avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 470 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Solutie pentru nerespectarea programului de vizita?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Solutie pentru nerespectarea programului de vizita?

Buna seara!
Ce masuri pot fi luate daca tatal copilului minor nu respecta programul de vizita si nu vrea sa ia copilul la fiecare al doilea sfarsit de saptamana si nici in vacante, asa cum este stabilit in hotararea judecatoreasca?
Dupa divort minora in cursul a sase ani de doua ori a stat la tatal sau cate 2-3 zile. Tatal nu a luat-o niciodata in timpul vacantelor nici macar pentru o zi.
Tatal si copilul se intalnesc zilnic si el considera ca astfel si-a indeplinit astfel obligatiile sale, hoinarind in oras cu ea o ora , doua pe zi. De obicei zilnic vine la noi , ma suna pe telefon indiferent de ora, deranjandu-ma, dar la sfarsit de saptamana dispare. Exista solutie legala pentru asa ceva? Pentru ca el uita ca a fi parinte implică nu doar drepturi ci și nenumărate obligații.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 21:26, 11 August 2016
Multumesc pentru raspuns d-le avocat
Normal ca aceasta situatie e foarte confortabil pentru fostul sot. Se intalneste cu fata cand vrea, o vede zilnic si nu poate sa spuna nimeni ca o neglijeaza. Foarte bine gandit din partea lui. Dar de exemplu hoinarind zilnic o ora pe strazi, nu se poate considera ca el isi indeplineste indatorirea de a aduce aportul la educatia si de a supraveghea sanatatea si dezvoltarea spirituala a copilului.
Pe de alta parte cred ca nimanui nu ar conveni sa fie deranjat de fostul sot zilnic la orice ora, nemaivorbind de faptul ca eu de ani de zile am renuntat sa am o viata sociala neavand cu cine sa las copilul. In sase ani o singura data l-am rugat sa o ia in weekend, 2 zile si bineinteles acest tatic supererou a disparut pentru o saptamana. Deci parintele nerezident poate fi oricat de iresponsabil, el are drepturi. Parintele rezident nu pare sa aiba nici un drept :( ba mai mult poate fi sanctionat daca nu sta la dispozitia celuilalt.
Nu veti putea fi sanctionata ca nu ii lasati la orice ora din zi si noapte la copil, serios acum. Incercati sa vorbiti cu el, sa aflati de ce nu vrea sa ia copilul asa cum prevede hotararea. Poate nu are conditiile necesare, nu stiu. Vorbiti cu el deschis de acest subiect.
Are toate conditiile. Are o casa de 90 mp si locuieste singur. Parintii sai au propria lor casa in aceeasi curte. Pur si simplu e interesat numai de propriul sau comfort si nu vrea sa aiba nici o responsabilitate.
juliaeva a scris:

Multumesc pentru raspuns d-le avocat
Normal ca aceasta situatie e foarte confortabil pentru fostul sot. Se intalneste cu fata cand vrea, o vede zilnic si nu poate sa spuna nimeni ca o neglijeaza. Foarte bine gandit din partea lui. Dar de exemplu hoinarind zilnic o ora pe strazi, nu se poate considera ca el isi indeplineste indatorirea de a aduce aportul la educatia si de a supraveghea sanatatea si dezvoltarea spirituala a copilului.
Pe de alta parte cred ca nimanui nu ar conveni sa fie deranjat de fostul sot zilnic la orice ora, nemaivorbind de faptul ca eu de ani de zile am renuntat sa am o viata sociala neavand cu cine sa las copilul. In sase ani o singura data l-am rugat sa o ia in weekend, 2 zile si bineinteles acest tatic supererou a disparut pentru o saptamana. Deci parintele nerezident poate fi oricat de iresponsabil, el are drepturi. Parintele rezident nu pare sa aiba nici un drept :( ba mai mult poate fi sanctionat daca nu sta la dispozitia celuilalt.

Daca doriti ii puteti restrictiona dreptul strict la programul de vizita din hotarare.
Aveti acest drept dar e posibil sa dispara ceva timp...

De aceea ziceam ca nu atat drepturile conteaza...
Ultima modificare: Joi, 11 August 2016
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Oare ce obligatie corelativa dreptului de vizitare revine tatalui?
Legea spune ca un copil (nu un parinte) are dreptul de a mentine relatii personale. Prin urmare se naste fireasca intrebare: De ce dreptul parintelui la relatii persoanle este o facultate, iar dreptul copilului de a se vedea cu acel parinte devine o obligatie? Reiese ca interesul superior ar fi al tatalui, de vreme ce dreptul lui e mai drept decat dreptul copilului!
Ultima modificare: Joi, 11 August 2016
proastasatului, utilizator

Alte discuții în legătură

Procura notariala iesire din tara cu un minor, posibile consecinte refuz b.claudia89 b.claudia89 Fosta sotie,doreste sa ii platesc banii de pe bilete si rezervarea pt concediu,pt ca nu am vrut sa ii dau procura pt a iesi cu baiatul din tara.Instanta ma ... (vezi toată discuția)
Program vizita minor Robertzap14 Robertzap14 Buna ziua , Daca este pe rol un dosar pt stabilire domiciliu minor ( recunoscut de tata , relatia \"parintilor\" fiind concubinajul), tata poate primi drept ... (vezi toată discuția)
Program de vizita nerespectat de parintele nerezident guest3333 guest3333 Exista posibilitatea de sanctiune dpdpv legal a parintelui nerezident care nu isi respecta programul de vizita? De ex. parintele nerezident are de sambata de ... (vezi toată discuția)