avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 950 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Absente
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Absente

Buna ziua,
Am un salariat care nu a mai venit la munca de mai bine de 1 saptamana, l-am pus absent nemotivat, am inceput cercetarea disciplinara si nu s-a prezentat, dar nici confirmarea de primire a instiintarii inceperii cercetarii disciplinare nu am primit-o.
Temerea mea cea mare este sa nu apara cu un certificat medical, deoarece, inainte de a absenta nemotivat a solicitat o adeverinta medicala, dupa care s-a facut nevazut.
Am 2 intrebari:- ii pot face incetare cim , chiar daca nu am primit confirmarea de primire a informarii de cercetare disciplinara?
- daca aparare cu un certificat medical ( dupa ce ii incetez cim) ce fac?
Cum ma sfatuiti sa procedez. Mentionez faptul ca , contractul nu l-am suspendat.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters400311 , utilizator 15:09, 3 August 2016
multumesc
comancorinaadelina a scris:

Nu a anuntat.
Sa inteleg ca , daca nu si-a insusit obligatia de a anunta ca ar avea un certificat medical, eu pot inceta cim fara probleme?


1.Nu puteti inceta contractul de munca ,in primul rand pt ca nu aveti respectata integral procedura reglementata de Codul Muncii in aceste cazuri,respectiv nu aveti efectuata o cercetare disciplinara ,ori fara cercetare se stie cim nu poate fi desfacut in conditiile prezentate de catre dvs
Plicul continand convocarea s-a intors la unitate ,deci nu puteti face dovada ca angajatul a luat la cunostinta asupra demararii cercetarii si nu s-a prezentat pt a va afla in conditia prezentata la art251(3)caz in care puteati trece la desfacere fara cercetare!

art251 CM:
(3) Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la alin. (2) fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.

2. Din dispozitia prezentata la art 81(1) nu rezulta decat obligatia de a anunta angajatorul in termenul dat despre existenta incapacitatii temp de munca dar nu precizeaza articolul si sanctiunile ce se pot aplica in caz de nerespectare.
Acest aspect trebuia sa-l aveti dvs. reglementat intern.

De aceea,opinia mea este ca conduita "etica" este sa incercati sa contactati telefonic angajatul respectiv,sau sa luati legatura cu un membru al familiei,poate acesta nu a cunoscut faptul ca are obligatia de a anunta starea sa de boala(era bine daca dvs cand eliberati adeverinta sa-i fi adus la cunostinta acest aspect)Daca nu reusiti,asteptati totusi pana pe data de 5 luna viitoare data limita la care ar trebui sa va prezinte certificatul spre plata.
Pontati pana nu aveti o clarificare sigura ca absent nemotivat .
Ultima modificare: Miercuri, 3 August 2016
ContSters400311, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariatul a anuntat la cateva zile ca este in cm anymaryh anymaryh Buna ziua, Am urmatoarea situatie si va rog sa ma ajutati: in ziua de 16.11.2017, un salariat a avut o discutie contradictorie cu seful cu referire la ... (vezi toată discuția)
Este abatere ? termen anuntare angajator despre concediul medical goplanet goplanet Luni ma simt rau si nu ma prezint la servici, ma duc marti la medic si imi da concediu medical retroactiv marti dupa amiaza, iar eu anunt ca sunt in medical ... (vezi toată discuția)
Data decizie incetare, 61, a alinadobre alinadobre In situatia in care un salariat este convocat pt a fi cercetat disciplinar (pt. absente nemotivate) si nu se prezinta la convocare, se face proces verbal, apoi ... (vezi toată discuția)