avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 417 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... act de v-c
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

act de v-c

Daca matusa mea i-mi face act de vinzare cumparare cu clauza de intretinere cine este titularul apartamentului pe urma si daca ii bag cablu tv va fi pe numele ei sau al meu?
Daca Dvs. sunteti cumparatorul, Dvs. veti deveni titularul dreptului de proprietate, adica apartamentul va fi pe numele Dvs. In aceasta situatie, daca contractati operatorul de cablu, contractul va fi (poate fi) pe numele Dvs.
iata ce am gasit pe net, sper sa iti fie de folos:

Contractele de vânzare-cumpărare cu clauză de locaţie şi întreţinere pot ascunde nenumărate capcane, atât pentru cumpărători, cât şi pentru vânzători.
Au existat situaţii în care bătrâni de bună credinţă au fost înşelaţi de cei în grija cărora s-au lăsat, dar şi de persoane care au îngrijit bătrâni şi au fost trase pe sfoară din cauza unor pretenţii absurde ale acestora, bine ascunse în actul de vânzare-cumpărare. Cel mai bine este ca ambele părţi să-şi angajeze un avocat.
Actul de vânzare-cumpărare în astfel de cazuri cuprinde în mod obligatoriu evaluarea imobilului de către un expert şi preţul pe care îl plăteşte cumpărătorul, sub formă de clauze: asigurarea întreţinerii bătrânului sau cuplului de bătrâni, plata curentului, a medicamentelor, a tratamentului recomandat de doctor, a hranei, cheltuieli de înmormântare etc.
"Actul trebuie autentificat la un notar, cu plata taxelor aferente, care diferă în funcţie de locul în care este amplasat imobilul", a explicat avocatul Irinel Mehedinţeanu, membru al Baroului Bucureşti. Dacă prevederile contractului nu sunt clare, atât cumpărătorul, cât şi vânzătorul ar putea avea de suferit.

Unii vârstnici sunt foarte pretenţioşi

Bătrânul poate solicita, de pildă, să urmeze un tratament în străinătate sau o medicaţie foarte scumpă, pe motiv că acestea sunt indicaţiile medicului. Sau poate cere asigurarea unei alimentaţii deosebite, de care are nevoie pentru a urma o anumită dietă.
Invocând argumente de genul acesta, unii bătrâni au schimbat mai mulţi îngrijitori. În aceste condiţii, întreţinerea unei persoane în etate s-ar putea dovedi destul de costisitoare pentru cei care s-au oferit să îngrijească oameni în vârstă în schimbul casei acestora.

Au fost şi pensionari izgoniţi din propriile locuinţe

Pe de altă parte, bătrânii pot fi păcăliţi, dacă nu se asigură că rămân în imobilul respectiv până la sfârşitul vieţii. Au fost şi cazuri în care pensionari cu o vârstă înaintată au fost mutaţi la azil, pentru că în contractul lor de vânzare-cumpărare cu clauză de întreţinere a fost strecurată o frază ambiguă privind situaţia lor locativă.

Rudele pot ataca actul de vânzare-cumpărare

Problemele pentru cumpărător pot apărea atunci când după moartea sau în timpul vieţii bătrânului, rudele apropiate sau chiar de grade mai îndepărtate cer rezilierea contractului, pe motiv că bătrânul nu era în deplinătatea facultăţilor mintale la încheierea acestuia.
"Ca măsură de prevedere, cumpărătorii pot cere eliberarea de către Institutul de Medicină Legală (IML) a unui certificat care să ateste luciditatea vânzătorului în momentul în care a încheiat contractul, dar acest lucru nu e neapărat necesar. De obicei, notarul este cel care recomandă cumpărătorului să obţină acest act de la IML, în cazul în care constată deficienţe psihice ale bătrânului", a explicat avocatul Irinel Mehedinţeanu.
El a mai spus că rudele, chiar dacă sunt de gradul I, nu prea au şanse să câştige în instanţă, dacă respectivul contract e bine făcut. Ele au câştig de cauză doar dacă dovedesc cu martori că persoana care s-a îngrijit de bătrân nu a respectat clauzele contractuale.

Cum se face rezilierea contractului

Avocaţii dau asigurări că un contract bine făcut permite atât vânzătorului, cât şi cumpărătorului rezilierea acestuia în orice moment. Acţiunea de reziliere se face întotdeauna prin hotărâre judecătorească, în urma unui proces cu martori.
Cea mai frecventă situaţie este aceea când vânzătorul constată nerespectarea clauzelor din contract: nu i s-a asigurat îngrijirea corespunzătoare la domiciliu, este nemulţumit de hrană sau de comportamentul celui în grija căruia se lasă.

bafta!
Prin incheierea contractului de vanzare -cumparare cu clauiza de intretinere dumneavoastra deveniti proprietarul apartamentului. Prin urmare, orice contract veti face va fi incheiat in numele dumneavoastra.
Cu siguranta , al dumneavoastra.Veti avea calitatea de proprietar al bunului.:)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract vanzare-cumparare MCuta MCuta Buna, intentionez sa iau in intretinere o persoana in varsta de 70ani. Spuneti'mi va rog daca este necesara sau nu expertizare psihiatrica inainte de a incheia ... (vezi toată discuția)
Nelamuriri in legatura cu un cotr. v/c cu clauza de intretinere florance01 florance01 salutare la toata lumea, am si eu o nelamurire in legatura cu un contract de vanzare cumparare cu clauza de intretine. Pe durata derularii contractului ... (vezi toată discuția)
Act de vinzare-cumparare sau donatie ccaraiman ccaraiman buna ziua , stie cineva cum este mai bine sa procedez ,o batrina vrea sa-mi lase un apartament cu 2 cam ,nu are urmasi , ce fel de act trebuie sa fac si cum ... (vezi toată discuția)