avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 475 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Datorie din 2006 intre persoane fizice
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Datorie din 2006 intre persoane fizice

Buna ziua,in anul 2006 am dat sub forma de imprumut ,fara dobanda,pentru o perioda de un an suma de 2000 ,doua mii .euro unei persoane cunoscute.De multe ori am discutat despre rambursarea imprumutului persoana in cauza spunind ca imi va returna imprumutul dar acest lucru nu s-a intimplat.Am vre- o posibilitate de a obliga in vre- un fel persoana in cauza sa imi restituie banii.Cum anume sa procedez.
M.J
Din pacate dreptul material privind actiunea in restituirea impprumutului s-a prescis din anul 2010 (3 ani de la data scadentei, respectiv din 2007). Va mai puteti recupera banii doar printr-o plata voluntara a celui care trebuie sa va restituie banii.

Fiind o cunostinta, propuneti-i sa faca o recunoastere de datorie, sa confectionati un inscris cu un aranjament de plata in rate, pe o perioada care sa ii convina.Poate o veti convinge sa faca asta, caz în care veti avea cale legala de actiune daca va ignora obligatia de restituire :)
Cunosc un caz in care metoda asta a functionat.
Ultima modificare: Joi, 4 August 2016
Cabinet avocat Pantu Gabriela Mihaela, Avocat
Buna ziua,
daca persoana nu o sa vrea sa semneze un inscris din care sa rezulte ca are datoria, inscris datat la momentul semnarii si prin care sa si oblige sa v-o restituie, nu pra exista forme legale de a-l obliga mai ales ca datoria s-a prescris prin 3 ani de la momentul cand a devenit scadenta.
De multe ori am discutat despre rambursarea imprumutului persoana in cauza spunind ca imi va returna imprumutul

aveti dovezi, poate sms-ul, mailuri, orice in scris ?
gi-jane2 a scris:

De multe ori am discutat despre rambursarea imprumutului persoana in cauza spunind ca imi va returna imprumutul

aveti dovezi, poate sms-ul, mailuri, orice in scris ?
dar dovada ca i-ati dat bani, aveti?
Daca aveti dovada ca ati dat acea suma de bani cu titlu de imprumut, iar debitorul recunoaste datoria din cand in cand si mai obtine o pasuire, aveti sanse sa obtineti un titlu executoriu in instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare datorie marianacostantino marianacostantino In august 2014 am dat cu imprumut 5000 ron unui prieten de familie bani pe care eu iam luat de la o familie sub forma de imprumut.acestia mau pus sa fac o ... (vezi toată discuția)
Sunt dat in judecata. Imparatul Imparatul Sunt dat in judecata pentru Somatie de plata. Cineva imi datora niste bani pentru munca din strainatate si mi-a trimis banii prin wester union. Am chitantele ... (vezi toată discuția)
Liigii lupu elena lupu elena Buna seara.Am imprumutat pe cineva cu o suma mare de bani.Persoana recunoaste verbal, dar atat.Cum pot sa-mi recuperez banii?Am imprumutat-o de 6 ani.Multumesc. (vezi toată discuția)