avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 807 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire de familie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire de familie

Buna ziua,As vrea sa stiu cum se poate rezolva problema urmatoare: in urma decesului bunicii ,s-a facut succesiunea intre cei patru copii, fara iesirea din indiviziune.Intre timp au decedat si copii, fiecare avand la randul sau cate un fiu (adulti) Unul din descendenti s-a nascut si a locuit totdeauna in Germania(cetatenie germana), alti doi au emigrat in Canada inca inainte de decesul bunicii, si parintilor . Doar eu sunt in tara si ma ocup efectiv de bunurile succesorale, pe care as vrea sa le inregistrez la cadastru ( proprietati rurale, intra si extravilane)).Eu mi-am facut formele de succesiune pentru cota indiviza de 1/4din proprietatile bunicii, mostenire de la mama mea .Ceilalti veri nu au facut acte pentru aceste bunuri :varul din Germania este dispus sa colaboreze pentru rezolvarea situatiei , asa cum il voi sfatui eu,un var din Canada si-a facut succesiunea pe alte bunuri (apartament)ramase de la parinti, dar nu a facut "inca "succesiunea pt bunurile imobiliare de la bunica .Al patrulea , tot in Canada , nu da nici un semn de viata.Nu stiu decat o adresa de mail , dar nu raspunde nimic cand ii solicit un punct de vedere asupra subiectului(cred ca adresa e functionala, mai trimite uneori link-uri sau articole, fara legatura cu succesiunea ) Cum as putea sa rezolv?Ce demersuri trebuie sa fac? Multumesc anticipat pentru indrumari!
Cel mai recent răspuns: Drajneanu , utilizator 16:39, 10 August 2016
Cand s-a deschis mostenirea bunicii ?
mai 2004(decedata in 1997). Atunci traiau toti cei 4 mostenitori de gr 1.Acestia au decedat in 2010
Drajneanu a scris:

Cum as putea sa rezolv?Ce demersuri trebuie sa fac?

Se impune sa faceti precizarea, ce anume doriti sa rezolvati? Sa iesiti din indiviziune? Sa achizitionati imobilul in integralitatea lui? Sa vindeti imobilul si sa impartiti banii? Ce anume?

Mai departe, in functie de interesul dvs., se prefigureaza minim doua ipoteze de lucru :
- fie va intelegeti amiabil, cei din strainatate isi deleaga mandatar in Romania si se procedeaza in consecinta;
- fie deschideti proces pentru iesirea din indiviziune, se procedeaza la citare legala, conform procedurilor si instanta de judecata va decide in consecinta.
In caz de proces pentru iesirea din indiviziune ce pot sa fac daca nu stiu o adresa pt citare legala?
Ce se intampla cu partile la care au dreptul legal ceilalti mostenitori ,daca ei pastreaza "legea tacerii" ?
Am citit termenul "neprezentare la succesiune" .As vrea sa stiu mai mult: ce inseamna? Eu as avea dreptul sa solicit legal mostenirea de la surorile mamei si sa-i despagubesc pe verii primari?(daca lor li se pare prea complicat sa vina in tara sau sa intocmeasca in tara de domiciliu niste acte de reprezentare )
Precizez ca si eu locuiesc si muncesc la 400 km de zona in care sunt casa si terenurile.
Orice varianta posibila legal este mai buna decat situatia actuala.
Multumesc !
In caz de proces stie avocatul si instanta de judecata ce au de facut, in final paratii se citeaza prin publicitate daca va fi cazul, solutii exista.

Nu vorbim de partile (din teren) la care au dreptul ceilalti mostenitori, ci de partile (din teren) pe care le au in patrimoniu ceilalti mostenitori ...este o diferenta ...
Aaaa .., ca nu si-au facut actele pentru cota lor, asta este problema lor, nu a dvs. Dvs. puteti doar sa-i chemati in judecata pentru a iesi din indiviziune (de aceea v-am intrebat ce anume doriti sa rezolvati? Insa nu ati raspuns ...!!)

Neprezentarea la succesiune vizeaza un aspect din procedura notariala a dezbaterii mostenirii, insa ce mostenire sa dezbateti dvs. dupa unchi/matusi, cand dansii au toti descendenti, si ca atare dvs. nu aveti vocatie concreta si utila la mostenirea lor?

Daca va ganditi ca va puteti insusi cotele verilor dvs. printr-o procedura judiciara, dat fiind faptul ca verii nu sunt in tara si nu se intereseaza de terenurile respective, aceasta nu este o solutie. Puteti fie sa le faceti o oferta de cumparare, fie sa iesiti din indiviziune.

Alte discuții în legătură

Fara succesiune verii mei au dreptul la mostenire? colceriumari-bv colceriumari-bv Buna ziua! In 1968 mama mea a mostenit in baza unui testament autentificat de notar, o cota de 7 parti dintr-un intreg de 12 , fratii ei in numar de 5 au ... (vezi toată discuția)
Cedare titlu de mostenitor ada.armina ada.armina Buna seara,am si eu o problema.Detin 1/4 din proprietatea care a apartinut bunicilor din partea mamei(care a decedat de ceva ani).Celelalte 3/4 sunt detinute ... (vezi toată discuția)
Dezbatere de mostenire popa silvana popa silvana Buna seara Doresc sa ma lamuriti intr-o problema familiala. Bunicul tatalui meu, decedat in prezent, a avut un teren proprietate, iar pe act sunt trecuti doi ... (vezi toată discuția)