci ce scrie în certificatul de înmatriculare. Pentru ei, eu încă am maşina respectivă.

Cum văd eu rezolvarea, civilizat.
Vinzi maşina şi păstrezi talonul. Noul proprietar poate circula pentru 30 de zile, în baza actului de vânzare-cumpărare care are anexat copie după talon.
După vânzare, depui talonul original şi copie a contractului de vânzare-cumpărare la înmatriculări. De la momentul schimbării proprietarului, dacă în 30 de zile noul proprietar nu solicită înmatricularea, autoturismul se radiează din circulaţie, iar talonul devine nul.

Nu vreau eu să depun procesul verbal şi talonul în original. Atunci da, dă-mi amenzi să mă ia plânsul, că e vina mea.

Şi nu ne mai jucăm cu termenii de "proprietar" după cum vrea fiecare.

Vrei să ai maşină şi să mergi pe numele ăluia dinaintea ta, faci procură şi nu act de vânzare-cumpărare.
intrebarea este retorica
nu cnadmr este vinovat deoarece ei iau datele de la inmatriculari,acolo este problema.

Alte discuții în legătură

Furt de identitate sau doar hotie - masina vanduta, asigurare incheiata de noul proprietar pe numele meu mihai mihai2008 mihai mihai2008 Buna ziua! acum 2 luni si jumatate mi-am vandut masina cu toate actele in ordine. Certificat fiscal, contract v-c, inclusiv completat in talon ca masina a fost ... (vezi toată discuția)
Vânzare autoturism de aproximativ 5 ani și ne luat in evidentele poliției de către noul proprietar dana capitanescu dana capitanescu In anul 2014 am vândut un autoturism cu contract de vânzare cumpărare, certificat fiscal și tot ce trebuie, ca noul proprietar sa poată înscrie mașina ... (vezi toată discuția)
Amenda rovigneta pentru o masina vanduta! unnimenicunoscut unnimenicunoscut Buna ziua! Multumesc anticipat pentru atentia acordata problemei expuse de mine! Am vand un autoturism in 2014. Contract vanzare cumparare,radiere de la ... (vezi toată discuția)