buna ziua!
am un angajat care nu s-a mai prezentat la locul de munca din 21 iulie 2016. as dori sa finalizez cumva aceasta situatie si sa incep procedura de cercetare disciplinara a angajatului.
pentru aceasta insa, as dori sa stiu care sunt pasii ce trebuie sa-i urmez+termenele, ca totul sa fie corect din punct de vedere legal.
1. Pasii necesari efectuarii cercetarii disciplinare sunt: - intocmirea referatului de sesizare;
- constituirea comisiei insarcinate cu efectuarea cercetarii;
- convocarea autorului faptei la efectuarea cercetarii disciplinare;
- ascultarea salariatului;
- intocmirea raportului efectuarii cercetarii disciplinare;
- emiterea deciziei de sanctionare.
- comunicarea deciziei de sanctionare
- inregistrarea si transmiterea in REVISAL a deciziei de concediere
2. Un dosar de cercetare va cuprinde:
- referatul de sesizare privind savarsirea abeterii disciplinare
- decizia de numire a comisiei de cercetare disciplinara , care va cuprinde aspectele privind atributiile acesteia, durata cercetarii etc.
- procesul-verbal al comisiei care va contine si propunerea de sanctionare.
Angajatul absenteaza din 21.07.2016, referatul si pv privind constituirea comisiei insarcinata cu cercetarea disciplinara le-am intocmit cu data de azi. 01.08.2016, iar convocarea la sediul unitatii o voi transmite cu data de maine, 02.08.2016.
perioada cuprinsa intre prima zi de absentare si data referatului (01.08) cum le voi incadra? absente nemotivate sau suspendare cim? sau suspendare cim din prima zi de absenta pana la intocmirea rapotului de cercetare disciplinara?
in caz contrar, suspendarea cim ce perioada va cuprinde?
convocarea salariatului la sediul unitatii la cate zile se va face de la transmiterea convocarii?
incetarea cim disciplinar?
astept raspunsurile dvs, marturisesc sincer ca nu m-am mai confruntat cu o astfel de situatie pana acum.
1. Il veti ponta absent nemotivat pentru acea perioada .
2. Suspendarea c.i.m. nu este obligatorie pentru o astfel de situatie.
art.51 C.mun.
.....
(2) Contractul individual de munca poate fi suspendat in situatia absentelor nemotivate ale salariatului, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, contractul individual de munca, precum si prin regulamentul intern.
3. In Monitorul Oficial nr. 511 din 7 iulie 2016 a fost publicată Decizia Curții Constituționale nr. 261 din 5 mai 2016 referitoare la excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 52 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii.
Astfel, Curtea Constituţională consideră că suspedarea contractului salariatului în timpul cercetării disciplinare prealabile reprezintă o constângere a dreptului constituţional la muncă si începând din 7 iulie, angajatorii nu mai pot aplica prevederile Codului muncii în această situaţie.
Decizia Curţii Constituţionale nr. 261/2016 se aplică de la data publicării, ceea ce implica faptul ca, prevederile lit.a) a alin. 1, art. 52 Codul muncii, este suspendată timp de 45 de zile începând cu 7 iulie. Dacă în acest interval de timp Parlamentul sau Guvernul nu intervin cu modificări legislative, efectele juridice ale articolului sus mentionat încetează.
4. Codul Muncii nu prevede un termen în care să fie realizată convocarea, având în vedere scopul acesteia, respectiv pregătirea şi formularea apărării salariatului, acesta trebuie să fie un termen rezonabil.
Regulile referitoare la procedura disciplinara din cadrul unui angajator sunt prevazute in Reg.Intern al acestuia sau in ccm aplicabil acestuia.
Astfel , in aceste documente se poate stipula termenul in are salariatul cercetat disciplinar va fi convocat.
Absente
comancorinaadelina
Buna seara ,
Am un salariat cu CIM pe perioada de 3 luni; (contractul inceteaza de drept in februarie 2016) de 2 zile absenteaza nemotivat, noi nereusind sa ... (vezi toată discuția)