avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 464 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Despre Concediul de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Despre Concediul de odihna

Bună ziua. Urmaresc cu mult interes subiecte diverse pe forumul d-vs. ( subiecte diverse, unde sunt relatate diverse subiecte şi probleme ) şi vă multumesc pentru faptul că găsiţi timpul şi sfaturile necesare pentru a ne mai lămuri şi pe noi asupra legalităţii sau modului corect de rezolvare a diverselor probleme de azi.
Doresc să vă relatez o situaţie apărută de vineri 5 august 2016 la societatea unde lucrez. Directorul General a dat o dispoziţie invocând un HG al Guvernului României ( care era Hotărârea de înfiinţare a Societăţii şi în care nu se pomeneşte nimic în sensul în care a fost dată dispoziţia din august 2016). Directorul General , sub următoarea motivaţie ” Având în vedere situaţia economică cu care se confruntă societatea, pentru a preântâmpina blocajele în desfăşurarea activităţii ” dispune
” Art.1 Începând cu data prezentei ( 02.08.2016 data dispoziţiei ) în următoarele 5 luni concediul de odihnă al Directorilor/Managerilor/Şefilor de Servicii/Birouri din Centralul Societăţii/Sucursale.. va fi acordat fracţionat pentru nu mai mult de 10 zile lucrătoare, într-un interval de 3 luni.”…
Să precizez că este vorba despre societatea CFR Marfă.
Întrebarea este cât de legală poate fi o asemenea dispoziţie cu motivaţia blocării activităţii, cu atât mai mult cu cât pentru a-ţi uza fie şi o zi de concediu a fost dată cam cu o lună în urmă un asemenea model de cerere tip de C.O.

MODEL CERERE CONCEDIU DE ODIHNĂ
SE APROBA,


DOMNULE __________________
(DIRECTOR GENERAL, DIRECTOR, MANAGER, ŞEF DIVIZIE/OFICIU/SERVICIU/BIROU, CONTABIL ŞEF, ETC.)


Subsemnatul(a) ________________________________ salariat(a) in cadrul ___________________________ in funcţia de _______________________ vă rog a-mi aproba efectuarea concediului de odihnă pe anul ____, in perioada ______________________ respectiv ______ zile lucrătoare.
Solicit / nu solicit plata anticipată a drepturilor de concediu.
In perioada concediului de odihnă voi fi inlocuit(a) de __________________________ funcţia ___________________.


Data ____________
Semnătura titularului

Semnătura persoanei
care il inlocuieşte

Se propune aprobarea
(DIRECTOR, MANAGER, ŞEF DIVIZIE/OFICIU/SERVICIU/BIROU, CONTABIL ŞEF, ETC.)
Semnătura ____________


In conformitate cu prevederile CCM are dreptul la _____ zile CO din care a uzat _____zile CO
Semnatura Responsabil R.U.

Din discuţiile diverse pe această temă cu terţe persoane se spune că ar exista o lege cum că dacă ai bilet undeva ( odihnă, tratament, etc ) şi nu poţi beneficia de el din motive de genul că societatea nu îţi aprobă C.O. atâtea zile, sau alte motive, angajatorul îţi decontează contravaloarea biletului respectiv. Este adevărat aşa ceva?
Cu stimă...
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:40, 6 August 2016
1. Art. 144 C.mun.
(1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.
(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

Prin urmare, acea decizie a Directorului General poate fi pusa sub semnul legalitatii emiterii ei.

2.
Din discuţiile diverse pe această temă cu terţe persoane se spune că ar exista o lege cum că dacă ai bilet undeva ( odihnă, tratament, etc ) şi nu poţi beneficia de el din motive de genul că societatea nu îţi aprobă C.O. atâtea zile, sau alte motive, angajatorul îţi decontează contravaloarea biletului respectiv. Este adevărat aşa ceva?
Cu stimă...


Acest aspect, nu este reglementat strict in legislatie , ci decurge din angajarea raspunderii patrimoniale a angajatorului.

Art. 253. C.mun.
(1) Angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.
......

Incalcarea dreptului la concediu de odihna anual si neacordarea acestuia poate atrage si raspunderea patrimoniala a angajatorului in conditiile art. 253 alin. (1) din Codul muncii, potrivit caruia angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuz concediu Lumiz Lumiz Buna ziua. Asi vrea sa stiu cat de legala este o decizie a managerului spuitalului. Mentionez ca spitalul se afla in perioada de acreditare. Zilele acestea am ... (vezi toată discuția)
Lucrez ca învațătoare într-un proiect pe fonduri europene. ... Mirela1964 Mirela1964 Lucrez ca învațățoare într-un proiect pe fonduri europene. Am un contract în care este specificat că pot efectua 21 de zile de concediu pe an. Managerul ... (vezi toată discuția)
Concediu restant Vulturudac Vulturudac buna ziua, 1-cine aproba concediul de odihna,resursele umane sau seful de departament?stiu ca e colaborare intre ei in acest sens dar daca seful direct nu ... (vezi toată discuția)