avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Miros insuportabil tobogan ghena de gunoi
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Miros insuportabil tobogan ghena de gunoi

Salutare!

Am un birou intr-un apartament proprietate personala intr-un bloc dotat cu tobogan pentru gunoi. Apartamentul este la etajul 1 in apropierea camerei toboganului, ghena de colectare a gunoiului de pe tobogan fiind la parter. Din aceasta zona vin mirosuri insuportabile. Uneori simtindu-se chiar pe mai tot etajul si parter. Mai mult de atat, in zona toboganului de la etajul 1 se mai aduna si gunoaiele mai mari care nu incap pe tobogan (celelalte etaje neavand pardoseala completa, zona toboganului avand si rol de iluminator.). Pot sa spun ca este un focar de infectie la doar 2-3 metri de usa apartamentului meu....
Mentionez ca in spatele blocului exista si o bena pentru colectarea gunoiului.

Apartamentul l-am achizitionat primavara trecuta si in perioada premergatoare deciziei de cumparare nu am sesizat gravitatea problemei fiind sezon rece. Mirosul apare cu precadere vara, dar nu numai.

Astazi mi-a venit stomacul la gura in timp ce ma indreptam spre propriul apartament!

Am discutat cu presedintele asociatiei de nenumarate ori problema, dar mi-a spus ca nu are ce sa faca in afara de a-i atentiona verbal pe locatari. A chemat oameni care sa stranga gunoaiele mari care se adunau la etajul 1 ori de cate ori reclamam acest lucru, dar atat. Eu am impanzit blocul cu afise educative cu trimitere la faptul ca depozitarea necorespunzatoare a gunoiului reprezinta contraventie, dar si ca poate genera probleme de sanatate. Am propus desfiintarea acestui tobogan si folosirea ghenei de afara, insa cei cativa vecini cu care am discutat (pentru ca doar cativa se aduna la sedinte, in general varstnicii) si inclusiv presedintele asociatiei, nu au agreat ideea de teama ca nimeni nu va duce gunoiul afara si ca il vor lasa pe scara.

Mai adaug aici ca toboganul este utilizat de doua asociatii, doua blocuri lipite care comunica fix pe la acest tobogan. Recunosc, cu cei din blocul celalalt nu am vorbit.

Ce este de facut? Cui sa ma adresez pentru a rezolva problema, eventual chiar pentru a desfiinta acest tobogan in ciuda impotrivirii asociatiei?? Daca una dintre asociatii va agreea propunerea, dar cealalta nu, cum se procedeaza? Alte solutii care ar mai fi? Ma gandeam sa sesizez si garada de mediu, dar am zis ca probabil vor aplica o amenda care o vom suporta cu totii iar apoi vecinii se vor uita urat la mine....

Ultima modificare: Miercuri, 3 August 2016
Gabby26, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 21:19, 4 Septembrie 2016
Adriantot a scris:
.

Chiria spatiului pentru afisarea firmei nu se compenseaza cu alte drepturi sau obligatii.



stiu asta si am zis ca nu contest, am zis doar asa ipotetic....

Adriantot a scris:
. Efectiv cum ati fi procedat dumneavoastra? Va intreb pentru ca poate ne este de folos raspunsul sau metoda dumneavoastra. [......] Dar cum s-ar fi putut ca cineva din asociatie (presedinte, administrator) sa nu-i lase sa plece, asa cum spuneti dumneavoastra. Nu erau inchisi sau legati undeva, ci lucrau liber si-au plecat liberi. Au plecat intr-o joi seara si se presupunea ca vineri vin la munca asa cum au venit pana atunci in fiecare dimineata. Dar au disparut in ceata! Cum sa-i retii, sa-i opresti?


