avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 440 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... intervenirea prescriptiei la decizia definitiva a ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

intervenirea prescriptiei la decizia definitiva a instantei

In cat timp trebuie dusa la indeplinire o hotarare definitiva a tribunalului, inainte de a interveni prescriptia, in 3 sau in 10 ani? Multumesc pentru orice raspuns.
Termenul de prescripţie depinde de materia în care s-a pronunţat hotărârea judecătorească, aspect pe care nu l-aţi menţionat în mesajul dvs. Aveţi mai jos art. 706 Cod procedură civilă.
Articolul 706
Termenul de prescripţie

(1) Dreptul de a obţine executarea silită se prescrie în termen de 3 ani, dacă legea nu prevede altfel. În cazul titlurilor emise în materia drepturilor reale, termenul de prescripţie este de 10 ani.
(2) Termenul de prescripţie începe să curgă de la data când se naşte dreptul de a obţine executarea silită. În cazul hotărârilor judecătoreşti şi arbitrale, termenul de prescripţie începe să curgă de la data rămânerii lor definitive.
Multumesc de raspuns, decizia instantei de refera la nulitate ordin prefect de atribuire teren, deci prescriptia este la 3 sau la 10 ani ?
pusa2mimi a scris:

Multumesc de raspuns, decizia instantei de refera la nulitate ordin prefect de atribuire teren, deci prescriptia este la 3 sau la 10 ani ?

Ma intereseaza daca prefectul mai are datoria de a emite un nou ordin prefect conform deciziei instantei sau exista un termen de decadere sau de prescriptie. Multumesc pentru orice raspuns.
Este vorba despre prescriptia dreptului privind executarea silita a "obligatiei de a face" termenul este de 3 ani conf.art.706(1) NCPC, termenul de perimare este de 6 luni conf.art.697(1)NCPC,trebuie sa aveti in vedere si procedura prev.de art.24 Legea nr.554/2004.
Multumesc de precizari. Decizia instantei a fost data in anul 2007, deci a intervenit prescriptia asadar nu mai pot cere emiterea unui nou ordin prefect.Din tot ce am citit am inteles ca un ordin atacat cu nulitate absoluta nu mai poate produce efecte, chiar daca instanta a decis nulitate absoluta partiala, pentru ca cel putin un element din acel ordin(suprafata) nu mai corespunde .Este considerat "gol de continut"? Va rog ajutati-ma sa inteleg. Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Aplicarea hotararilor judecatoresti definitive si irevocabile pusa2mimi pusa2mimi Buna ziua. Doresc sa stiu daca Prefectul poate sa nu tina cont de o hotarare a instantei, atunci cand instanta decide emiterea unui alt act in locul unuia ... (vezi toată discuția)
Inscriere in cartea funciara pusa2mimi pusa2mimi Buna ziua. Ma intereseaza daca o decizie definitiva si irevocabila care stipuleaza \\\\"emiterea unui nou ordin al prefectului\\\\" mai este valabila la 6 ani ... (vezi toată discuția)
Situatia juridica ordin prefect pusa2mimi pusa2mimi Buna ziua. Un ordin prefect la care instanta a decis definitiv nulitatea partiala si emiterea unui nou ordin prefect, mai produce efecte juridice sau nu?Daca ... (vezi toată discuția)