avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1080 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Prescriere restante si penalitati la intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Prescriere restante si penalitati la intretinere

Buna ziua,
Va prezint urmatorul caz, pentru care va rog sa-mi raspundeti la cateva intrebari:
Proprietarul unui apartament are o datorie la intretinere (inclusiv penalitati) in suma de 1200 lei, cumulata in perioada iunie 2011 - august 2014. Dupa august 2014 nu sunt probleme, chiar daca este, si in prezent, proprietarul imobilului.
Proprietarul nu recunoaste suma, motivand ca nu a locuit nimeni in apartament, desi nu are cerere de scoatere de la plata. In aceasta perioada a facut 2-3 plati in sume nesemnificative.
Deoarece doreste sa vanda apartamentul, are nevoie de adeverinta cum ca nu are datorii.
Asociatia de Proprietari nu l-a actionat in judecata, in schimb proprietarul solicita stergerea datoriilor, sau cel putin a 1/2 din suma.
1. Este posibila stergerea datoriilor sau a cel putin 1/2 din suma?
2. Daca DA, va rog sa-mi spuneti cum se procedeaza si ce acte trebuie intocmite?
3. Cele 2-3 plati efectuate in perioada iunie 2011 - august 2014 influenteaza perioada de 3 ani in care asociatia l-ar fi putut actiona in judecata?
Va multumesc si astept raspunsul Dumneavoastra
Cel mai recent răspuns: ligadiangeli , utilizator 11:22, 11 August 2016
Termenul de 3 ani nu exista, asociatia il poate da in judecata oricand intrucat restantele de la intretinere nu se prescriu, ele apar lunar in listele de plata.
Nu este posibila stergerea datoriilor, daca s-ar sterge datoriile sau o parte din ele atunci nimeni nu si-ar mai plati intretinerea.
1.Datoriile nu se șterg și nu se reduc.
2. -
3.Datoriile mai vechi de 3 ani se prescriu și se suportă de asociație .
Vedeti cum sta treaba?

Omul nu-si achita intretinerea din mai multe motive - familie „grea”, este bolnav si are cheltuieli cu medicamentele, este plecat din tara si il doare in Cotul Donului de asociatie si cate si mai cate.
Asociatia ce sa faca? Pai, la inceput ii calculeaza penalizari, le trece pe lista de plata pana cand situatia financiara a proprietarului ii va permite, sa-si achite debitul. Daca mai face si plati intermediare, chiar in valori nesemnificative - cum ziceti, as. prop. este cumva acoperita de Lege, adica nu mai poate interveni prescriptia...

Iata ca cetateanul nu vrea sa-si achite debitele, iar as. prop. poate sa-l actioneze in instanta. Daca ar fi fost actionat in instanta de la inceput, ar fi fost posibil ca unii dintre proprietari sa sara in capul presedintelui, ca-i afurisit, ca o face pe nebunu, ca.....

Ei, dar acum cetateanul vrea sa-si vanda proprietatea si are nevoie de adeverinta.
In acest caz asociatia ii va elibera o adeverinta in care ii va trece debitele reale: xxx lei la intretinere si yyy lei penalizari. Notarul observa si va scrie acest lucru in contractul de vanzare/cumparare, astfel incat incepand cu data semnarii documentului, sumele respective sa fie obligatia de plata a noului proprietar.
Desigur, cumparatorul poate sa-si „traga” suma respectiva din pretul cerut si imediat se prezinta la as. prop. si achita tot debitul.

Asadar, asociatie clarifica acest aspect cu actualul proprietar care poate stinge debitul in unul din cele doua metode - achita tot si primeste o adeverinta cu zero debit sau nu achita nimic si adeverinta va cuprinde toate sumele si in plus sumele pentru care nu s-au calculat listele de plata (plati in avans). In cel de-al doi-lea caz, un cuvant greu il are si noul proprietar, deci atentie!

Mult succes!
e foarte simplu: plateste tot si primeste adeverinta ca nu are datorii.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sau i se scrie clar in adeverinta ca are datoriile respective, asa cum apar pe ultima listra de plata afisata. Notarul poate autentifica vanzarea-cumpararea stipuland in contract ca noul proprietar preia datoria, sigur cu acceptul acestuia.

Alte discuții în legătură

Cine achita datoriile la intretinere ale vechiului proprietar? mihaela_felicia23 mihaela_felicia23 Buna ziua, In luna august 2014 am cumparat apartamentul, actele la notar s-au semnat pe data de 28 august iar adeverinta de la asociatia de proprietari unde ... (vezi toată discuția)
Calculul restantelor la intretinere... justificare petruta7 petruta7 BUNA ZIUA.Am primit acesta instiintare de la administratorul blocului...suma restanta la intretinere. As dori sa stiu daca aceste penalizari care se pun sunt ... (vezi toată discuția)
Dat in judecată asociatia sau vechiul propietar? MF30 MF30 Buna ziua! Doresc sa vad daca pot fi lamurita cu privire la urmatoarea situatie? In 2015 m-am mutat intr-un apartament de 2 camera din Bucuresti ... (vezi toată discuția)