Mi-am facut casa si am renovat doua apartamente... si am mai facut si cate una, alta pe la casa, prin curte, etc. Deci am lucrat de destule ori cu diferiti din astia, cand a fost pe firma cu contract, cand a fost pentru interes personal, fara contract. M-am "ars" si eu pe la inceputuri, veneau doua zile la mine, doua zile se duceau la alta lucrare, si tot asa, sau veneau in prima saptamana echipa de 5-6 oameni, si pe urma ramaneau doar 2.
Cu contract sau fara contract, m-am prins ca trebuie sa te impui, sa dai ordine ca esti pe banii tai, sa impui curatenie la locul de munca ca este proprietatea ta, si sa impui termene de finalizare si conditii de lucu. Si preferabil inca de la inceput: "Asta e lucrarea, astea sunt conditiile, asta e termenu, cati bani vrei?" - "1000!" -"ok, 1000, mai dau si ceva peste daca sunt multumit si iese bine, dar sa iasa bine si la timp, altfel iti spun de pe acum, tai din bani".... cand apar problemele "alo, nea meserica, vino sa-ti termini lucrarea sau nu mai vezi niciun ban. ti-au fugit oamenii? adu alti oameni! daca maine nu esti la lucrare, poimaine nici sa nu mai vii ca aduc eu altii." sau "alo, nea meserica, ai plecat si ai lasat mizerie la locul de munca, maine vreau sa fie curat ca altfel iti tai din bani"
Tine si cu contract, si fara contract. Mai ales la contract, daca stii sa impui de la inceput conditiile. La fara contract mai dai o arvuna inainte si se pot multumi cu aia atunci cand le zici ca nu-i mai primesti, dar la contract nu dau avans, iar la mine tine. fara notificari si judecata...
Un caz am avut cu un electrician pe care, dupa ce l-am sunat vreo doua zile, l-am lasat asa si am chemat altii (aici se mai adaugase ca nu eram multumit nici de ce facuse pana atunci). cand a venit omu dupa vreo 10 zile, lucrarea era ca si terminata, a indraznit sa ceara banii pe ce lucrase in prima parte, l-am intrebat "pai care ne-a fost intelegerea?" si plecand cu coada intre picioare, mi s-a facut mila si l-am intors inapoi sa-i dau putin peste jumate din cat a calculat el ca lucrase in prima parte...
Sunt si cazuri cand, pe la jumatea lucrarii cer o parte din bani, dar nu le dau decat la receptia lucrarii. Aaaa... si foarte foarte rar lucrez cu materialul lor astfel incat sa nu ceara bani de material inainte.

In final, revenind la subiect, inteleg ca sustineti ca ar trebui sa-l inteleg pe presedinte, care "s-a ars", si din bun simt sa curat pardoseala, dar trecand peste omenii (ca nici el nu e om cu mine cand vine vorba de ghena si tobogan), cui revine obligatia curateniei in acest caza? vreau un raspuns "regulamentar", nu "omenos", ... ca poate in final voi fi si omenos, dar sa stiu daca ii bat, sau nu, obrazul.
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Septembrie 2016
Gabby26, utilizator
De acord cu modul dumneavoastra de a discuta executantii. E totusi o diferenta intre lucrarile facute intr-o casa, o curte privata si o asociatie de proprietari.
In contractele noastre am prevazut clauze, conditii, penalizari pentru neexecutarea la timp a lucrarilor... Le putem aplica, putem uneori sa renuntam la acea echipa, dar lucrarea trebuie sa o facem si atunci suntem nevoiti sa gasim alta echipa. Timpul trece, diusconfortul se prelungeste, dar aasta este. Uneori i-am data afara, alteori am fost mai ingaduitori si-am finalizat lucrarea chiar cu intarziere. Avem si noi experienta a zeci de reparatii ale teraselor, zugraveli, reparatii instalatii de alimentare...Nu intotdeauna poti sa fii categoric si sa aplici clauzele contractuale matematic.

Cat despre omenia sau neomenia presedintelui dumneavoastra, intelegand ac acum sunteti proprietar al unui apartament in acea asociatie, aveti posibilitatea sa contribuiti la imbunatatirea activitatii. La prima adunare generala candidati sa deveniti membru al comitetului executiv, poate chiar presedinte. In aceasta pozitie puteti sa organizati mai bine activitatea asociatiei impreuna cu ceilalti vecini membri ai comitetului.
Eu as fi multumit sa avem vecini, proprietari care ar vrea sa preia conducerea asociatiei. Dar cei 2-3 critici din peste 150 de familii, stau pe margine si nu vor sa faca parte din echipa de conducere sau administrare. De aceea incerc sa fiu si aici intelegator cu cei din conducerea asociatiei dumneavoastra.
Domnule Adrian, sincer, intotdeauna mi-am dorit sa ma implic sa fac ceva pentru comunitate, pentru mai bine, am avut si intentia de a candida ca Primar in comuna unde locuiesc, o localitate destul de mare si de importanta lipita de oras, insa dupa cum probabil se deduce din discutie, am un business iar deobicei cand esti implicat in asa ceva muncesti 24/24 nu doar 8 ore, ca la job, si totusi am decis sa acord importanta interesului personal. La apartamentul respectiv nu locuiesc, vin zilnic cate 3...6 ore, cateodata deloc, este mai mult pentru angajatii care au nevie de un birou. Destul mi-am modelat programul in asa fel incat sa particip la sedintele asociatiei.

