As dori un sfat in urmatoarea situatie: La cumpararea unui teren am primit drept de servitute pe drumul de acces, la fel ca si alti vecini. Drumul de servitute a ramas in proprietatea vanzatorului, eu si ceilalti vecini avand doar drept de servitute. Acum, eu si vecinii am dori sa putem folosi drumul de servitute in sensul de a nu mai cere acordul proprietarului pentru bransarea la utilitati, montarea unei porti si ce alte situatii se mai pot ivi, deci sa nu mai depindem de proprietar (acesta fiind plecat din tara mare parte a anului)
Exista vreo forma legala pentru acest lucru exceptand vz-cumpararea ( unii vecini nu doresc aceasta varianta din cauza costurilor notariale) sau donarea (ceilalti vecini spun ca donarea poate fi atacata).
Pentru un raspuns corect trebuie vazuta conventia prin care s-a constituit servitutea si analizata situatia de fapt. Mai departe, chestiunea nu va fi simpla, tinand cont de faptul ca vecinii vor sa faca un lucru asupra caruia nici macar nu au cazut toti de acord. Deci ...