avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1105 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ce urmeaza daca am reusit in Instanta, pe 29.06.2016, ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ce urmeaza daca am reusit in Instanta, pe 29.06.2016, anularea unei Adunări Generale a Asociatiei din 2015 ?

Pe 29.06.2016, am câștigat în Instanță un proces cu sentința: „anularea Adunării Generale a Asociatiei de Proprietari nr ... din 2015“, cu cele 11 Hotărâri luate atunci. Sentinta a fost data deoarece s-au încălcat minim 3 articole din Legea 230/2007 privitoare la modul de convocare a Adunarilor Generale.
Ce urmează dacă am reusit acest lucru în primă Instanță, stiind faptul ca au fost alte 3 spețe identice pe care le-am folosit ca si precedente judiciare, în care celor care conduceau diferite Asociatii din România nu li s-a admis nici Apelul, nici Recursul, deci, implicit, se va da la final si sentinta definitiva și irevocabila ?
* Daca va fi aceeași sentinta definitiva ca si cea de acum, ce ziceti, putem anula fiecare hotărâre luată atunci, cu recalcularea sumelor puse ilegal (odată ce acea Adunare Generala a fost declarata nula, deci se „sterge totul cu buretele“), bineînțeles, cu implicatii juridice, dar asta e situatia, cine a încălcat legile, sa plătească si sa răspundă în fata locatarilor, care au crezut ca plătesc niste oameni pregătiți si cunoscători ai legislatiei ... X-(
Am putea sa le impunem conducătorilor sa plătească ei pagubele produse prin nesocotirea legilor privind organizarea Adunărilor Generale, sau nu avem șanse ? Nu stiu daca-i vom putea forta in Justitie prin "Obligatia de a Face" !
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 08:20, 2 August 2016
Ati avut avocat?
1-Pentru moment ,nu va hazardati sa emiteti pareri despre eventuala recalculare sume,pana nu va afalti in posesia unei hotarari judecatoresti definitive
2-Abia daca obtineti o hotarare judecatoreasca definitiva,va incepe adevaratul calvar dearece este foarte greu de recalculat sume aferente 12 luni
Pentru analiza si eventual raspuns la obiect ar fi fost necesar sa furnizati date relevante
Ce hotarari a dispus adunarea generala?
Daca ati inteles sa contestati bugetul de venituri si cheltuieli,respectiv oarece indemnizatii,in prizma eventualei hotarari judecatoresti definitive,ar insemna ca beneficiarii respectivelor indemnizatii sa restituie asociatiei sumele primite
3-daca obtineti hotarare judecatoreasca favorabila,ulterior ar trebui sa realizati expertiza financiar contabila care sa conckluzioneze si sa identifice vinovatii pentru incalcarea dispozitiilor in vigoare si obligarea acestora la achitarea prejudiciului
Teoretic este posibil sa solicitati vinovatilor acoperirea prejudiciului ,dar implica mult stress,
timp alocat autoritatilor,termenelor de judecata cu garantia inrautatirii relatiilor in asociatia de proprietari,dar fara garantia reala pentru recuperarea prejudiciului
„ynocentta“, s-au votat în acea Adunare Generală ilegală 11 Hotărâri, pe care le voi scana și le voi pune ca link pe Forum în maxim 2 zile !
Eu nu am contestat vreo Hotărâre anume, ci am cerut chiar Nulitatea Absolută a acestei Adunări Generale Reconvocate în totalitate, mai ales datorită faptului că: 1. nu s-a convocat respectând termenul maxim de 10 zile de la prima Adunare suspendată din lipsă de Cvorum (s-a încălcat Art. 24, alin.(2) din Legea 230 2007); 2. s-a depășit primul trimestru (a fost convocată în Iunie 2015), și ce e mai important, 3. au încălcat art.24, alin.(3) „La Adunarea Generală Reconvocată, dacă există dovada că toți membrii Asociației de Proprietari au fost convocați, hotărârile pot fi adoptate, indiferent de numărul membrilor prezenți, prin votul majorității acestora.“ E imposibil să poată dovedi șefii unei Asociații care are sute de proprietari ca membri, că i-a convocat pe toți, mai ales că enorm de mulți nu mai locuiesc pe aici ori s-au stabilit deja în alte țări ! Cum ar proceda președintele, să-i sune pe toți cei care nu (prea) mai locuiesc în Asociație ?