Eu am impanzit blocul cu afise educative cu trimitere la faptul ca depozitarea necorespunzatoare a gunoiului reprezinta contraventie, dar si ca poate genera probleme de sanatate. Am propus desfiintarea acestui tobogan si folosirea ghenei de afara, insa cei cativa vecini cu care am discutat (pentru ca doar cativa se aduna la sedinte, in general varstnicii) si inclusiv presedintele asociatiei, nu au agreat ideea de teama ca nimeni nu va duce gunoiul afara si ca il vor lasa pe scara.

Am intrat pe acest forum sa gasesc temeiurile regulamentare/legale pentru a rezolva problema toboganului, mi s-a raspuns ca tine de respect si de civilizatie, si ca e greu sa-i educam pe oameni. Nimic concret, regulamentar, prin care sa pot zice "vrei, nu vrei, toboganul trebuie desfiintat in baza..... ca pune in pericol sanatatea oamenilor"

Acum am intrebat iarasi cui revine obligatia curateniei in cazul zugravelii, mi s-a raspuns ca ar fi omeneste sa curat eu in dreptul meu. Stati linistit ca o faceam, nu aveam de gand sa calc saptamani intregi prin praf si glet, dar vroiam sa stiu concret, regulamentar, pentru ca eu am platit o data bani pentru curatenie, ca sa stiu cand ii reprosez presedintelui daca am dreptate si sa nu par nesimtit.

Dar aici e cu "e si el om", un fel de "las-o ma ca merge asa" .... si asa sta tara asta pe loc de 26 de ani....
offtopic: am fost de curad in Vietnam, si ni s-a explicat ca tot haosul din trafic, si toate imaginile alea amuzante cu scutere supra-incarcate sunt din cauza ca politistul are atitudinea de "lasa-l ca e si el om si are copii de crescut"..... doar ca acolo reprezinta un pericol sa circuli pe strada.

Gabby26 a scris:
Nimic concret, regulamentar, prin care sa pot zice "vrei, nu vrei, toboganul trebuie desfiintat in baza..... ca pune in pericol sanatatea oamenilor"

Poate nu vi s-a raspuns concret si o fac eu acum. Puteti desfiinta toboganul daca luati hotararea in adunarea generala statutara, asa cum prevede legea 230/2007. Asta e concret. Adunarea generala hotaraste.
Acum am intrebat iarasi cui revine obligatia curateniei in cazul zugravelii

Obligatia curateniei in cazul zugravelii, ca si curatenia permanenta a proprietatii comune, este a asociatiei de proprietari. In acest sens asociatia isi alege comitet si presedinte, care trebuie sa ia toate masurile pentru mentinerea curateniei.
Ca o fac mai bine, mai rau, asta tine de calitatea oamenilor alesi dintre cei ce sunt proprietari in asociatia dumneavoastra si de pretentiile majoritatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Miros ghena si gandaci alex_tz2000 alex_tz2000 Buna ziua! M-am mutat de curand intr-un bloc care are in interiorul scarii de bloc langa lift, la fiecare etaj, intr-o camaruta, tobogan pentru aruncarea ... (vezi toată discuția)
Buna seara, comitetul de bloc poate sa ia hotararea suspendarii ... adrianaionita adrianaionita Buna seara, Comitetul de bloc poate sa ia hotararea suspendarii platii intretinerii in numarar ? Plata urmand sa fie facuta numai prin banca ? Exista o lege ... (vezi toată discuția)
Tobogan gunoi PetruD PetruD Buna ziua. Locuiesc intr-un bloc de 10 etaje dotat cu tobogan pentru colectarea gunoiului. De curand au aput afise cu o adresa de la primarie care ... (vezi toată discuția)