1. Art. 144 C.mun.
(1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.
(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau
limitari.
Prin urmare, acea decizie a Directorului General poate fi pusa sub semnul legalitatii emiterii ei.
2.
Din discuţiile diverse pe această temă cu terţe persoane se spune că ar exista o lege cum că dacă ai bilet undeva ( odihnă, tratament, etc ) şi nu poţi beneficia de el din motive de genul că societatea nu îţi aprobă C.O. atâtea zile, sau alte motive, angajatorul îţi decontează contravaloarea biletului respectiv. Este adevărat aşa ceva?
Cu stimă...
Acest aspect, nu este reglementat strict in legislatie , ci decurge din angajarea raspunderii patrimoniale a angajatorului.
Art. 253. C.mun.
(1) Angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.
......
Incalcarea dreptului la concediu de odihna anual si neacordarea acestuia poate atrage si raspunderea patrimoniala a angajatorului in conditiile art. 253 alin. (1) din Codul muncii, potrivit caruia angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.