avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 505 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Lipsa bani in casa de marcat, raspunderea angajatului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Lipsa bani in casa de marcat, raspunderea angajatului

Pe scurt:

Ce se intampla daca un angajat iese pe minus cu o suma de bani (cam cat un salariu minim pe economie, net) pe casa de marcat, lipsa este constatata dupa cel mult 3 ore, iar angajatul respectiv banuieste un client ca nu ar fi dat toti banii? (evident, fiind si vina lui pentru ca nu a fost atent la numararea banilor)

Angajatorul cere angajatului sa puna de la el suma lipsa, pana la sfarsitul programului de lucru in ziua respectiva, lucru care nu stiu cat de corect este. Din ce m-am interesat, angajatorul ii poate retine angajatului cel mult o treime din salariu pana se acopera paguba.
De mentionat ca magazinul respectiv este unul din cele ma mari din tara, este plin de camere si de paza, iar clientul respectiv este mai mult ca sigur inregistrat in magazin ca fiind persoana juridica, deci poate fi cautat si sunat de cei de la securitate.

Cum se procedeaza in acest caz?
Cel mai recent răspuns: Antik , utilizator 20:31, 2 August 2016
In acest caz, pana la dovedirea ca acel client nu ar fi dat toti banii , raspunderea cade in sarcina salariatului respectiv.

Potrivit art.254 alin.3 C.mun., in situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.

Astfel, in cazul in care se va incheia un acord in acest sens, contravaloarea pagubei recuperate prin acesta, nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie. (maxim 5 x 1250 lei = 6250 lei).

Daca salariatul nu este de acord sa incheia un astfel de acord, atunci angajatorul va putea promova o actiune in instanta pentru recuperarea prejudiciului cauzat.
primul pas ar fi sa mergi la sectia de politie din raza magazinului si sa faci o sesizare ,politia va solicita filmarile din ziua cu pricina sa va afla vinovatul/vinovatii....pana una alta patronul este indreptatit sa-ti ceara banii lipsa. Individul poate fi acuzat de inselaciune,adica inducerea in eroare...vezi cazurile cu hipnotizatorii care ofereau o bancnota de 10 dolari si vanzatorul avea impresia ca vede 100 .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lipsa inventar colega3 colega3 la inventar efectuat in luna mart. s a constatat o lipsa in val de 9000 lei. angajatorul vrea sa recupereze paguba de la fiecare angajat, emitand facturi pe ... (vezi toată discuția)
Plata inventar magazin IuliaH10 IuliaH10 Buna ziua, Am lucrat timp de 2 luni de zile in cadrul unui magazin alimentar in baza unui contract de munca pe un salariu de 900 lei cu retinere de garantie ... (vezi toată discuția)
Patronul te poate obliga sa platesti? andr3i1990 andr3i1990 Buna seara, In primul rand vreau sa incep prin a va multumi pentru toate sfaturile acordate pe acest forum. Problema mea este de fapt a prietenei mele, ... (vezi toată discuția)