ATENȚIE ! Articolul 24 e extrem de clar: “... dacă există dovada că toți membrii Asociației de Proprietari au fost convocați, hotărârile pot fi adoptate ...“.
„Toți membrii“ înseamnă să fi înștiințat pe toți cei câteva sute de proprietari, dovada fiind Convocatorul cu semnături (la Adunarea aceasta din 2015 nu semnaseră decât 1/2 din proprietari) ! Asta-i legea, poate puțin cam restrictivă, dar n-am ce să le fac - sunt obligați să respecte textul și litera ei, așa cum și noi suntem obligați s-o respectăm !
P.S. N-am avut nevoie de avocat, deoarece legislația din domeniu e foarte clară, și, ce e mai important, am găsit după vreo 3 luni de la chemarea în judecată, minim 3 „Precedente Judiciare“ în care șefilor de Asociații din diferite orașe din România nu li s-au admis cererile de Apel și de Recurs (acolo se încălcase doar un articol din lege), astfel, Instanța care ne-a judecat speța fiind obligată să respecte practica unitară în procesele din România !
* „ynocentta“ a spus ceva despre „înrăutățirea relațiilor în Asociația de Proprietari“ ! Ce să se mai înrăutățească, dacă înșiși acești conducători au comis abuzuri și ilegalități en-gros împotriva noastră, a proprietarilor, dând în judecată oameni nevinovați, pe mulți executându-i silit ?
Când știu că legile trebuiesc respectate nu numai de noi, ci și de ceilalți, nu am de ce să-mi fie teamă că se uită urât unii incompetenți care și ei au încercat unele măgării cu noi, abuzând de funcțiile lor !
Practic dv. a-ți contestat faptul că nu s-a respectat termenul de convocări intre ședintțe și faptul că membrii asociației nu au fost inștiințați .
Tot dv. spuneți că este imposibil să fie inștiințați toți pentru- că nu mai locuiesc acolo sau sunt plecați din țară , despre ce vorbim .
In multe asociații ca și la noi , convocarea și reconvocarea se face la avizier și nu au fost probleme de contestare a hotarari lor luate .
Știți de ce merge prost lucrurile , că ne incurcăm in birocrație in loc să facem ceva și neintrebăm cum putem ieși din situația asta cănd dv. a-ți creat acest paradox.
Ati omis aspectul esential ca respectivul a ajuns sa fie reprezentant legal al asociatiei de proprietari,urmare votului de incredere acordat de participantii la adunarea generala
Deci,atentie pe viitor cui acordati increderea sa va reprezinte si sa va apere interesele

Alte discuții în legătură

În ce condiții se pot lua hotărârile la o adunare generala dacă locatarii nu vor să semneze tabelul convocator? loredana122 loredana122 Buna ziua, As dori sa stiu care este temeiul legal pentru luarea hotararilor la o adunare generala reconvocata in conditiile in care s-a facut afis, iar in ... (vezi toată discuția)
Ag si consecintele ei MetalOne MetalOne Buna ziua! La inceputul lunii iunie am participat la sedinta reconvocata a AG in care s-a ales alt presedinte (cel vechi a demisionat) si alti membri ai CE ... (vezi toată discuția)
Adunare generala extraordinara asociatie de proprietari zo1960 zo1960 Am o problema legata de asociația de locatari. La o adunarea generala excepționala care este prezenta necesara pentru luarea hotărârilor? In ... (vezi toată discuția)